Irakin kriisi

Ensimmäiset amerikkalaispanssarit saapuivat Bagdadiin

Liittouma pommitti Bagdadia kiivaasti perjantain ja lauantain välisen yön.
Liittouma pommitti Bagdadia kiivaasti perjantain ja lauantain välisen yön.

Ensimmäiset amerikkalaiset panssarivaunut tunkeutuivat Bagdadiin lauantaiaamuna, kertoivat amerikkalaiset sotilaslähteet. Ainakin kaksikymmentä tiedustelutehtävässä olevaa panssarivaunua ajoi Bagdadin eteläosaan noin 13 kilometrin päähän kaupungin keskustasta.

Panssarivaunut ajoivat etelästä tulevaa valtatietä ja kohtasivat ajoittain kovaakin vastarintaa, kertoi CNN lainaten amerikkalaisia sotilaslähteitä. Irakilaiset käyttivät ilmatorjuntatykkejä ja käsiaseita. Vastarinta on saattanut hidastaa, muttei estää etenemistä, jatkoi CNN.

Lauantaiaamuna Bagdadin keskustassa kuultiin useita räjähdyksiä.

Yhdysvaltain johtama liittouma jatkoi Bagdadin kiivasta pommittamista perjantain ja lauantain välisen yön. Uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtajan mukaan pommitus oli yhtä kiivasta kuin mikä edelsi lentokentän valtausta.

Varhain aamulla kolme voimakasta räjähdystä ravisteli kaupungin kaakkois- ja lounaisosia. Uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtajan mukaan kovia taisteluja on käyty myös noin 30 kilometrin päässä Bagdadista itään, mistä kuului sotilaskoneiden ja ilmatorjunnan ääniä.

Lisäksi taisteluja kuultiin Bagdadin kansainvälisen lentokentän suunnalta. Liittouma sanoo vallanneensa lentokentän, mutta Irak sanoo taistelun jatkuvan.

Liittouman erikoisjoukkojen ehdittiin jo arvella hyökänneen hallintorakennuksiin Bagdadin keskustassa, kun alueelta kuultiin kiivasta konekivääritulitusta. BBC-televisiokanavan mukaan kyseessä olivat kuitenkin irakilaiset, jotka yrittivät pudottaa matalalla lentänyttä liittouman hävittäjää.

Kaupunki oli aamuyöllä edelleen suurelta osin vailla sähköä. Joissain kaupunginosissa sähköverkko oli kuitenkin ajoittain toiminnassa.