Viivytystaistelua

En turhaan miettinyt kuluneen viikon pelejä kylmä hiki otsalla ja jossain muussakin ruumiinosassa. Kuusi pistettä oli erittäin lähellä, mutta lopulta saatiin vain kaksi. Voiton lipumiset sivu suun sekä Pelicansia että JYP:iä vastaan olivat hämmästyttävän identtisiä. TPS ottaa turhan ja typerän jäähyn muutamaa minuuttia ennen loppua, ja vastustaja rankaisee lähes välittömästi ylivoimalla.

Kokeneet Henrik Tallinder ja Harri Tikkanen tuntenevat tällä hetkellä piston sydämessään. Asian ymmärtäisi, jos jäähynottaja olisi kokematon nuori pelaaja, tässä tapauksessa ei. On aivan turha enää spekuloida, sulkiko Tikkanen kiekon hanskallaan vai ei sääntöjen vastaisesti. Tämä johti kuitenkin JYP:n löysään tasoitukseen.

Koko kauden tilastossa TPS on tappanut jäähyt 80 prosentin tehoilla, mutta Ilkka Pikkaraisen loukkaantumisen jälkeen tämä teho on pudonnut 65:een. Oliko Pikkaraisen merkitys alivoiman selvityksissä tosiaan näin suuri? Ilman Talkkaria pelatussa seitsemässä ottelussa TPS:n alivoima on Liigan toiseksi heikointa Sportin jälkeen.

TPS:n oma viimeistely on sakannut pahemman kerran, poikkeuksena tietenkin HIFK-ottelun maali-iloittelu. Kiekkoa saadaan korkeintaan kahdesti verkkoon, mikä ei oikein riitä voittoon. Dave Spinan ja Erik Thorellin poissaolo näkyy tässä selvästi. Toivottavasti nämä polkukoneet saadaan mahdollisimman pian takaisin kokoonpanoon.

Mikään hirveä paniikki ei kuitenkaan pitäisi olla. Eroa JYP:iin on kuusi pistettä eikä yhtään tulevaa ottelua ole vielä hävitty valmiiksi. Nyt pitäisi malttaa odottaa, että pelaaja on täysin pelikuntoinen eikä hätiköidä. Itse asiassa vajaamiehinen TPS esitti erittäin mallikasta kiekkoa eilen JYP:iä vastaan aina 56 minuutille asti. Yksi pieni virhe maksoi voiton.

JYP on kiistatta tämän hetken kuumin joukkue ja TPS pystyy laittamaan sen todella lujille tälläkin rosterilla. Pelitapa näyttää pysyvän samana riippumatta siitä, millä hyökkääjillä ketjut miehitetään.

Runkosarjan toinen sija olisi kuitenkin tärkeä saavuttaa ensi kauden CHL:aa silmälläpitäen. Uusien sääntöjen myötä pelien tasoa aiotaan nostaa eikä eri maista pääse enää helposti mukaan. Joukkueiden määrä vähenee 48:sta 32:een. Jos TPS on runkosarjan kakkonen, CHL-paikka on varma. Muutoin pitäisi odottaa, miten pudotuspeleissä sijoitutaan.

Joskus marraskuussa intouduin jo puhumaan Artukaisten luotijunasta TPS:n ollessa tuolloin huimassa iskussa. Nyt luotijuna on tainnut vaihtua Pendolinoon, jonka talvidiesel ei riitä  oikein seuraavalle asemalle, vaan hyytyy ennen määränpäätä.

Runkosarjan loppuosa on TPS:lle eräänlaista viivytystaistelua, jossa pahasti vajaalla miehistöllä yritetään estää vastustajaa valtaamasta alaa. Vanhat sitaatit "Äl´yli päästä perhanaa" ja "Ei saa jäädä tuleen makaamaan" ovat TPS:n mottona muutaman viikon ajan. Nyt on mahdollisuus antaa peliaikaa niille, jotka eivät sitä ole liiemmälti kauden aikana saaneet.

JANNE SUNDELIN