Nostalgia: Melzig yllätysvalinta TPS:n luotsiksi 5.8.1997

Saksalainen 57-vuotias Siegfried Melzig on TPS:n jalkapalloluotsi seuraavat kolme kautta. Sopimus kattaa vuodet 1998-2000. Melzig on ensimmäinen Saksan Bundesliigalisenssin omistava ulkomainen valmentaja Veikkausliigassa.

Melzigin valmentajauran paras saavutus on FC Bayer Uerdingenin nostaminen Bundesliigaan vuonna 1984. Saksalaisseurojen VFL Osnabrückin ja MSV Duisburgin lisäksi Melzig on valmentanut sveitsiläistä FC Grencheniä ja Ateenan Panioniosia.

TPS palkkasi Melzigin ohella myös uuden kakkosvalmentajan. Seppo Miettinen , 39, on päätoiminen kakkonen niin ikään kolme seuraavaa kautta. Miettinen on tehnyt hyvää työtä TPS:n junioripuolella. Meriitteinä komeilevat A- ja B-juniorien SM-kullat. Vuonna 1993 valmentajayhdistys palkitsi Miettisen lupaavimpana valmentajana.

TPS:n tyyli miellyttää

Kuluvana kesänä Melzig on seurannut tarkasti tulevan seuransa edesottamuksia. Edellispäivänä Melzig todisti paikan päällä Porissa komeaa 3-1-voittoa Jazzista.

– Joukkue on loistavassa kunnossa. Peliä oli ilo seurata, Leipzigin kasvatti suitsutti.

Kupittaalla Melzig seurasi Intertoto-ottelun Hajduk Rodicia vastaan. Videonauhat TPS:n otteluista ovat olleet aurinkoisen saksalaisen tarkassa syynissä. TPS:n taktiikka säilyy suurin piirtein entisenlaisena. Juha Malisen luoma pelityyli saa korkeat arvosanat.

– TPS pelaa minun alaisuudessani aggressiivista hyökkäysvoittoista jalkapalloa. Niinkuin nykyisin.

Jalkapallofilosofiansa selostamisen Melzig jätti vähälle.

– Työtä, työtä ja vielä kerran työtä. Siinä se on.

– En ole taikuri enkä ihmeidentekijä. Tuloksia saadaan pitkäjännitteisellä toiminnalla, Melzig korosti.

Suomen talviset olosuhteet eivät pelota lumisiin kenttiin tottunutta Melzigiä. Itse asiassa Saksassa harjoitellaan talvisin paljon enemmän ulkona kuin Suomessa. Halleja ei liiemmälti löydy.

– Jolleivät olosuhteet suosi lajinomaista harjoittelua, sitten improvisoidaan, Melzig naurahti.

Suomalaispelaajien mentaliteetti muistuttaa Melzigin mukaan paljolti saksalaista. Kuumaveristen kreikkalaispelaajien kanssa ilmenneitä näkemyseroja tuskin esiintyy Turussa.

Tähtäin Euroopassa

Juniorivuosinaan keskushyökkääjänä ja myöhemmin maalivahtina Kaiserslauternissa, Mainzissa ja Meppenissä pelanneen Melzigin pestaaminen oli Jalkapallo TPS:n puheenjohtajan Jukka Aarnivaaran mukaan puhdas sattuma. Aarnivaara oli seuraamassa Suomi-Azerbaizhan MM-karsintaottelua, jossa Melzigin suomalainen ystävä kertoi miehen haluavan valmentaa Suomessa. Jo samana iltana aloitetut neuvottelut johtivat lopulta saksalaistreenarin palkkaamiseen.

– Ratkaisumme on TPS:lle hallittu riskinotto, Aarnivaara totesi.

Riskejä on kuitenkin otettava, jos haluaa menestyä. TPS tähtää Suomen mestaruuteen vuonna 2000. Myös pääsy kansainvälisille kentille kuuluu Melzigin aikakauden päätavoitteisiin.

Malinen arvostaa TPS-kausiaan

TPS:n nykyinen pääkäskijä Juha Malinen jatkaa töitään kauden loppuun asti. Melzig tulee puikkoihin marraskuussa. Malisen pestin loppuminen ei tarkoita, etteikö TPS-johto olisi ollut tyytyväinen tämän aikaansaannoksiin. Malisen johdolla TPS voitti Suomen Cupin vuonna 1994 ja viime syksynä SM-pronssia. Himoittu mestaruuskin jäi vain muutaman pisteen päähän. Malinen itse totesi neljän vuoden antaneen todella paljon.

– Parempaa aikaa ei olisi voinut toivoa, Malinen sanoi.

Tiukkana käskyttäjänä tunnettu Malinen osoitti Melzigin esittelytilaisuudessa, että TPS-vuodet jäivät lähtemättömästi Kupittaan kovaäänisimmän karjun mieleen. Luovutettuaan seuraajalleen symbolisen TPS-klubitakin Malinen aloitti nieleskellen oman jäähyväispuheensa. Mies ei kuitenkaan päässyt liikutukseltaan alkua pitemmälle. Malisen impulsiivinen reaktio osoitti, että TPS-laivan kipparointi oli hänelle sydämen asia.

Mitään ei tehdä puolihuolimattomasti Malisen alaisuudessa. Tämä pätee sekä pelaajaan että valmentajaan. Tavallinen katsoja näkee (ja kuulee) yleensä vain oudosti meuhkaavan karpaasin kentän laidalla. Harva tulee ajatelleeksi, että metelöinti tarkoittaa sataprosenttista asiaan paneutumista.

Jatkostaan Malinen ei suostunut pukahtamaan sanaakaan. Nähtäväksi jää, jatkaako Malinen Suomessa vai Euroopan kentillä uusien haasteiden parissa.

Turun Sanomat

JANNE SUNDELIN