Leijonat kukisti Ranskan ja nousi lohkokärkeen

MARTIN DIVISEK
Joel Kiviranta avasi Suomen maalitilin ensimmäisessä erässä.
Joel Kiviranta avasi Suomen maalitilin ensimmäisessä erässä.

Ranska–Suomi 0–3

Suomi etenee jääkiekon MM-turnauksessa askel askeleelta. Kun Leijonien pudotuspelipaikka varmistui lauantaina, päivää myöhemmin sinetöityi se, että Suomi jatkaa kisoja puolivälierissä alkulohkosta tutuksi tulleessa Kosicessa.

Suomi kukisti alkulohkon viimeistä edellisessä ottelussaan Ranskan 3–0 ja nousi lohkojohtoon. Samalla Suomi varmisti, että se sijoittuu A-lohkossa kahden parhaan joukkoon ja jatkaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Kosicessa.

Suomi kohtaa torstain puolivälierässä jonkun B-lohkon kolmikosta Sveitsi, Tshekki tai Ruotsi.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen oli tyytyväinen, että Suomi lähtee puolivälieriin alkulohkosijoilta 1–2.

– Kyllä sillä mielestäni on merkitystä. Saadaan puolivälierään pieni kilpailuetu, kun vastustaja joutuu matkustamaan tänne välipäivänä aika monta tuntia junassa. Me saadaan lepäillä ja odottaa heitä. Pienen pieni etu siitä meille on, Jalonen sanoi.

Suomi kohtaa tiistaina Kosicessa viimeisessä lohko-ottelussaan Toni Söderholmin valmentaman Saksan, joka niin ikään on varmistanut paikan pudotuspeleihin.

Ranska-peliä selvästi hallinnut Suomi kitsasteli maalinteossa. Joel Kivirannan ohjausosuma, Niko Mikkolan rannevedolla laukoma 2–0 ja laitahyökkääjästä keskelle siirretyn Jere Sallisen rystyltä napauttama 3–0 olivat poikkeukset.

Suomi sai sunnuntaina harjoitella ylivoimapeliä kyllikseen, kun potkun jäljessä ollut Ranska joutui vauhtia jarruttaakseen turvautumaan rikkeisiin.

Ylivoimaosumaa ei tullut. Suomen kurittomuuden takia Ranska rakensi parhaat maalipaikkansa alivoimalla.

Ensimmäinen ja toinen erä olivat toistensa kopioita sikäli, että Suomi aloitti molemmissa kovalla höyryllä. Avauserässä lataus kesti 15 minuuttia, jonka aikana Ranska oli kovassa pyörityksessä.

Kummassakin erässä Leijonien koko kentällisen hyökkäyspeli hyytyi loppua kohti yksityisyritteliäisyyteen. Ylitöissä raatanut Ranskan vahti Florian Hardy kiitti.

Ihmejuniori Kaapo Kakko jäi kolmannessa MM-ottelussa ilman pistemerkintää. Hyvä maalipaikka hänellä oli avauserässä.

Kakon ketjukaveri Harri Pesonen oli turnaustavoilleen uskollisesti pirteällä pelipäällä. Sveitsin-vuosinaan kehittynyt Pesonen alusti oivaltavalla syötöllään Mikkolan maalin.

Suomen joukkueessa on yksi pelaaja yli muiden, joka kaipaa hyökkäyspään onnistumisia. Kotimaisen liigakauden sensaatio, Pelicansista NHL:n Columbukseen suuntaavan puolustajan Oliwer Kasken maalitili MM-jäällä on yhä avaamatta.

Yrityksen puutteesta hyvästä laukauksestaan tunnettua Kaskea ei voi syyttää. Hän pommitti sarjatulella Ranskaa vastaan pelkästään avauserässä viisi kutia.

– Lauotaan paljon, niin kyllä se (maali) sieltä jostain tulee. En ota siitä paineita, Kakko kertoi.

Ranskan kohtalo ratkeaa maanantaina A-lohkon jumbofinaalissa Britanniaa vastaan. Pelissä on A-sarjapaikka.