Urheilu

Sotkut ja myöhästelyt kartuttavat TPS:n sakkokassaa

Jani Forsströmillä on tärkeä rooli TPS:n pukukoppihierarkiassa. Forsström on joukkueen sakkokenraali.

Kerran kuussa Forsström tarkistaa sakkovihkostaan, ketkä pelaajista ovat kuukauden aikana saaneet sakkoja ja postittaa sakkolistan joukkueen sisäiselle WhatsApp-tilille. Kuun viimeisenä päivänä sakotetut kaivavat kiltisti kuvettaan ja maksavat sakkonsa Forsströmille.

– Homma on tähän asti toiminut hyvin. Jokainen on hoitanut sakkonsa kiitettävästi. Hyvässä hengessä tätä tehdään, Forsström hymyilee.

31-vuotias puolustaja hoitaa hommaa nyt toista kautta. Ennen häntä tehtävää hoiti TPS-kopissa Jonne Virtanen . Sakkoja hoitamaan valitaan yleensä hieman kokeneempi pelaaja, joka tiedetään tunnolliseksi ja tarkaksi.

– Kaverit varmaan ajattelivat, että minä olen tehtävään luotettava kaveri, joka pystyy homman joka kuukausi hoitamaan, Forsström miettii.

Käytännössä kaikki kiekkojoukkueet sakottavat omiaan ei-toivotusta käytöksestä. Käytännöllä halutaan valvoa yleistä järjestystä ja pitää pukukoppi siistinä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mistä kaikesta sakkoja sitten napsahtaa?

– Yleisimpiä sakotuksen aiheita ovat varmaan myöhästymiset ja tavaroiden jättämiset vääriin paikkoihin. Ulkokengillä ei saa tulla sisälle koppiin. Vaatetuksen pitää olla pelipäivinä ja erilaisissa tapahtumissa oikea, Forsström luettelee.

– Myös hygienia-asioista tulee herkästi sakkoja. Vessan ja suihkutilojen pitää pysyä siistinä. Pöntössä ei saa olla rantuja.

Suihkussa virtsaamisesta on erikseen säädetty sakko, mutta sellaista toimintaa Forsström ei TPS-kopissa ole kertaakaan havainnut. Pukukopissa olevan maton TPS-logon päälle moni sen sijaan astuu vahingossa.

– Logon päälle astumisesta pelaajia sakotetaan kymmenellä eurolla. Ulkopuolisten kohdalla sakko on kuitenkin isompi, 50 euroa, Forsström kertoo.

Sakkojen suuruus tuntuu vaihtelevan 20 ja 50 euron välillä. Pelipäivinä sakko tuplaantuu.

– Isoimmat muistamani sakot tulivat viime kaudella muutamalle pelaajalle, jotka myöhästyivät pelipäivän aamujäältä. Annoimme heille 150 euron sakot. Tällä kaudella kukaan ei ole ollut pelipäivinä myöhässä, Forsström hymyilee.

Lahden Kiekkoreippaan kasvatti Forsström on uransa aikana pelannut kotimaassa Pelicansissa, Jukureissa, HPK:ssa ja TPS:ssa. Pelejä hänelle on kertynyt myös Italiassa Alleghessa sekä Ruotsissa Tingsrydsissa.

Sakotuskäytännöt ovat hänen mukaansa joka paikassa samanlaiset.

– Aika lailla samanlaisia sakotuksen syyt ovat kaikkialla. En kyllä ole viime vuosina jutellut aiheesta muiden joukkueiden kanssa, mutta näin uskoisin edelleen olevan, hän sanoo.

Aivan kaikkea tarkkakaan sakkokenraali ei pysty yksin huomaamaan. Forsström saakin muilta pelaajilta ilmiantoja sääntöjen vastaisesta toiminnasta.

– Ihan kaikkea minäkään en voi valvoa ja varmaan jotain rikkeitä jää huomaamatta. Kaverit tulevat kyllä herkästi kertomaan, jos havaitsevat luvatonta toimintaa. Väärästä ilmiannosta tai suolauksestakin tulee muuten sitten sakot, Forsström sanoo.

Sakkokassaan kertyneillä varoilla pelaajat ovat käyneet kauden päätteeksi yhteisillä lomamatkoilla. Varoilla on myös hankittu pukukoppiin tarvittavia asioita. Yhteensä sakkorahaa kertyy Forsströmin mukaan kauden aikana noin 10 000 euroa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Viime vuonna osa porukasta kävi kauden jälkeen Berliinissä. Niin paljon rahaa kassaan ei kerry, että sillä pystyisi koko joukkue matkustamaan vaikka Espanjaan, Forsström kertoo.

– Aika paljon rahaa kuluu jo kauden aikana. Olemme järjestäneet rahoilla saunailtoja ja käyneet yhdessä ulkona syömässä. Olemme myös hankkineet pukukoppiin soittimia ja muuta tarvittavaa.

TPS–JYP Turkuhallissa perjantaina klo 18.30

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

KUVA: RIITTA SALMI