Nuoruus jyllää

F1-kolumni 27.2.

Formula 1 -autoilussa vanhat parrat ovat palanneet parrasvaloihin, mutta Barcelonan viimeistelytesteissä nuoret jylläävät tulospörssin kärjessä.

Perjantaina kärkiajan nappasi Fernando Alonson näpeistä 22-vuotias Nico Hülkenberg. Lauantaina nopeimmat olivat 24-vuotias Nico Rosberg ja 21-vuotias Sebastien Buemi.

Tallit lupasivat pullistella muskeleita Barcelonassa, mihin aika-ajoharjoitukset jätettiin. Yhden kierroksen vedoissa nuoret tuntuvat olevan hyvässä iskussa.

Kokemus on kuitenkin valttia, kun kisamenestykseen ratkaisevana osatekijänä liittyy kulutus. Säästeliäimmin renkaita raskaalla bensakuormalla käyttävät kuljettajat ovat avainasemassa.

Nuori näytönhaluinen voi helposti sortua revittelyyn, jolla kuluttaa nopeasti renkaat ja polttaa bensaakin enemmän.

Sieltä se Fernando Alonson, Michael Schumacherin ja Jenson Buttonin kokemusetu sitten kaivetaan esiin.

Maailmanmestari Lewis Hamilton, Nico Rosberg ja Sebastian Vettel ovat nuoresta iästään huolimatta jo niin kokeneita kehäkettuja, joten he tuskin menevät siihen ansaan, että alkaisivat riehua liikaa.

Tässä vaiheessa ennusteissa avauskisoissa voitoista ajavat ainakin neljä kärkitallia ja kenties myös Sauber. Kisa on siksi kireää, että nopeimpien tiimien kuskeistakin jotkut jäävät sijoille yhdeksän ja kymmenen.

Lotusta ei pelasta hännänhuippujen seasta edes kuskien kokemus. Jarno Trulli valitteli lauantai-iltana 220 GP:n rutiinilla, että T127 -auto on Bahrainissa neljä sekuntia kärkeä hitaampi.

Barcelona/Heikki Kulta