Urheilu

Tuto pelaa itseään pelikuntoon

Mitä ihmettä Kupittaan hallissa oikein tapahtuu?

Tuton mestisjoukkue vetää treenejä pelaamalla keskenään niin, että joukkue on jaettu kahteen osaan. Valmennusjohto puolestaan istuu katsomossa katselemassa peliä. Ja tätä on jatkunut koko viikon.

Monen muun joukkueen vetäessä tiukasti perinteisiä kiertoharjoituksia, Tuto selvästi pelaa itseään kuntoon.

– Näin me toimimme Tutossa viime vuonnakin. Ja samaa kaavaa noudatimme Kiprun (kakkosvalmentaja Marko Kirpusoff ) kanssa Tepsin A-junnuja valmentaessamme. Hyvin on toiminut. Tulokset puhuvat puolestaan, joukkueen päävalmentaja Miika Elomo sanoo.

– Eikä tämä mikään meidän keksintömme ikävä kyllä ole. Näin Pohjois-Amerikassa on kauteen valmistauduttu jo sata vuotta.

Varmaa on, että pelaajat pitävät pelaamisesta enemmän kuin perinteisestä ”harjoittelusta”. Elomon lisäksi loukkaantumisriskikin samalla pienenee.

– Viime kaudella vältyimme hyvin typeriltä vammoilta, kun pelaajat valmistautuivat kauteen pelaamalla. Samaa haemme nytkin, hän miettii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Sitä paitsi tämä on paljon mielekkäämpää ja tehokkaampaa kuin perinteinen kierto- tai kamppailuharjoittelu. Pelaajat saavat hyvän anaerobisen treenin, kun vetävät tunnin pelinomaisen harjoituksen.

Perinteisempää harjoittelua joukkue on päässyt maistamaan aamuisin, kun Tuto on vetänyt fysiikkaharjoittelua. Illat on kuitenkin pyhitetty pelaamiselle.

– Jokainen valmentaa tyylillään ja tämä on meidän tyylimme, Elomo sanoo.

– En usko siihen, että pelaajia pitää koko ajan käskeä. Käskyttämällä pelaaja kyllä tekee mitä häneltä vaaditaan, mutta ei opi itse ymmärtämään, miksi tekee mitäkin. Kehityksen kannalta on tärkeätä, että pelaaja tajuaa itse, miksi harjoittelee ja osaa ehkä kyseenalaistaakin asioita.

Elomon mielestä Suomessa on välillä unohdettu perusasioiden tekemisen merkitys ja lähdetty hakemaan harjoitteluun uusimpien trendien mukaisia kikkailuja.

– Suomessa vähätellään joskus aivan turhaan perustekemistä. Kun katsoo kymmenen miljoonaa tienaavaa NHL-pelaajaa, hän tekee perusasiat joka päivä hyvin. Se on avain kaikelle kehitykselle.

Mestis-kausi alkaa tänä syksynä vasta aivan syyskuun lopulla. Siihen asti joukkueet pelaavat elokuun loppupuolelta alkaen perjantaisin uutta Suomen cupia.

– Minun mielestäni se on järkevä uudistus. Pelaajan kehityksen kannalta on pelkästään hyvä asia, että yhteisharjoitteluun jää pari kuukautta aikaa ennen varsinaisen kauden alkua, Elomo miettii.

– Muutos palvelee myös katsojia. Kelit ovat usein hienot pitkälle syksyyn ja myöhemmin alkava Mestis-kausi ei nyt kilpaile muun vapaa-ajanvieton kanssa niin paljon. Suomen cup toimii myös hyvänä jääkiekon promootiotapahtumana Suomisarja-paikkakunnilla, joissa nähdään nyt tulevia liigapelaajia kaukalossa.

– Se saattaa innostaa pienten paikkakuntien junnuja entistä enemmän jääkiekon pariin.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

KUVA: ARI-MATTI RUUSKA