Huijareita ja pyhimyksiä

Singaporen GP-kolumni 24.9.

Viime vuoden Singaporen Grand Prix -tulos oli suurin huijaus, mitä formula 1 -historiassa on koettu. Tätä mieltä on hyvin moni Marina Bayn ratavarikolla käyskentelevä vakiovieras. Kuin etukäteen sovittu jalkapallo-ottelu.

Nelson Piquet juniorin tahallista ulosajoa tallikaveri Fernando Alonson nostamiseksi voittoon ei voi verrata suoraan mihinkään aiempaan tapahtumaan. Itse asiassa se sopi kuvaan vain viime kaudella, jolloin turva-autosäännön vuoksi varikkoportti suljettiin ja kaikki joutuivat tankkauskäynnille samaan aikaan.

Tämän vuoden säännöillä Alonson saavuttama etu vastaavassa tilanteessa olisi ollut vain 7-8 sekuntia ja muutama paikka ylempänä letkassa, kun turva-auto olisi vain hidastanut kärkeä hetkisen.

Lähimmäs huijauksessa pääsi Michael Schumacher, kun sulki tahallaan Rascasse-mutkan Monacon aika-ajossa. Schumi ei koskaan tunnustanut tekoa tahalliseksi. Piquet otti syyt päälleen muutaman kuukauden viiveellä.

Piquetista tuli huijari, mutta Schumacher säilytti pyhimyksen viittansa loppun asti.

Torstaina kansainvälinen lehdistö otti haasteeksi syyllistää Piquet, Flavio Briatore ja Pat Symonds vielä julkisesti F1-häpeän häivyttämiseksi fanien keskuudessa. Suurta mestausta ei kuitenkaan saatu aikaan, kun valtaosa kuljettajista ja tallijohtajista halusi vetää matalaa profiilia koko jupakasta.

On selvä, että useimmat toivovat pölyn laskeutuvan ja skandaalin unohtuvan mahdollisimman pian. F1-urheilu on kärsinyt taas kovan imagotappion, mutta selviytyy siitä, mitä nopeammin asia haudataan historian lehdille.

Vapaaehtoisesti kolaroneita ei ollut ennen, eikä niitä Piquetin jälkeen varmaan ilmaannu jatkossakaan. Itse MM-toiveensa juuri Singaporen salaliitossa menettänyt Robert Kubica sanoi, että jos hänet olisi määrätty kolaroimaan, hän olisi valittanut lähtöruudukossa huonovointisuutta ja lähtenyt kotiin.

Hölyä kyllä nousee lisää, kun Briatore alkaa oikeustoimet oman kunniansa palauttamiseksi. Tiettävästi vanhat kaverit Briatore ja Bernie Ecclestone ovat nyt muuttuneet vihamiehiksi. Briatore katsoo Ecclestonen pettäneen hänet Singaporen jupakassa, kun Ecclestonen mielestä Briatore petti hänet ryhdyttyään talliyhdistys FOTA:n kaupalliseksi johtajaksi.

Singapore/Heikki Kulta