Renault selvisi Briatoren menetyksellä

F1-urheilun väriläiskänä tunnettu Flavio Briatore julistettiin maanantaina kansainvälisen autoliiton FIA:n moottorineuvoston tuomiolla elinikäiseen toimintakieltoon ja siten pääsyylliseksi viime vuoden Singaporen Grand Prix -salaliittoon.

59-vuotias italialainen erosi Renaultin tallipäällikön tehtävistä viikkoa aiemmin.

Toimintakielto lajin parissa merkitsee, ettei Briatore voi toimia enää myöskään kuljettajien managerina. Näin hänen sopimuksensa Fernando Alonson, Mark Webberin, Heikki Kovalaisen, Romain Grosjeanin ja Nelson Piquet juniorin kanssa päättyy saman tien.

Mahdollista on, että Briatoren leivissä ollut Bruno Michel ryhtyy johtamaan manageritoimistoa ja kuljettajat jatkavat sen suojissa. Toisaalta esimerkiksi Kovalaisen on huhuttu olevan siirtymässä myös Didier Cotonin ja Mika Häkkisen Aces -firman asiakkaaksi.

Renaultin teknisten toimintojen johtajana Briatoren alaisuudessa kilpavastuussa ollut Pat Symonds sai viiden vuoden toimintakiellon.

Euroopan suurin autovalmistaja Renault ilmoitti viikko sitten, ettei kiistä syytöksiä ja hyväksyy, mitä FIA päättää tutkimusten jälkeen.

FIA antoi Renaultille kahden vuoden ehdollisen osallistumiskiellon, mikäli vastaavaa tapahtuu jatkossa.

Avoimuutta
ja lahjoituksia

– Renault on sitoutunut maksamaan FIA:lle tutkinnasta aiheutuneet kulut ja emoyhtiö on lupautunut merkittävään lahjoitukseen FIA:n turvallisuusaiheisiin projekteihin.

Moottoriurheiluneuvosto katsoi Renaultin toimista aiheutuneet rikeet vakaviksi, koska ne vaaransivat kuljettajan, yleisön ja ratavirkailijoiden hengen.

– Tämän mittaluokan vakavuus oikeuttaisi sulkemaan tallin sarjasta, mutta Renaultin ottaman kannan ja mainittujen lieventävien asianhaarojen vuoksi rangaistuksena on ehdollinen sarjasta sulkeminen vuoden 2011 loppuun asti. Sulkeminen tapahtuu, jos Renault syyllistyy uudestaan vastaavaan tekoon.

Renaultin F1-tallin pääjohtaja Bernard Rey ilmoitti tiedotteessa olevansa hyvin pahoillaan ja hyväksyvänsä neuvoston antaman tuomion.

– Pyydämme varauksettomasti anteeksi koko F1-yhteisöltä täysin tuomittavaa käytöstämme. Toivomme, että tämä asia saadaan pian haudatuksi ja voimme keskittyä rakentavasti tulevaisuuteen. Informoimme siitä lisää lähipäivinä, Rey julisti.

Ei todisteita
Alonsoa vastaan

Piquet selviytyi ilman rangaistusta, koska hän antoi vihjeet salaliitosta FIA:lle. Alonso selviytyi syytteittä, koska todisteita ei ilmennyt, että hän olisi tiennyt Briatoren ja Symondsin antamista ohjeista Piquetille.

Puolustukseksi Alonson taktiikalle mainitaan, että epäonnistuneen aika-ajon jälkeen hän lähti kevyellä autolla matkaan, jotta pystyisi ohittamaan ja parantamaan sijoitustaan, minkä jälkeen katuradalle tyypilliseen tapaan voitiin toivoa turva-autotilannetta.

Singaporen GP-tulokset jäivät voimaan. Näin Alonso ja Renault saivat pitää voittonsa. Sääntöjen mukaan F1-kauden tuloksia ei voi muuttaa enää kyseisen vuoden marraskuun viimeisen päivän jälkeen.

Renaultin odotetaan ilmoittavan mahdollisesti jo tiistaina, kuka johtaa tallia Singaporen kisassa viikonloppuna. Luultavaa on, että uusi tallipäällikkö on ranskalainen ja huomattavasti Briatorea matalamman profiilin edustaja.

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA