F1

Salo vahvisti: Kisan siirto lauantaille oli tosi lähellä

Heikki Kulta

Kiinan Grand Prix -tuomaristo sai käytännössä vapaapäivän ratatapahtumien osalta perjantain harjoituksissa, mutta joutui tavallista kinkkisemmän pulman ratkaisijaksi viikonlopun ohjelman säilyttämisessä.

– Oli se lähellä, että kisa olisi siirretty lauantaille. Päätös oli meillä. Kun katsoimme uudestaan sunnuntaille luvattua säätä, ja se näytti paremmalta, muutoksia ei tehty, kuljettajien edustajana tuomarineuvostossa istuva Mika Salo tunnusti Turun Sanomille.

Kilpajohtaja Charlie Whitingin alaisuudessa Kiinassa tuomaristossa ovat Salon lisäksi sveitsiläinen Paul Gutjahr, venezuelalainen Enzo Spano ja kiinalainen Zheng Honghai.

Salo toimii tuomarina tällä kaudella neljässä kisassa.

Perjantai tarjosi F1-fanin painajaisen, kun yhteensä kolmen tunnin harjoitusjaksoilla autot nähtiin radalla vain 22 minuutin ajan, ja ne ajoivat yhteensä vain 88 kierrosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sade ei aiheuttanut jatkuvaa punaista valoa. Syynä oli kovin alas vajonnut pilvivaippa, jonka vuoksi mahdollisissa onnettomuustilanteissa lääkärihelikopterilla ei olisi voitu siirtää potilaista läheisiin sairaalaan.

– Sairaala sijaitsee 38 kilometrin päässä. Maitse poliisisaattueen kanssakin se matka olisi kestänyt yli tunnin. Viiden kilometrin päässä olisi pienempi sairaala, mutta siellä ei ole neurokirurgia, Gutjahr evästi vaikeuksia.

Kopterin lentäjä olisi päässyt kyllä ylös radalta, mutta sairaala-alueella laskeutumispaikka ei näkynyt sumun vuoksi.

Kun säännöt muuttuivat tälle vuodelle, ja avauskisa ajettiin normiradasta poikkeavalla Albert Parkin puistoareenalla, tallit matkasivat suurin odotuksin Shanghaihin, missä uusien autojen testaaminen olisi antanut paljon uutta datatietoa ja ymmärrystä.

Nyt kurja keli torpedoi tärkeän harjoituspäivän. Lauantaiaamulle on luvassa poutaa, ja silloin yhden tunnin aikana yritetään sitten ajaa niin kisa- kuin aika-ajotestiä.

– Tarvitsemme tietoa renkaiden toimimisesta niin kisaan kuin yhden kierroksen vetoon. Tietysti kisa on tärkeämpi, mutta kun ajamiset jäivät nyt tekemättä, tarvitsemme säätötyötä niin raskaammalle kuin kevyemmälle bensiinikuormalle. Siksi töitä varmasti jaetaan tarkkaan jokaisessa tiimissä, Mercedeksen Valtteri Bottas taustoitti lähtötilannetta lauantaille.

– Mieluummin olisi poltettu rengasta paljon perjantaina, mutta turvallisuus tulee aina ensin. Niin se menee. Itse olisin ollut kyllä valmis urakoimaan koko ohjelman lauantaina, mutta sitä päätöstä eivät tee kuljettajat.

– Tulevaisuudessa olisi hyvä olla varasuunnitelma tällaisen tilanteen varalta. Tämä oli ikävää meidän kaikkien, mutta aivan erityisesti paikalle saapuneiden fanien vuoksi, Bottas totesi.

Lewis Hamilton liputti ensimmäisenä viikonlopun ohjelman muutosta. Se oli toteutua, kunnes säätiedotus ennakoi, että sunnuntaina tuulee enemmän, ja vaikka keli on samanlainen kuin perjantaina, pilvet pysyvät hieman ylempänä, jolloin helikopteri pystyy lentämään ja laskeutumaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

MM-sarjoja johtavan Ferrarin leirissä ajamiset jäivät lähes kokonaan väliin. Sebastian Vettel kiersi radan kahdesti, Kimi Räikkönen kerran.

– Eihän tällaisena päivänä opi yhtään mitään. Säätä emme pysty muuttamaan, ja joskus vain käy näin.

– Tein aamulla yhden kokeilukierroksen, ja sen jälkeen joka kerta yrittäessäni lähteä radalle, punaiset liput estivät sen. Sääli, että näin kävi, mutta olemme kaikki samassa tilanteessa, joten kukaan kärsi toisia enempää tästä, Räikkönen ruoti.

– Täytyy vain toivoa, että säädöt osuvat paikalleen saman tien lauantain harjoituksissa, sillä muuten tulee hankalaa. Menetimme tässä mahdollisuuden tarvittaviin säätömuutoksiin yön aikana, mutta olen luottavainen, että auto kyllä toimii lauantaina. Jos jotain kivaa, niin ainakaan nyt mekaanikot eivät joutuneet raatamaan koko yötä, MM-kärki Vettel viitoitti.