Afghanistanin kriisi

Turun afgaanit huolissaan synnyinmaansa puolesta

Turun Suomi-Afganistan seuran puheenjohtaja Abdul Khaliq Osman ei hyväksy sen enempää terrorismia kuin hyökkäystä Afganistaniinkaan.
Turun Suomi-Afganistan seuran puheenjohtaja Abdul Khaliq Osman ei hyväksy sen enempää terrorismia kuin hyökkäystä Afganistaniinkaan.

TS
JARKKO LAITINEN
Suomessa asuu tällä hetkellä noin 750 Afganistanista maahan muuttanutta ihmistä. He seuraavat huolestuneina ja peloissaan tilanteen kehittymistä synnyinmaassa.

Turun Suomi-Afganistan -seuran puheenjohtaja Abdul Khaliq Osman on asunut Suomessa jo 26 vuotta ja pitää Suomea toisena kotimaanaan, mutta juuret ovat tiukasti Afganistanin maaperässä.

Osman ei hyväksy Yhdysvaltain ja Iso-Britannian hyökkäystä Afganistaniin, mutta tekee samaan hengenvetoon selväksi, ettei myöskään hyväksy kuukauden takaisia terrori-iskuja eikä terrorismia missään muodossa.

- Iskut Yhdysvaltoihin järkyttivät minua suuresti, mutta en voi hyväksyä sitä, että Afganistanin kansaa vastaan hyökätään, Osman sanoo.

- Osama bin Laden ei ole edes afganistanilainen. Miksi viattomien afganistanilaisten pitäisi kärsiä hänen teoistaan. Sitä paitsi kosto johtaa vain uuteen kostoon.

Turussa
ei syrjintää

   Turun seudulla asuu 31 afganistanilaista, eikä Osmanin mukaan heitä kohtaan ole esiintynyt minkäänlaista syrjintää tai uhkailua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ehkä katseet ovat Yhdysvaltain tapahtumien jälkeen muuttuneet hieman tarkemmiksi, mutta mitään konkreettista asenteen muutosta emme ole huomanneet. Myös lapsemme ovat saaneet olla rauhassa koulussa, Osman kertoo.

Suomessa asuvat afgaanit ovat masentuneita ja peloissaan hyökkäyksen vuoksi. Ihmiset pelkäävät yhtä lailla lähiomaistensa kuin koko Afganistanin kansan puolesta.

- Sillä ei ole merkitystä, onko vaarassa oma veli, serkku vai naapuri. Kaikki afganistanilaiset ovat meille yhtä tärkeitä, ja olemme huolissamme heistä kaikista.

Amerikkalaisten näkyvästi mainostamiin avustuspaketteihin Osman suhtautuu melko kriittisesti.

- Mistä ihmiset siellä voivat tietää, mitä lääkkeitä paketeissa on, mihin vaivaan ne on tarkoitettu, mikä on oikea annostelu ja voiko niitä antaa lapsille, Osman ihmettelee.

Osmanin näkemyksen mukaan ainoa tie pysyvään rauhaan Afganistanissa on talibanien syrjäyttäminen ja entisen kuninkaan, Mohammed Zahir Shahin palauttaminen valtaan. Kuningas Shah hallitsi Afganistania 40 vuotta ennen, kuin hänet syöstiin vallasta vuonna 1973.