TPS hävisi CHL-avauksensa

Mountfield HK–TPS 5-1

Tämän kauden CHL käynnistyi torstaina TPS:n osalta mielenkiintoisissa merkeissä. CHL uusi täksi kaudeksi pelisysteemiään ja vähentyneen joukkuemäärän myötä sarjan taso automaattisesti kohosi – ja samalla alkusarjasta jatkoon pääsy vaikeutui.

Neljän joukkueen alkulohkoista kaksi jatkaa pudotuspeleihin. TPS:n lohkon kiistaton ennakkosuosikki on Bern ja jumboksi voinee veikata Nottinghamia. Mikäli ennusmerkit toteutuvat, TPS ja tshekkiläinen Mountfield taistelevat toisesta pudotuspelipaikasta.

Heti ensimmäisellä – TPS:n ja Mountfieldin välisellä – ottelulla oli siis jatkopaikan kannalta melkoinen merkitys.

Ei ihme, että TPS:n toimitusjohtaja Mika Eskolaa jännitti ottelun alla Hradek Kraloven jäähallin katsomossa.

– Jännittää ihan oikeasti, Eskola myönsi.

– Lähden siitä, että meidän pelaajamateriaalillamme ei olisi oikein tavoitella mitään muuta kuin neljän parhaan joukkoon pääsyä. Tepsin pitää jatkossa olla Euroopan huippujoukkueiden joukossa bernien ja frölundien kanssa.

Eskolan jännitystä ei ainakaan helpottanut se, että Lukas Vopelka vei kotijoukkueen 1–0 -johtoon ensimmäisessä erässä. Mountfield oli ennen avausosumaansa hallinnut peliä, mutta TPS-maalilla Oskari Setänen oli torjunut kaikki 11 kohti tullutta vetoa.

Lisää kylmää kyytiä tuli avauserän lopulla, kun Mountfield pääsi 2–1 -hyökkäykseen ja Richard Jarusek uitti kiekon toistamiseen Setäsen taakse.

– Mountfield yllätti meidät. Saimme siitä raportteja ja katsoimme sen viimeisiä pelejä ja odotimme joukkuetta, joka ei paineistaisi näin kovaa. Mutta tällaista CHL on, ja sehän siinä niin hienoa onkin, TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen sanoi.

TPS sai kavennuspaikkansa toisen erän alussa, kun se pääsi pelaamaan 35 sekuntia kahden miehen ylivoimaa, mutta ei onnistunut käyttämään tilaisuuttaan. Kotijoukkue sen sijaan oli tehokkaampi heti päätöserän alussa, kun Petr Koukal ratkaisi käytännössä ottelun kahden pelaajan ylivoimalla.

Mountfieldin neljännen osuman teki illan toisellaan Vopelka. TPS sai kuparisen rikki vasta päätöserän loppupuolella, kun 17-vuotias Lauri Pajuniemi onnistui ylivoimalla. Mountfieldin viidennen teki ylivoimalla Jaroslav Bednar .

– Positiivista oli, että maalimme teki nuorin pelaajamme, joka sai siitä hirveästi lisää itseluottamusta, Kaskinen mietti.

Mountfield ansaitsi kiistatta torstaisen voittonsa, sillä se hallitsi peliä selvästi. TPS:n syötöt karkailivat ja harvoissa maalipaikoissaan Palloseura oli kesy. Kokenut ja kiekkovarma Mountfield voitti laukaukset maalia kohti 39–18.

– Saimme ison oppitunnin juuri siitä pelaamisesta, mitä kohti me itse olemme menossa. Vastustaja pelasi hienoa modernia kiekkoa, missä yhdistyi rohkea puolustaminen, tiiviys ja nopea hyökkääminen. Meillä on siihen vielä matkaa, mutta olemme hyvällä tiellä, Kaskinen sanoi.

TPS pelaa seuraavaan kerran lauantaina Berniä vastaan Sveitsissä.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ