Eduskuntavaalit

Vihreät kauhistelevat roimia veronalennuslupauksia

Compic<br />Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara.
Compic
Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara.

Veronalennusten mitoitus ja terveydenhuollon rahoitus ovat vihreille kynnyskysymyksiä, kun vaalien jälkeen kootaan uutta hallitusta.

- Veronalennuspuheet hirvittävät. Jos rahoja jaellaan nyt veronalennuksiin ja unohdetaan terveydenhuolto, edessä on hirvittävä kriisi, vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara ennakoi.

Kansallisesta terveysprojektista vallitsi Soininvaaran mukaan vielä viime keväänä yksimielisyys. Lisärahaa siihen tarvitaan 700 miljoonaa euroa. Tupossa sovitut alan palkankorotukset paisuttavat summaa 100 miljoonaa.

Terveyden ja vanhusten hoidon puutteet hoituvat Soininvaaran mukaan tuolla vajaalla miljardilla. Sen ohella terveydenhuollon on sisällään toteutettava raju uudistus.

Soininvaara moittii vanhoja päätöksiä terveydenhoidon hajauttamisesta kuntien vastuulle. Tuloksena on ohjauskyvytön järjestelmä.

- Terveydenhoito pitää siirtää kokonaan sairaanhoitopiireille. Laskut on tasattava kuntien kesken, mikä merkitsee myös valtion rahoituksen lisäystä, hän linjaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kokoomuksen veronalennustarjoukset vihreiden johtaja laskee 3,3 miljardiksi euroksi ja pitää summaa virheenä. Kokoomuksen terveydenhuoltoon varaama 100 miljoonaa taas saa tuomion aivan naurettavana lukuna.

Vihreiden veronalennusvara on nyt 800 miljoonaa euroa, kun heidän laskelmissaan tulopuolta kutistaa jo alkoholiveron lasku.

Aikeet osinkotulojen kaksinkertaiseksi verottamiseksi eivät saa Soininvaaralta tukea. Hän huomauttaa silti, että ihan kotimaisesta tahdosta riippumatta sitä verojärjestelmää voidaan joutua korjaamaan. EU painaa päälle. Omaa mallia ei Soininvaarallakaan ole esittää.

Työttömyys on
pakko painaa alas

Työttömyys on Soininvaaran mukaan vaalien kärkikysymyksiä, koska se ratkaisee hyvinvointivaltion tulevaisuuden.

- Työssä käyvien lukua on saatava olennaisesti nostetuksi, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Muuten meillä on edessä niin raadolliset säästöt, että hyvinvointiyhteiskunnasta ei jää paljonkaan jäljelle, Soininvaara ennustaa.

Mahdollisia säästökohteita hän ei lähde silti luettelemaan.

Kauhukuvan välttämiseksi Soininvaara painottaa, että kovatkin lääkkeet on syötävä, on pakko murtaa työttömyys, nostaa eläkeikää ja nopeuttaa opiskelua.

Opiskelua Soininvaara vauhdittaisi laventamalla tilapäisesti sisäänpääsyä yliopistoihin. Jonot niihin ovat nyt niin pitkät, että lukion jälkeen paikan aukeamiseen menee keskimäärin 3,5 vuotta.

Valinnoissa ylioppilastodistuksen painoa on myös lisättävä, mikä taas vaatii ylioppilastutkinnon uudistamista.

Opintotukea Soininvaara nostaisi ja korjaisi sen säädöksiä, jotta opiskelusta tulisi päätoimista.

Paineet eläkeiän nostoon kasvavat entisestään. Tehokkaista keinoista vain on pulaa. Työpaikkojen sisällä olisi pystyttävä muuttamaan ikääntyviä syrjiviä asenteita.

- Kuntoutukseen käytetään nyt 1,2 miljardia euroa. Suuri osa siitä menee harakoille, Soininvaara arvioi.

"Hömppäkuntoutuksesta" varoja olisi lohkaistava yli 50-vuotiaiden työkunnon ylläpitoon.

Työttömyyttä vastaan Soininvaara tarjoaa vanhaa perustuloideaansa. Matalapalkka-aloilla työttömyys- ja kurssituskierteestä työelämään palaavien ansiotasoa olisi ainakin alkuvaiheissa yhteiskunnan tuettava.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- On parempi maksaa osa elannosta, kuin maksaa se kokonaan työttömyyskorvauksina, hän perustelee.

Soininvaara myöntää, että työllisten määrän nostaminen vaatii rahaa, mutta työttömyyden lasku myös tuottaa.

Valtion tilapäisen velanoton puoluejohtaja hyväksyy suhdanteiden tasaamiseksi. Pitkällä aikavälillä menoja ei voi kuitenkaan rahoittaa lainalla.

Kommentti:
Vihreillä vahva uho päällä

Vihreiden joukot elävät kovien toiveiden vallassa. Puolue havittelee 20 eduskuntapaikkaa nykyisten 11 sijaan. Gallup-luvut ovat aaltoilleet, mutta kaiken aikaa ne ovat luvanneet puolueelle kunnollista kasvua.

Hyvin menneet kunnallisvaalit ovat antaneet vihreille myös uskoa, että mielipidekartoitusten suotuisat luvut alkavat viimein todentua eduskuntavaaleissa.

Vihreiden rivit tuntuvat olevan niin ikään siinä määrin kunnossa kuin vuolasta keskustelua suosivassa joukossa on mahdollista. Ehdokkaiden yksittäiset ylilyönnit ja kompastelut eivät ole ainakaan vielä määrätietoista kokonaiskuvaa särkeneet. Oppositioon jääminen ei ole asemia liioin hetkauttanut.

Seitsemän vuoden vallassa ololle vihreät hamuavat muiden vakiintuneiden puolueiden tavoin jatkoa.

- Tarkoituksena on saada niin vakuuttava vaalivoitto, että hallitukseen voidaan mennä pystypäin, puheenjohtaja Osmo Soininvaara määritteli.

Uudelta kaudelta ei ole tiedossa hankkeita, jotka tien jo tyssäisivät.

Luja ponnistus ja vahva itsetunto näkyvät nyt siinäkin, että vihreät eivät jaa vaali-iskuja enää juoksussa jääneelle vasemmistoliitolle, vaan vielä kunnon etäisyydellä kirivälle kokoomukselle.

Soininvaara harmitteli haastattelussa vaalitenttejä, kun osaan niistä ovat mahtuneet vain kolme suurinta. Hänestä se ei ole tasapuolista, kun "kokoomus ei ole enää niin suuri".

Kisaa kokoomuksen kanssa Soininvaara on viritellyt kesästä asti. Puoluesihteeri Heikki A. Ollila (kok) on ottanut haasteen halukkaasti vastaan.

Keskustan ja demareiden linjauksia vihreät eivät ole isosti sohineet. Toinen niistä on jatkossa johtava hallituspuolue, jolla on valta valita kumppanit.
KIRSTI POHJONEN, Helsinki

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy