Länsi-Uudellamaalla tarvitaan
tarkan markan asiantuntijoita
TS Lohja
MERJA ILPALA
Läntisen Uudenmaan kiinnostavimmat kunnallisvaalit käydään Lohjalla ja Karjaalla.
Lohjan suurhankkeet mullistavat toteutuessaan koko kaupunkikuvan. Karjaalla puntarissa on poliitikkojen uskottavuus.
Kaikissa alueen kunnissa kaivataan talouden asiantuntijoita, sillä rahaa ei riitä tuhlattavaksi. Pohjassa säästölinjaan on jo sopeuduttu; takavuosien kriisikunta on pudottanut velkataakkansa maan keskitasolle.
Valtuustoihin seudulla ei ole tungosta. Esimerkiksi Lohjalla ehdokasmäärä putosi liki neljänneksellä edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna.
Kaksi valtakunnallisesti kiinnostavaa nimeä joukkoon kuitenkin mahtuu. Jörn Donner pyrkii Tammisaaren kaupunginvaltuustoon Vårt Ekenäs-ryhmässä. Urpo Leppänen löytyy keskustan listalta Nummi-Pusulassa.
Lohja miettii
Prisman paikkaa
Loppukesästä tuntui siltä, että Lohjalla on vain yksi vaaliteema, mutta lokakuun lähestyessä kiista uusista kauppakeskuksista on hiljentynyt.
Porun aiheena on Lohjan linja-autoaseman purkaminen automarketin tieltä. Sen paikalle haluavat sekä Kesko että paikallinen osuuskauppa Seutu. Tonttikilpailun häviäjä saa rakentaa oman ostosparatiisinsa parin korttelin päähän Nahkurintorille, mutta lisäksi ahtaasta keskustasta pitäisi keksiä maata muillekin kaupparyhmittymille.
Melkein kaikki nykyiset valtuutetut tukevat suunnitelmaa, jonka kehitti ulkopuolinen konsultti. Ainoat vastustajat löytyvät sitoutumattomasta Meidän Lohja-ryhmästä ja vasemmistoliitosta.
Enemmistön mukaan kauppakeskukset takaavat Lohjan aseman läntisen Uudenmaan veturina, joten niille on pakko raivata tilaa.
Tukevimmin marketkaavaa kannattaa oikeistoryhmä. Myös demarit ovat pysyneet hankkeen takana, vaikka rivit rakoilevat. Nyt valtuustoon pyrkii Lohjan entinen kaupunginjohtaja, suosittu ja arvostettu Pekka Myllyniemi (sd), jonka mielestä hypermarketit kuuluvat keskustan ulkopuolelle.
Uusilla valtuutetuilla on toki muitakin huolia kuin prismat ja citymarketit. Terveyskeskuksen vuodeosastoa on pakko laajentaa, kulttuuritalon ja kirjaston suunnitelmat ovat levällään, moottoritie tekee tuloaan, eikä asuntoja ole tarpeeksi tarjolla.
Karjaa ei voi
enää velkaantua
Karjaan valtuusto jättää seuraajalleen karun testamentin: kaupungin velkataakka on kasvanut neljässä vuodessa melkein kaksinkertaiseksi. Jokaista karjaalaista kohden lainaa on jo lähes 10 200 markkaa.
Arvaamattoman kalliiksi tuli päätös siirtää kaupungin terveyspalvelut ja vanhustenhuolto yleishyödyllisen järjestön vastuulle. Folkhälsan-sopimus on Suomessa ainutlaatuinen; sen viilaamisessa ja vahtimisessa riittää seuraavallakin valtuustolla tekemistä.
Karjaalaiset ottavat vaaleissa kantaa myös erotetun kaupunginjohtajan Stig-Ole Erikssonin kohteluun.
Valtaosa päättäjistä piti häntä saamattomana ja järjesti potkut. Samojen poliitikkojen mukaan avuton mies onnistui sotkemaan koko kaupungin asiat. Ulkopuolisen mielestä yhtälö on mahdoton.
Luultavaa on, että sekä Erikssonin äänekkäimmät puolustajat että hänen näkyvimmät kaatajansa keräävät mukavan äänisaaliin.
Hanko kaipaa
lisää asukkaita
Hangossa tilanne on kummallinen, sillä ehdokkaiden on vaikea löytää kunnon vaalivaltteja. Matkustajalautat saapuvat Saksasta satamaan ensi kesänä ja uusi tie valmistuu hyvää vauhtia - molempia on eteläkärjessä odotettu vuosikymmenet. Edes henkilöjunaliikenne ei tällä kertaa ole uhattuna.
Kaupunki ei kurjistu, vaan kutistuu. 1980-luvun puolivälissä hankolaisia oli 12 400, mutta nykyisin yli kaksituhatta vähemmän.
Kesäasukkaita ja turisteja riittää, mutta Hanko tarvitsisi myös vakituista väkeä. Teollisuus voi hyvin ja miehillä riittää töitä, mutta naisten työpaikat ovat ongelma.
Uudellamaalla on vain kaksi kaupunkia, joissa työpaikkaomavaraisuus ylittää 100 prosenttia: Hanko ja Helsinki. Samaan aikaan työttömyysprosentti Hangossa on 11 prosentin tietämissä. Elinkeinopolitiikkaan on pakko satsata.
Muutama vuosi sitten Hanko sukelsi syvälle ja joutui sanomaan irti kymmeniä kaupungin työntekijöitä. Lamaa seurasi investointien kausi. Nyt päättäjiltä kaivataan varovaisuutta ja viisautta.