”Paketti on ollut onnistunut”

Kalle Kaskinen istuu tyhjän Turkuhallin katsomossa ja katsoo kaukaloon.

SM-liigan runkosarjaa on vielä yksi ottelu jäljellä, mutta kuluvaa kautta pystyy jo nyt peilaamaan runkosarjan osalta toteutuneiden tavoitteiden valossa. Edellisenä iltana on varmistunut, että TPS sijoittuu runkosarjassa kakkoseksi.

– Kai sitä uskaltaa sanoa, että jos on runkosarjassa kahden parhaan joukossa, kyse on huippusuorituksesta, TPS:n päävalmentaja miettii.

– Paketti on ollut onnistunut. Pelaajat ovat saavuttaneet – tai osin jopa ylittäneet – heihin kohdistetut odotukset. Ensimmäistä vuotta yhdessä ollut valmennustiimi on kehittynyt matkan varrella. Matka on ollut hyvä ja tässä vaiheessa siihen voi olla todella tyytyväinen.

– Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä.

Kauden alla Kaskisen suunnitelmissa kokeneen osaston piti johtaa joukkuetta samalla, kun nuoret pelaajat pystyvät sen takana ottamaan vaadittavia kehitysaskeleita. TPS:n kokenut kaarti pelasikin vahvan kauden, vaikka esimerkiksi kärkisentteriksi hankittu Ilari Filppula oli lähes puolet kaudesta loukkaantuneena.

– Kokenut osastomme oli juuri niin vahva kuin odotimmekin. Itse asiassa se jopa nosti tasoaan odotuksista. Hyvä esimerkki on kapteenimme Tomi Kallio , joka teki 41-vuotiaana oman piste-ennätyksensä, Kaskinen miettii.

Myös nuoriso-osasto kehittyi Kaskisen mielestä tavoitteiden mukaisesti.

– Muihin kärkijoukkueisiin nähden meillä pelasi paljon nuoria. Parhaimmillaan meillä oli yhdeksän A-ikäistä pelaajaa joukkueessa. Ja nuorista moni pelasi isossa roolissa, Kaskinen sanoo ja nostaa esiin muutaman esimerkin:

Petrus Palmu tuli meille suhteellisen nimettömänä pelaajana, mutta minulla oli vahva usko häneen. Kauden aikana hän näytti kiistatta kuuluvansa tähän sarjaan.

Patrik Virralta odotettiin lopullista läpimurtoa ja mielestäni 40 tehopistettä todistavat hänen tehneen sen. Markus Nurmi on ollut meille iso pelaaja ja tehnyt kymmenen maalia. Se olisi aika paljon kalliilta ulkomaalaisvahvistukseltakin – ja Makke on 19-vuotias oma kasvatti.

Urheilu

Runkosarjan viimeisessä ottelussa TPS kohtaa kotonaan HIFK:n, joka on tällä kaudella ollut voittamaton peikko joukkueelle. Paineettomassa tilassa oleva TPS ei kuitenkaan vielä keskiviikkona uhrannut ottelulle ajatustakaan.

– Alamme miettiä sitä peliä vasta torstaina. Tänään keskitymme jo miettimään pudotuspelejä ja niiden aikatauluttamista, Kaskinen kertoo.

– HIFK-pelissä olisi hyvä paikka kokeilla jotain uusia juttuja. Emme me kuitenkaan millään A–junnujoukkueella siihen lähde. Tarvitsemme hyvän pelin ja lähdemme voittamaan sitäkin ottelua.

Keskiviikkona varmistui, että Kallio jättää tiistain tavoin myös torstain ottelun väliin pikkuvaivojen vuoksi. Mark Fraser sen sijaan palannee kaukaloon.

– Fraser olisi pystynyt pelaamaan jo tiistaina, mutta ei ollut mitään järkeä ottaa häntä parin päivän levon jälkeen istumaan bussiin pitkälle Vaasan matkalle, Kaskinen sanoo.

TPS–HIFK Turkuhallissa torstaina klo 18.30

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

KUVA: ARI-MATTI RUUSKA