MM-ralli toi yli 20 miljoonaa euroa Jyväskylään

Suomen MM-rallin talousimpaktitutkimuksen tulokset on julkaistu. Rallitapahtuman aikana yleisö, yritysasiakkaat, tiimit ja median edustajat kuluttivat kokonaisuudessaan tuotteisiin ja palveluihin yhteensä 20,2 miljoonaa euroa.

Suorat taloudelliset vaikutukset Jyväskylän seudulle ovat noin 14,4 miljoonaa euroa.

Lukema on hyvin samanlainen kuin edellisessä tutkimuksessa 2013, jolloin talousvaikutus oli 14,7 miljoonaa euroa. Suoran taloudellisen vaikutuksen ulkopuolelle jääneet luvut kisajärjestäjän hallinnoimasta pääsylippujen ja kisatuotteiden myynnistä kasvoivat edelliseen tutkimukseen verrattuna merkittävästi.

MM-rallin imagovaikutus Jyväskylälle on erittäin myönteinen ja kaupunki koetaan houkuttelevana matkailukohteena niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Rallin yhteydessä vuonna 2017 tehdyt tutkimukset on toteuttanut JAMK Sport Business School Finland AKK Sportsin ja Jyväskylän kaupungin toimeksiannosta. Tutkimukset on toteutettu määrällisinä kyselytutkimuksina ennen tapahtumaa, tapahtuman aikana sekä sen jälkeen kesä-, heinä-, elo ja syyskuussa 2017. Tutkimusten tarkoituksena on ollut selvittää Neste Rallin suoria taloudellisia vaikutuksia tapahtuma-alueella.

Tietoja on kerätty Jyväskylän seudun asukkailta, ralliin osallistuneilta tiimeiltä, rallitapahtumaan osallistuneilta kisavierailta, tapahtuman vapaaehtoisilta ja median edustajilta. Aiemmin vastaava tutkimus on tehty 2013 ja tulokset ovat vertailukelpoisia. Rallitapahtuman aikainen kokonaiskulutus vuonna 2013 oli noin 17 miljoonaa euroa.

Neste Ralli on merkittävä tekijä Jyväskylän seudun elinvoimaisuudelle. Kisajärjestäjä AKK Sports hankki palveluita ja tuotteita Jyväskylän seudun yrityksiltä ja yrittäjiltä yli 1,2 miljoonan euron arvosta (vuonna 2013 vastaava luku oli 980 000 euroa). Mittavat alihankinnat sisältävät mm. tapahtuma-alueen rakentamisen ja erikoiskokeina ajettujen teiden kunnostuksen, paikallisilta yrityksiltä ostettavat tuotteet ja palvelut sekä erikoiskoejärjestelyistä vastaaville urheiluseuroille maksettavat korvaukset.

Suomen MM-rallilla erittäin vahva myönteinen vaikutus Jyväskylän kaupungin imagoon

Rallikatsojat ja yritysvieraat kokevat MM-rallin vaikutuksen Jyväskylän kaupungin imagoon erittäin myönteiseksi. Erityisesti myönteisyys on noussut vuoden 2013 tutkimuksesta Jyväskylää kohtaan kotimaan matkailukohteena, kansainvälisenä matkailukohteena sekä yleisötapahtumien järjestäjäkaupunkina.

Edellä mainittujen vastaajaryhmien lisäksi paikalliset asukkaat, rallitiimit, median edustajat ja vapaaehtoiset kokevat erittäin tärkeäksi, että Jyväskylä säilyy Suomen MM-rallin isäntäkaupunkina jatkossakin. Erityisesti rallikatsojat (94 % vastaajista) pitävät tärkeänä tai erittäin tärkeänä, että Jyväskylä toimii tapahtuman isäntäkaupunkina. Vuonna 2013 vastaava luku oli 89 %.

Halu suositella Neste Rallia on erityisen suuri niin ikään rallikatsojien keskuudessa. Peräti 96 % vastaajista joko suosittelisi tai ehdottomasti suosittelisi tapahtumaa. Kyselyyn vastanneista rallitiimien jäsenistä ehdottomasti tapahtumaa suosittelisi 79 %, yritysvieraista 78 %, vapaaehtoisista 75 % ja median edustajista 74 %.

MM-rallilla on hyvä maine paikallisten asukkaiden keskuudessa Jyväskylässä ja heistä yhteensä 61 % joko pitää paljon tai todella paljon tapahtumasta.

– On hienoa, että Jyväskylä toimii jatkossakin Neste Rallin isäntäkaupunkina. Vuosien 2018-2020 sopimus on allekirjoitettu ja uskon, että erinomainen yhteistyömme AKK Sports Oy:n kanssa jatkuu senkin jälkeen. Tapahtumat ja elämykset kiinnostavat ihmisiä itse kisan lisäksi. Tahdomme tehdä Jyväskylästä entistäkin paremman ja suositumman tapahtuma- ja matkailukaupungin, kuvailee Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.