Hopeinen kuu

Singaporen GP-kolumni 26.9.

Hopeinen kuu välkehti pilvettömän Singaporen taivaalla, mutta ei luonut laulunsanoin merelle siltaa. Siitä pitivät huolen Marina Bay -katuvalojen tuhannet luxit. Tunnelma varikolla ja lehtereillä oli kuitenkin liki yhtä tiheä kuin Olavi Virran ikivihreässä tangossa.

Iltakisassa on kieltämättä taikaa. Vaikka suomalaiskuskit Heikki Kovalainen ja Kimi Räikkönen eivät päässeet likikään niitä lähtöruutuja, mihin tähtäsivät, ei kirvestä kannata heittää vielä kaivoon.

Täytyy muistaa, että Fernando Alonso voitti viime vuonna Singaporen kisan startattuaan 15.ruudusta eli alempaa kuin Heikki ja Kimi sunnuntaina.

Alonson voittoa tahditti Renaultin laatima salaliitto, mutta turva-autotilanne myös tähän kisaan on todennäköisempi kuin ettei Bernd Mayländerin ajama Mercedes tulisi radalle lainkaan. Turva-autotilanteessa asemien parantamisessa onnekas pärjää, huono-onninen putoaa kärkipäästä jälkijoukkoihin.

Vielä enemmän voimasuhteisiin vaikuttaisi sadesää.

Hopeisen kuun alla kaikki on mahdollista. Nico Rosberg oli viime vuonna voittaa turva-auton ansiosta. Nyt kauden ensimmäistä podiumia jahtaavalle Nicolle ainakin etukäteisen käsikirjoituksen mukaan samanlainen turva-autovaihe sattuisi yhä kipeästi kuin kivenmurikka kengässä.

Heikki Kovalaisen aika-ajofiilingit olivat tyystin erilaiset kuin Monzassa. Siellä Heikki otti raskaiden autojen paalun. Nyt hän ei ehtinyt uusilla pehmeillä renkailla väläyttää vauhtiaan lainkaan, kun Rubens Barrichello kolisteli muurissa juuri kainuulaisen lähtiessä kierrokselleen.

Kimi Räikkönen teki kaikkensa, mutta Valencian ajan Ferrarilla ei ilman kehitysosia pysytty enää vauhtia rutkasti hankkineiden kyydissä ja Valencian tulokset jäävät kaukaiseksi haaveeksi. Ihmeitä tarvittaisiin, jos Räikkösen palkintoketju jatkuisi vielä viidennessä kisassa peräkkäin.

Suomea puhuvista voitontoiveet kohdistuvat Sebastian Vetteliin. Saksalaisen täysosuma sunnuntain Grand Prx’issä Brawnien mönkään menneen aika-ajon jälkeen saisi MM-jännärit laulamaan kuin Hopeisen kuun säkeissä ’’ei tulla koskaan voisi kai tällaista iltaa’’.

Singapore/Heikki Kulta