Bottas valmis paalulle ja voittoon vaikka heti

Oli Scarff
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas

Heikki Kulta

Valtteri Bottas ja Toto Wolff ovat olleet läheiset ystävät vuosien ajan. Nyt suomalaiskuski ajaa ensimmäistä kertaa itävaltalaisen johtamassa kilpatiimissä.

Kuinka erilaiselta tuntuu tehdä töitä Toton kanssa hänen alaisuudessaan?

– Ei hän tosiaan ikinä ennen ole ollut tiimipäällikköni. Mielestäni Toto on ihan oikea kaveri siihen hommaan. Hän osaa hommansa, ja osaa olla tosi tiukka. Sitä tässä tarvitaankin – varsinkin nyt, kun tiimi on voittanut jo kolme mestaruutta. Silloin pitää olla joku, joka lyö sitä painetta, ettei saa olla tyytyväinen, ja pitää vaan painaa töitä, Bottas pohti.

– Sellainen fiilis siellä on kaikilla tiimissä, ettei ole varma mistään, vaan kaikkea kyseenalaistetaan kovasti – onkohan tuo hyvä, entä onko tämä tarpeen hyvä, ja mitenkähän tämä sitten on. Minusta on hienoa nähdä sellaista touhua.

Wolff ei peitellyt Turun Sanomille, että odottaa Bottaksen voittavan ainakin yhden mestaruuden Mercedeksellä – mieluummin enemmänkin.

– Totta kai se on yhteinen tavoitteemme, että niin se menee. Minulle on annettu nyt tällainen mahdollisuus uralle, ja tietysti tästä täytyy ottaa kaikki irti. Ei tällaisia mahdollisuuksia yleensä tule kuin kerran uran aikana. Onneksi tämä siirtohomma meni maaliin, jotta pääsen itse asiaan. Sitten nähdään, missä mennään.

Nico Rosbergiltä kesti yli kaksi vuotta ja yhteensä 41 kisaa napata ensimmäinen paalunsa ja voittonsa Mercedeksellä. Hänen paikallaan saksalaistiimissä nyt aloittava Bottas vakuuttaa olevansa valmis avaamaan paalu- ja voittotilinsä saman tien.

– Olen valmis siihen jo tänään! Bottas vakuutti.

– Toivottavasti auto on hyvä, jotta paalujen ja voittojen saavuttaminen on mahdollista ennemmin kuin myöhemmin. Talli on teoriassa eri tilanteessa kuin silloin, kun Nico liittyi tiimiin. Se on kasvanut paljon, ja on vahvempi tiimi kuin silloin. Siinä toivossa talli on myös tälle vuodelle.

– Tunnen, että neljän vuoden aikana Williamsilla pystyin taistelemaan palkinnoista monta kertaa hyvällä autolla. Siksi uskon, että olen valmis paaluihin ja voittoihin”, Bottas hahmotteli.

Uusi auto ja sen tarjoamat ajo-ominaisuudet tekivät heti suuren vaikutuksen suomalaiskuskiin.

– Tämä on parhaannäköinen auto, mitä olen koskaan nähnyt. En ole koskaan ajanut näin paljon downforcevoimaa omaavalla autolla, enkä sen puoleen näin kovassa tuulessakaan, Bottas summaili.

Bottas ehti tehdä pitkän uran Williamsilla. Vt. tallipäällikkö Claire Williams paljasti antaneensa suomalaiskuskille lupauksen, ettei talli estä toista kertaa tämän siirtoa, jos tilaisuus siirtyä voittajatiimin tarjoutuu. Ferrarille Williams ei Bottasta päästänyt.

– En halua mennä yksityiskohtiin, mutta niin hän minulle sanoi silloin, että jos vastaavanlainen tilanne tulee, hän ei asettuisi sen tielle.

– Tietenkään ei koskaan ole helppoa purkaa sopimusta, kun piti etsiä uusi kuski tilalle. Olen vaan iloinen, että se toteutui. Williams olisi voinut estää sen täysin, jos olisi niin halunnut, Bottas taustoitti.