Alkoholiton yömyssy

Singaporen GP-kolumni 27.9.

Raittiuskampanjaa autoilijoille markkinoiva Mika Häkkinen iloitsi yhtenä McLarenin ja Mercedeksen perhejäsenenä Singaporen iltavoitosta.

Tällä kertaa skandaaleilta vältyttiin ja oikea voittaja sai reilusti pokaalin. Tällä tavalla koettuna upealta iltavaloissa näyttävissä kuleissessa näyteltiin kuitenkin perin puuduttava kärkitaistelu. Se oli kuin alkoholiton yömyssy.

Kysyin Mikalta, kun hän nyt katsojana seuraa tällaista kisaa, alkaako häntäkin haukotuttaa. Hän myönsi, että kotisohvalla televisiosta käsin Grand Prix olisi voinut alkaa väsyttää, mutta näin paikan päällä hän ex-kuskina hikoili itsekin kämmenet märkinä tietäessään ne rasitukset ja keskittymispaineet, joihin maksimimaalisen pitkä kisa (1 tunti 56 minuuttia) kuljettajille eri tilanteissa aiheutti.

Taktiset hienoudet korvaavat ne, mitä kovista kaksintaistoista jäävät uupumaan.

Nico Rosbergille nuo paineet kävivät liian koviksi. Williams-kuski heitti virheillään kauden ensimmäisen palkintosijan roskakoriin. Heikki Kovalainen ja Kimi Räikkönen eivät missään vaiheessa olleet edes asemissa, missä olisi voinut hukata jotain merkittävää.

Itse asiassa kenties kovin henkinen taisto Singaporen lähtöruudukossa nähtiin jo ennen starttia, kun kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtajuudesta kamppailevat Ari Vatanen ja Jean Todt kohtasivat ja kättelivät toisiaan.

Singaporen jälkeen mestaruudet ovat nyt katkolla seuraavassa kisassa sekä Jenson Buttonille että Brawn-tallille. Valmistajien titteli voi hyvinkin ratketa jo Suzukassa, mutta kuljettajien mestaruus ratkeaa vain, jos Rubens Barrichello epäonnistuu pahasti.

Kolmanneksi parhaan tallin asemastakaan tuskin syntyy loppuun asti kestävää pronssitaistoa, sillä McLaren päihittää väkisinkin Ferrarin kyydistään. Kun toisella tallilla pisteitä napsii kaksi ja toisella vain yksi kuski – ja hänkin luultavasti vain jäännöspinnoja – niin McLaren kyllä karkaa nopeasti.

Lewis Hamilton rakentaa jo ensi kautta. Kaksi voittoa viidestä viime kisasta puhuu puolestaan. Heikki Kovalainen on kerännyt pisteitä kuudesta kisasta peräkkäin, mutta kun palkinnoilla on käynyt vain tallikaveri, se ei paljon miestä lohduta.

Singapore/Heikki Kulta