Vatanen uudistaisi epäkohtia

Kansainvälisen autoliiton johtajaksi pyrkivä Ari Vatanen haluaa uudistaa formula ykkösiä ja kiinnittää FIA:ssa enemmän huomioita myös muihin autourheilumuotoihin.

– F1:ssä pelätään minua. He ovat kaaoksessa. Vain muutama kuukausi sitten oli puhetta jopa sarjan jakautumisesta. Haluan tuoda F-ykköset samalle viivalle muiden lajien) kanssa. FIA:ssa ei ole kyse vain formula ykkösistä, Vatanen jyrisi Singaporen Sunday Times -lehden haastattelussa.

Vatanen haluaa esittää formula ykkösiin 5–10 vuoden mittaista jaksoa, jonka aikana lajia uudistetaan.

– F1 on rakennettava uudelleen talonpoikaisjärkeä käyttäen sekä demokraattisessa, rehellisessä ja avoimessa hengessä, Vatanen linjasi.

Vatasen mukaan FIA:n on kiinnittävä huomioita myös muihin autourheilulajeihin.

– Pääomilla mitaten F1 on maailman rahakkain lajin, mutta muille moottoriurheilumuodoille ei rahaa paljon tipu. Se on väärin, omalla aktiiviurallaan rallin maailmanmestaruuden voittanut Vatanen sanoo.

FIA:n johtajana Vatanen vahvistaisi "FIA perhettä", jolla hän tarkoittaa kaikkia Kansainvälisen autoliiton toimia, ei vain autourheilua tai formula ykkösiä.

– Maailmassa on sata miljoonaa autoilijaa. Formula ykköset on noin 20 ihmistä, Vatanen vertasi.

Vatanen kilpailee FIA:n johtajan tehtävästä ranskalaista Jean Todtia vastaan FIA:n kongressissa 23. lokakuuta. Vatanen uskoo, että hänellä on tarpeeksi kannatusta FIA:n 122 jäsenyhdistyksen keskuudessa. Tukea hän on löytynyt ennen muuta Aasiasta, Afrikasta ja Lähi-idästä.

Todt on saanut taakseen sellaisia autourheilun mahtimiehiä kuten FIA:n istuva presidentti Max Mosley, F1-sarjaa johtava Bernie Ecclestone ja moninkertainen F1-mestari Michael Schumacher.

Todt kampanjoi olevansa Mosleyn työn jatkaja, kun Vatanen nähdään uudistajana, jonka tulo järjestön johtajaksi toisi läpinäkyvyyttä FIA:n päätöksen tekoon.

Singapore, STT