Kristillisdemokraatit valmiita korottamaan veroja
Kristillisdemokraatit ovat valmiita kohtuulliseen veronkiristykseen ja valtion velan lisäämiseen, jos hyvinvointiyhteiskunnan palveluja ei muuten voida ylläpitää.
- Yhteiskunnan perusvelvollisuudet, terveydenhuolto ja perusturva on hoidettava myös alhaisen talouskasvun oloissa. Ja jos veroja ei voida kiristää, jää jäljelle lainanotto, puolueen puheenjohtaja Bjarne Kallis sanoo.
Hän korostaa kuitenkin puhuvansa velan kohtuullisesta lisäämisestä. Ja sitä ennen voidaan kyllä liikkua verotuksen puolella ja tehdä valintoja.
Kallis muistuttaa, että valtio joutuu jo tänä vuonna, ehkä puolentoista prosentin kasvusta huolimatta, lainaamaan taas rahaa. Syksyn varjobudjetissaan kristillisdemokraatit osoittivat puheenjohtajansa mukaan, että ilmankin pärjättäisiin. Se vain tarkoittaisi esimerkiksi päätetyistä veronalennuksista luopumista.
Kristillisdemokraatit kulkevat selvästi vastavirtaan veropuheissaan. Puolue on valmis kiristämään lyhytaikaisen omistuksen luovutusvoittoveroa ja palauttamaan pörssiveron.
Myös alkoholi- ja tupakkaveron osalta sävy poikkeaa monen muun esittämästä. Veroa ei ole Kalliksen mukaan pakko laskea sen vuoksi, että Etelä-Suomesta käydään Virossa hakemassa halpaa tavaraa. Asiaan voidaan puuttua muullakin tavalla.
- Ei EU tätä edellytä. Meillä voi olla mikä hyvänsä auto-, viina- tai tupakkavero. Tupakalle on kyllä säädetty minimivero ja alkoholille pitäisi saada samanlainen EU-säädös.
Työtä yrittäjien
asemaa parantamalla
Kahta veroa kristillisdemokraatit laskisivat myös huonompina aikoina. Ruoan arvonlisäverokanta pitäisi pudottaa nykyisestä 17 prosentista 12 prosenttiin.
Pienyrittäjiä puolestaan rohkaistaisiin ottamalla käyttöön ns. liukuva arvonlisäverojärjestelmä. Siinä yrittäjän saama etu pienenisi sitä mukaa kun liikevaihto kasvaa.
- Matala inflaatio ja maltilliset tulosopimukset luovat edellytykset talouskasvulle. Yrittäjyyden edellytysten parantaminen taas on paras keino lisätä työllisyyttä, Kallis sanoo.
Vaihtoehto
voitu tarjota
Kristillinen liitto, nyttemmin kristillisdemokraatit, on usein mielletty jonkinlaiseksi keskustan apupuolueeksi, joka menee hallitukseenkin vain isoveljen kanssa.
Kallis vetää hajurakoa.
- Taidamme olla ainoa puolue, joka on esittänyt selkeät kynnyskysymykset hallitusohjelmalle. Osinkoveron hyvitysjärjestelmä on säilytettävä pörssin ulkopuolisilla yrityksillä ja perheyrityksillä. Pienimmät vanhempainpäivärahat on nostettava työttömien peruspäivärahan suuruisiksi ja lisäksi ohjelmaan on kirjattava alueiden ja eri yhteiskuntaryhmien välisen kuilun kaventaminen.
Kun puolueella on nyt 10 edustajanpaikkaa, Kallis ilmoittaa tavoitteeksi seuraavassa eduskunnaassa komeat 14 edustajaa.
KOMMENTTI:
Haluaa hallitukseen
Kristillinen liitto oli leimallisesti vaaliliitoista elävä puolue. Kun liitot solmittiin pääosin keskustan kanssa, monen mielestä puolueen ainoa mahdollisuus hallitusvastuuseen oli keskustan paluu hallitusvaltaan.
Puheenjohtaja Bjarne Kalliksen aikana on muuttunut moni muukin asia kuin puolueen nimi. Politiikkaa voi luonnehtia käytännönläheiseksi, vaikka kristillisdemokraatit nousevatkin otsikoihin usein vain silloin, kun kanta tai näkemys vastaa mielikuvaa vanhasta tiukkapipoisesta moraalinvartijasta tyyliin homoparien vastustaminen.
Kristillisillä oli jo viime vaalien jälkeen pieni mahdollisuus nousta hallitukseen, mutta silloin heidän oli tyytyminen vain Sauli Niinistön (kok) takataskussa oleiluun.
Vaaliliittokuviot menivät tällä kertaa niin, että pieni ihmekään ei taida pelastaa puoluetta vaalitappiolta. Liittoja kristillisdemokraatit hakivat tosissaan, sillä keskustan ja kokoomuksen lisäksi yhteydenottoja oli myös demarien suuntaan.
Yhteistyökykyä siis halutaan viestiä joka suuntaan. Sopivalla vaalituloksella hallitusovet voisivatkin aueta. Kahdesta suuresta ei hallitus vielä synny.
Pienistä puolueista vihreiden hallitusasemat ovat heikentyneet melkoisesti.
Kristillisillä on hyvä sauma, jos paikkaluku vain ei putoa liian alas. Viisi paikkaa on liian vähän, nykyisten 10 paikan säilyttäminen tekisi terää, mutta seitsemän taitaa olla lähellä totuutta.
Ainakin yksi valtti puolueella on vaaleissa. Kannattajat ovat uskollisia ja he myös käyvät äänestämässä.
PAULI TAKALA, Helsinki