Kuntavaalit

Satakunnan ja Pirkanmaan
rajakiista ei enää pinnalla

TS Äetsä
HANNU RINTAKOSKI
Huittisten ja Vammalan seudun perinteistä yhteiseloa on haitannut viime vuosina maakuntaraja. Näissä kunnallisvaaleissa se siirsi Vammalan ja Äetsän ensimmäistä kertaa myös Pirkanmaan vaalipiiriin.

Eniten raja on nostanut tunteita Äetsässä, jossa entiset keikyäläiset ovat olleet pääosin satakuntalaismielisiä ja entiset kiikkalaiset pyrkineet ponnekkaasti Vammalan mukana Pirkanmaalle.

Suuntautumis- ja muut ristiriidat synnyttivät kuntaliitoksen jälkeen peräti oman kiikkalaisten "puolueen", jolla parhaimmillaan oli yhdeksän valtuutettua.

Kun Pirkanmaa voitti ja rajakiistat painuivat pinnan alle, katsottiin kiikkalaispuolueen tehtävä ilmeisesti päättyneeksi, sillä se ei osallistu tuleviin vaaleihin. Sen kunnallispolitikointia jatkavat kellokkaat ovat perinteisten puolueiden listoilla.

Vielä viime vaaleissa kiikkalaiset saivat kaksi valtuutettua, joista toinen julistautui kesken vaalikauden sitoutumattomaksi. Nyt hän on sosiaalidemokraattien ehdokas ja kiikkalaisten ryhmän ainoaksi jäänyt valtuutettu kokoomuksen ehdokas.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vahvat koulumiehet
ehdolle Huittisissa

  Myös Huittisissa keskeiset vaikuttajat jatkavat kunnallispolitiikassa. Ensimmäistä kertaa valtuutetuksi pyrkii koulutusjohtajan virasta eläkkeelle jäänyt opetusneuvos Paavo Myllyniemi joka tosin on pitkään vaikuttanut paikallisena kokoomuspomona.

Paluuta politiikkaan on tekemässä Satakunnan ammattikorkeakoulun Huittisten yksikön johtaja Aarno Korpela joka ennen rehtorinkauttaan oli keskeinen sosiaalidemokraattinen vaikuttaja.

Sosiaalidemokratia
hävisi Vampulasta

  Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, kansanedustaja Jukka Mikkolan (sd) syntymäkunnan Vampulan poliittiselta kartalta häviävät sosiaalidemokraatit kokonaan. Nykyisessä valtuustossa puoluetta ainoana edustanut veteraanipoliitikko Eino Sandholm ei enää asettunut ehdolle, koska ei onnistunut houkuttelemaan listalle kumppaneita.

Valtapuoluetta keskustaa lukuunottamatta myös muilla ryhmittymillä näyttää olleen suuria vaikeuksia ehdokkaiden värväämisessä. Esimerkiksi kokoomuksella on vain viisi ehdokasta eli kaksi enemmän kuin nykyisiä valtuutettuja.

Kuntaliitokset
mietittäväksi

  Mielenkiintoa valtaan vähentänee sekin, että taloudellisissa vaikeuksissa kamppailevan Vampulan tulevat valtuutetut joutunut varmasti pohdiskelemaan myös sitä, onko vajaan 1 800 asukkaan kunnan mahdollista jatkaa itsenäisenä.

Samaa joudutaan varmasti pohdiskelemaan myös naapurissa Punkalaitumella, vaikka asukkaita onkin noin kaksi kertaa enemmän. Ehdokaslistoilla herättää huomiota se, että perussuomalaiset ovat onnistuneet saamaan enemmän ehdokkaita kuin vasemmistoliitto.

Vammalassa keskeiset
vaikuttajat luopuvat

  Vammalassa luopuu kunnallispolitiikasta kaksi keskeistä vaikuttajaa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Irma Kiviranta (kok) ja entinen kansanedustaja Timo Roos (sd).

Ensimmäistä kertaa valtuustoon pyrkii viisi vuotta sitten kaupunginjohtajan virasta eläkkeelle jäänyt varatuomari Matti Pulli (sd).

Huomiota herättää Vammalan parhaaksi -yhteislista, jolla on lähes yhtä paljon ehdokkaita kuin suurimmalla puolueella sosiaalidemokraateilla ja enemmän kuin seuraavaksi suurimmilla eli kokoomuksella ja keskustalla. Nykyisessä valtuustossa ryhmittymällä on kaksi edustajaa.