Nostalgia: Katja Kankaapää pakkasi laukkunsa ja muutti Norjaan 20.3.2011

Suomalaisten naisjalkapalloilijoiden määrä maailmalla kasvoi vuoden alussa. TPS:aa kaksi kautta edustanut maalivahti Katja Kankaanpää siirtyi Klepp IL -joukkueeseen, joka pelaa

Norjan pääsarjassa.

Turkulaisen maalivahdin siirtokuviot Norjaan noudattivat perinteistä kaavaa. Kleppin valmennusjohto oli nähnyt Kankaanpään Suomen nuorisomaajoukkueissa. Norjalaiset kiinnostuivat 19-vuotiaasta vahdista ja ottivat yhteyttä.

– Kleppin valmentajat kysyivät minulta, että kiinnostaisiko lähteä katsomaan tilannetta paikan päälle. Marraskuussa kävin sitten testissä Norjassa. Sen jälkeen päätin valita Kleppin. Myös jotkut ruotsalaiset seurat olivat kiinnostuneita minusta, selventää Kankaanpää, joka allekirjoitti vuoden mittaisen sopimuksen norjalaisseuran kanssa.

Kankaanpää muutti Norjaan aivan vuoden alussa. Klepp järjesti uudelle hankinnalleen kalustetun asunnon

aivan kotistadionin läheisyydestä. Lisäksi Kankaanpää on käynyt seuran järjestämissä keikkahommissa paikallisessa päiväkodissa.

Kleppin joukkueessa pelaa Kankaanpään lisäksi kaksi muuta suomalaista pelaajaa, Petra Vaelma ja Tiina Salmén . Kaksikko onkin omalta osaltaan helpottanut joukkueen

tulokkaan elämää ammattilaisympyröissä.

– Heistä on ollut tosi paljon apua. Olen saanut heiltä myös henkistä tukea, kun kuitenkin ensimmäistä kertaa asun yksin ja ihan uudessa ympäristössä. Välillä koti-ikävä painaa ja onhan se muutenkin kiva puhua suomea, ettei se pääse unohtumaan.

Klepp on ladannut suuret odotukset suomalaismaalivahtiinsa. Heti aluksi Kankaanpäälle luvattiin ykkösmaalivahdin pelipaikka.

– Toinen veskari päättikin lopettaa ennen kauden alkua. Nyt meillä on mukana pari nuorempaa veskaria, mutta ei heistä oikein ole vielä kilpailijoiksi.

– Jo harjoitusmatseissa tempo on kyllä kovempaa kuin Suomessa. Klepp on myös astetta ammattimaisempi

joukkue kuin TPS, vaikka organisaatiot ovat melko saman kokoiset. Kleppissä kuitenkin panostetaan naisten joukkueeseen paljon enemmän kuin Tepsissä, arvioi Kankaanpää.

Kankaanpää nousi Suomen naisten A-maajoukkueen rinkiin viime vuonna. Vielä hän ei ole debyyttiä tehnyt

sinivalkoisten maalinsuulla.

– Debyytille en sano mitään aikaa, se tulee jos tulee. Tavoite on olla vielä joskus se maajoukkueen ykkösveskari. Tällä hetkellä siellä on niin kovia luita vastassa, että vähän aikaa saan odottaa, kasvaa

ja kehittyä että niitä rupeaisi kunnolla syrjäyttämään, laskee Kankaanpää.

Turun Sanomat

JUUSO HÄMÄLÄINEN