Jalkapallo

Neljän tonnin pelit siirsivät TPS:n Urheilupuiston yläkentälle

Turun Palloseura pelaa kaudella 2015 Ykköstä Urheilupuiston yläkentällä, jonne seura sanoo pystyvänsä ottamaan parhaimmillaan noin kaksituhatta katsojaa, joista kuusisataa mahtuu kentän katolliseen osaan.

Toimitusjohtaja Juha Reinin mukaan TPS:lla ei ollut taloudellisia edellytyksiä jatkaa Kupittaalla. Stadionyhtiön hallituksen puheenjohtajan Stefan Håkansin mukaan sekä Inter että TPS ovat maksaneet Kupittaalla pelaamisesta noin neljätuhatta euroa per ottelu.

– Molemmat osapuolet olisivat halunneet, että olisimme jatkaneet stadionilla, mutta resurssimme tulivat vastaan, kommentoi Reini.

– Jos vuokralainen ei pysty maksamaan vuokraa, silloin vuokralainen joutuu lähtemään. Tietysti toinen vuokralainen on aina hyvä lisä, mutta ei sillä ole ratkaisevaa roolia stadionin taloudelle, totesi puheenjohtaja Håkans.

– Jos meilläkin olisi tuollainen stadion, totta kai mekin haluaisimme saada sen pyörimään mahdollisimman hyvin, antoi Reini ymmärrystä stadionyhtiön suuntaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yläkentällä pelataan, mutta koppi Kupittaalla

Håkansin ja Reinin mukaan suurin häviäjä on urheilullinen puoli, kun Suomen hienoimmalla jalkapallostadionilla ottelut vähenevät puolella. Myös Kupittaan tulostaulun uusiminen todennäköisesti siirtyy TPS:n Yläkenttä-päätöksen takia.

Yläkentällä pelaaminen aiheuttaa Reinin mukaan TPS:lle myös kymmenientuhansien eurojen menot, joista VIP-tilojen rakentaminen on suurin yksittäinen kuluerä.

TPS:n edustusjoukkueen pukukoppitilat kuitenkin säilyvät Kupittaalla, koska niitä tiloja vuokraa seuroille Turun kaupunki eikä stadionyhtiö. TPS ei odota saavansa Turun kaupungilta juurikaan tukea Yläkentän kehittämiseen.

– Jos saamme kaupungilta jotain jelppiä, niin mahtava asia. Emme voi kuitenkaan vaatia mitään, tunnusti Reini.

TPS jatkaa harjoitteluaan paljolti myös Kupittaalla, mutta valmistavat harjoitukset tietysti siirtyvät Yläkentälle.

TPS ei ole vielä käynyt minkäänlaisia neuvotteluja muiden Yläkentän käyttäjien kanssa, mutta Reini arvelee, että muillakin seuroilla on kiinnostusta kehittää Yläkentän olosuhteita.

Kulunut tekonurmi rasittaa pelaajia

Urheilullisesti Yläkentän kuluneella tekonurmella pelaaminen tuo TPS.lle myös tiettyjä haasteita.

– Tietysti alusta vaikuttaa pelaamiseen ja kuormitukseen, kun pelataan koko ajan tekonurmella. Alusta ei ole edes uusimman sukupolven tekonurmia. Kaikkeen kuitenkin tottuu. Alusta pitääkin ottaa huomioon harjoittelussa, arvioi Mikko Hyyrynen, joka jatkaa TPS:ssa pelaamista kakkosvalmentajan roolissa.

Laurikaisen Mika antoi minulle mahdollisuuden tulla mukaan pelaamisen ohella myös valmennukseen, kiitteli Hyyrynen.

TPS:n maalivahdin Jukka Lehtovaaran kauden 2015 loppuun asti ollut sopimus on purettu. Näin Lehtovaaran on mahdollista siirtyä muualle ilman siirtokorvausta. TPS päästi Lehtovaaran todennäköisesti vapaaksi, koska kotimaisissa siirroissa ei yleensä liiku raha. Tästä voi päätellä, että Lehtovaara ei siirry ainakaan ulkomaille.

– Minun on helpompi tietysti jatkaa matkaani, kun sopimus on purettu. Ajattelin silti, että urani TPS:ssa olisi loppunut hieman eri tavalla. Seura otti itse tämän kuvion puheeksi, huomautti Lehtovaara, jonka uusi seura selvinnee joulukuun aikana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Vaikka yleinen taloustilanne seuroilla on huono, niin tuskin olen jäämässä työttömäksi, naurahti Lehtovaara, jota on huhuttu HJK:n uudeksi maalivahdiksi.

– Yksi asia on tietysti palkkabudjettimme, johon tulee tällä ratkaisulla tilaa. Olemme myös velkaa tietyille pelaajillemme. Jukalle pitää antaa mahdollisuus lähteä, kuittasi Reini.

TPS:n kakkosvalmentajana päättyneellä kaudella toiminut Stefan Strömborg ei jatka seurassa, vaan hän keskittynee jatkossa ÅIFK:n valmentamiseen. Inter ja ÅIFK julkaisevat tänään yhteistyösopimuksensa, ja Strömborg lienee jatkossa mukana myös Interin juniorivalmennuksessa.

Turun Sanomat

JARI WELLING