F1

Suomalaiskuskeilla ei nappaa Italiassa

Heikki Kulta

On taas se aika MM-kaudesta, kun ulkomaalainen F1-media havahtuu ihmettelemään faktaa, ettei suomalaiskuljettaja ole koskaan voittanut Grand Prix -kisaa Italian maaperällä.

Koossa on yhteensä seitsemän kakkossijaa, joista viisi on tullut Monzassa ja kaksi Imolassa, missä ajettiin viimeinen San Marinon osakilpailu vuonna 2006.

Mika Häkkisellä on kolme ja Kimi Räikkösellä kaksi kakkospaikkaa Italiassa. Heikki Kovalainen ja Valtteri Bottas ovat kummatkin ajaneet kerran kakkoseksi Monzassa. Palkintopallilla kolmossijalla ovat käväisseet kerran myös Jyrki Järvilehto ja Mika Salo.

Vaikka tämä italialainen kirous on jatkunut tolkuttoman pitkään, eikä yrityshalua ole puuttunut, voitottumuutta ei voi selitellä edes valtaisalla epäonnella.

Itse asiassa hyvin lähellä voitto liippasi vain kaudella 1999 kahdestikin, kun Mika Häkkinen johti niin Imolan kuin Monzankin kisoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Monzassa Häkkinen oli 30. kierroksen käynnistyessä jo karannut muilta ja johti kisaa kahdeksan sekunnin erolla Jordanin Heinz-Harald Frentzeniin.

Puolustava mestari sortui vaihtovirheeseen pääsuoran jälkeen shikaanissa. McLaren karkasi käsistä, kun kakkosvaihteen sijasta Mika heitti ykkösen sisään.

– Älä kysy mitään ainakaan pariin tuntiin. Nyt ei löydy yhtään selkeää ajatusta, Häkkinen kuittasi tuolloin lähestymiseni yhden uransa katkerimman keskeytyksen jälkeen.

Häkkisen järkytystä lisäsi, että Imolassa hän oli sortunut liki identtiseen ulosajoon – silloin aiemmin eli 17 kierroksen kohdalla.

Kimi Räikkösellä puolestaan oli voittaja-auto ja voittovauhti kaudella 2005, mutta aikainen keskeytys johtoasemasta Imolassa ja sitten paalupaikan vaihtuminen 11. lähtöruuduksi moottorivaihdon vuoksi Monzassa ovat varmasti hänen kipeimmät muistonsa Italian kisoista.

Vuosi sitten torstain lehdistötilaisuudessa Monzassa kysyin Räikköseltä, minkä vuoksi Maamme-laulu ei ole kaikunut Italiassa.

– Kun emme koskaan ole voittaneet täällä. Siitä se johtuu. Mahdollisuuksia on ollut, mutta kaikkea voi sattua ja tapahtua, kun ajetaan kilpaa kerran vuodessa täällä.

Räikkönen saapuu Ferrarin kotikisaan jouduttuaan nielemään karvaan kalkin juuri Belgiassa. Auto on joka tapauksessa erittäin kilpailukykyinen.

Jo viime vuonna Räikkönen vastasi, miltä tuntuisi olla ensimmäinen suomalaisvoittaja Monzassa.

– Se olisi ihan upea juttu – varsinkin, kun olen Ferrarin kuljettaja. Mutta etukäteen ei voi lupailla muuta kuin että teemme parhaamme ja toivottavasti sillä taistellaan sitten ihan kärjessä, Kimi tuumaili.

Keke Rosberg ei saavuttanut yhtään palkintosijaa Italian kisoissa. Parhaat tulokset olivat neljännet sijat niin Imolassa kuin Monzassakin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaudella 1982 Monza isännöi toiseksi viimeistä osakilpailua. Silloin Kekellä oli mestaruus katkolla Italiassa hänen voitettuaan ja noustuaan ensi kertaa MM-kärkeen Dijonin täysosumalla kahta viikkoa aiemmin.

Rosberg johti 12 pisteen erolla John Watsoniin, kun ajamatta oli kaksi osakilpailua. Jos Monzan jälkeen ero olisi ollut kymmenen pistettä, titteli oli varmistunut jo ennen Las Vegasin finaalia.

Williamsin suomalaiskuljettajan toiveet menivät takasiiven irtoamiseen. Varikkokäynti vaati kaksi minuuttia ja sen myötä Rosberg ehti maaliin vasta kahdeksantena. Watson oli McLarenilla neljäs ja kavensi niin eron yhdeksään pisteeseen.

Rosbergin mestaruussinetti vaati teoriassa tuossa vaiheessa vielä kaksi pistettä lisää – eli viitossijan, jonka hän hankki sitten kasinokaupungin kisassa.

Nico Rosberg on toistaiseksi ainut Suomen passin omistava Monzan voittaja. Tuon meriitin hän nappasi uransa kahdeksanneksi viimeisessä kisassa mestaruuskaudellaan kaksi vuotta sitten.

Suomalaiskuskien palkintosijoitukset Italiassa

1991 Imola: 3) Jyrki Järvilehto Scuderia Italia

1994 Imola: 3) Mika Häkkinen McLaren. Monza: 3) Mika Häkkinen McLaren

1995 Monza: 2) Mika Häkkinen McLaren

1996 Monza: 3) Mika Häkkinen McLaren

1999 Monza: 3) Mika Salo Ferrari

2000 Imola: 2) Mika Häkkinen McLaren. Monza: 2) Mika Häkkinen McLaren

2003 Imola: 2) Kimi Räikkönen McLaren

2006 Monza: 2) Kimi Räikkönen McLaren

2007 Monza: 3) Kimi Räikkönen Ferrari

2008 Monza: 2) Heikki Kovalainen McLaren

2009 Monza: 3) Kimi Räikkönen Ferrari

2017 Monza: 2) Valtteri Bottas Mercedes