Suomen Joutsen

Amiraali Jan Klenberg sijoittaisi merimuseon Turkuun

Amiraali Jan Klenberg.
Amiraali Jan Klenberg.

Amiraali Jan Klenberg pitää Turkua parhaana sijoituspaikkana Suomen merimuseolle. Hänen mukaansa Suomen Joutsen on maamme tärkein museoitava merellinen kansallisaarre eikä alus enää siirry mihinkään Turusta, joten museon tulisi nyt tulla laivan luo.

Päätös merimuseon sijoituspaikasta on venynyt tulevaan syksyyn, Turun ohella sitä tavoittelevat Helsinki ja Kotka.

- Lähistöllä on Sigyn, vieressä tykkivene Karjala ja koko Forum Marinum. Mainio pohja ja ympäristö kansalliselle merimuseolle. En halua väheksyä esimerkiksi paljon puhuttua Vrouw Mariaa, mutta sen nostaminen on vielä monen mutkan ja markan päässä eikä sen menneisyydellä ole mitään tekemistä Suomen merihistorian kanssa, Klenberg jatkoi juhlapuheessaan.

Klenberg muistutti, että fregatti on suomalaisia kaikkein läheisimmällä tavalla koskettava laiva. Erityisen tunnettu ja läheinen se oli hänen mielestään uransa loistoaikana 1930-luvulla.

- Silloinhan Suomen Joutsen oli nuoren, itsenäisyyttään rakentavan kansamme mielissä yhteisenä symbolina, jollaisia tuona aikana todella haluttiin ja tarvittiin. Samalla se oli rakenteilla olevien uusien kansallisten merivoimiemme uljaaksi nähty ja koettu edelläkävijä. Kaikki tunsivat ja tiesivät Suomen Joutsenen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Klenberg kertoi myös omista, jo lapsuuden muistikuvistaan aluksesta. Suuren vaikutuksen häneen oli tehnyt Markus-sedän satutuntien loppuhuipennuksena kuultu Georg Malmsténin laulu Mikkihiirestä, jonka pelastajaksi riensi Suomen Joutsen.

- Se oli muistissa silloinkin kun vuonna 1949 minulla oli ilo palvella muutamia viikkoja Joutsenella.

Puheensa lopussa Klenberg muistutti, että laiva on saanut Forum Marinumista innostuneen ja ammattitaitoisen hoitajan. Myös Turun kaupungille, aluksen omistajalle, hän toivotti menestystä fregatin hoitajana ja toivottavasti myös kansallisen merimuseon sijaintipaikkana.