Täysin viraton tilasto

Teksti-TV:n sivu 235 on toiminut suomalaisten NHL-scouttina jo vuosia. Ottelujen lopputulos, suomalaisten pisteet, jääaika ja plus/miinus-lukema. Siinä se on. Tuosta sitten tehdään ainakin ensimmäiset johtopäätökset yön uroteoista tai pahoista sulamisista.

Maalit, syötöt, pisteet ja jääaika ovat aika selkeitä tilastoja. Jos Saku Koivulle on merkitty 1+0, niin hän on tosiaan tehnyt maalin. Se on videolta tarkistettu, samoin kuin syötötkin. Jääaika on sekuntien tarkkuudella merkitty, mutta eihän ne nyt mitään valokennoaikoja sentään ole.

Plus/miinus näyttää +3, -2, 0, +1... Mitä tämä tarkoittaa? Mistä nämä suomalaisittan "teholukemat" tai pohjoisamerikkalaiset "rating"-lukemat kertovat? Jos suoraan sanon, niin ei oikein mistään. Puhdasta arvuuttelua yksilön kannalta.

Plus/miinus on jääkiekon yksilötilastoista ainoa, joka ei ole oikeasti henkilökohtaisista tekemisistä välttämättä riippuvainen. Se listataan henkilökohtaiseksi ja sitä käsitellään asiantuntemattomien keskuudessa henkilökohtaisena, mutta sitä se on vain satunnaisesti.

Voit saada plussan tai miinuksen tekemättä mitään. Astut kaukaloon vaihtoaitiosta ja joku tekee maalin tasavoimin. Plussa tai miinus riippuen maalin tehneestä joukkueesta.

Jos taklaat, niin NHL-tilastoihin merkitään taklaus sinun kohdallesi. Ei pakkikaverin tai edessä olevan sentterin kohdalle. Jos ammut maalia kohden, niin laukaus merkitään sinun tilastoihisi. Maalit, syötöt, riistot, kiekonmenetykset. Tekijä kuittaa omaan saldoonsa. Sama homma jääajan kanssa.

Plus/miinus? Jos mokaat ja omat soi, niin saat ansiosta miinuksen. Kuten myös syyttömät kentällä olleet pelikaverisi. Vastustajan puolelta kentällä olleet saavat plussan vaikka olisit tehnyt oman maalin. Ei siinä ole mitään järkeä.

Oikeastaan plus/miinus on melko hyvin ennakoitavissa, koska kiekkosarjassa jokaiselle sijoituspaikalla löytyy yksi joukkue. Yksi joukkue on sijalla 1, 2, 3 jne. aina viimeiseen sijaan saakka. Tästä johtuen joka kausi ja joka sarjassa on kriisi jossain joukkueessa. Kaikki haluaa olla kahdeksan tai 16 joukossa, eikä se ole matemaattisesti mahdollista.

Miten tämä liittyy plus/miinus-tilastoon, tuohon yksilöiden tilastoon? Jos sarjassa on 30 joukkuetta, kuten NHL:ssä, niin on varmaa pienellä virhemarginaalilla on, että 15 joukkuetta on kokonaisuutena maalisuhteen osalta plussalla ja toinen 15 miinuksella.

Ennen yön otteluja NHL:ssä oli 14 joukkuetta plussalla ja 16 joukkuetta miinuksella. Edellisellä koko kaudella 15 joukkuetta plussalla, 14 joukkuetta miinuksella ja NY Islanders +/- 0. Sitä ennen 14/16, 17/13...

Suomen Liigassa joukkueita on 14 ja jakokulmat maalisuhteen mukaan menee näin: menossa oleva kausi 8/6, sitten 7/7, 7/7, 7/7...

Ja kun asia on näin, niin todennäköisyys pelaajan päätyvän miinukselle kasvaa sijoituksen pudotessa jakokohdasta alaspäin. Vastaavasti plussat kasvaa mentäessä ylöspäin.

NHL:n tämän hetken plus/miinus-tilaston 30 kärjessä on kuusi San Josen, neljä St.Louisin, kolme Anaheimin, Bostonin ja Toronton, kaksi Pittsburghin, Vancouverin ja Chicagon sekä yksi Coloradon, Tampan, Phoenixin ja Montrealin pelaaja.

Kaikki mainitut joukkueet ovat 15 joukossa. San Jose koko liigan ykkösenä. Mainitaan nyt sekin, että otanta on kapea tässä vaiheessa, mutta kauden lopussa tilanne on samanlainen. Kärkijoukkueiden pelaajat ovat plus/miinus-tilastossa kärjessä ja häntäpään joukkueiden pelaajia löytyy miinus-listan kärjestä.

Joku tämän tilaston kannattaja tietysti vastaa, että hyvät pelaajat vievät joukkueen kärkeen ja sen takia heillä on plussia. Koska ovat s-tana hyviä pelaajia. Siinäkin on pointtinsa.

Kaudella 2006-7 Philadelphia Flyers oli liigan jumbo. Joukkueen hyökkääjä Kyle Calder oli -31 astetta pakkasella 59 ottelun jälkeen. Sitten Calder kaupattiin Detroitiin, missä hän pelasi 19 ottelua saldolla +6. Tuolla tunnin lennolla kundi laittoi homman kerralla kuntoon.

Ehkä pitäisi mainita, että Philadelphian maaliero kauden lopussa oli -89 ja Detroitin +55.

Otetaan vielä toinenkin pelaaja samalta kaudelta. Venäläispakki Alexei Zhitnik aloitti kauden NY Islandersissa, joka tällä kaudella meni playoffsiin. Zhitnikin saldona 30 ottelussa Islandersissa oli +13. Sitten mies kaupattiin jumbo-Phillyyn, missä saldo 31 ottelussa oli -16. Zhitnikin onneksi hänet kaupattiin vielä kerran, ja nyt ainoan kerran organisaation historian aikana playoffsiin päässeeseen Atlantaan, missä 18 ottelun saldona oli +4.

Playoff-joukkueissa +17 ja jumbossa -16. Saman kauden aikana. Ihmeellisesti Zhitnikin tehot heikkeni Philadelphiassa! Näitä esimerkkejä riittää lisää. Ei vaikuta kovin hyvältä tilastolta kertomaan yksilön pelaamisesta.

Tuossa samassa Philadelphian joukkueessa muuten pelasi myös Joni Pitkänen. Hän sai paljon kritiikkiä saldostaan -25. Edellisellä kaudella Phillyn oltua kärjessä Pitkäsen lukema kun oli ollut +22. Erikoista tuossa -25 lukemassa oli se, että vastustaja teki 11 maalia Pitkäsen oltua kentällä oman maalin ollessa tyhjänä!

Katsoo asiaa mistä päin tahansa, niin oman maalin puolustaminen ilman maalivahtia on muutaman asteen vaikeampaa, mutta tämä nerojen keksimä tilasto ei asiaa mitenkään huomioi.

Plus/miinus-tilasto ei myöskään huomioi mitenkään erikoistilanteita. Jokseenkin tärkeitä asioita nämä yli- ja alivoimat. Ainakin valmentajien mielestä. Voit tehdä hattutempun ylivoimalla ja 3-2 ottelussa plus/miinus-tilastosi voi huutaa -2.

Mitä jos pakki voittaa kaksinkamppailun omassa kulmassa, jakaa nopean avauksen ja luistelee vaihtoon. Oma joukkue tekee maalin. Syöttöpiste pakille, mutta ei plussaa, koska se meni vaihdosta kentälle luistelleelle pakille. Ei näin voi käydä?

Kävi tutulle Aki Bergille Toronton paidassa joukkueen oltua Carolinassa pelireissulla. Katsokaa tarkkaan, miten puolustajat nykyään luistelee vaihtoon vastaavassa tilanteessa. Kuinka moni hidastelee tai luistelee punaviivalle saakka ennen aitioon kääntymistä?

Se on väärin, mutta ymmärrettävää, koska tätä tilastoa käytetään lähinnä lyömäaseena tai ajoittain ylistämiseen. Neuvotteluissakin tilasto tuodaan esille, vaikka yhtä hyvin voisi sanoa, että ulkona on pakkasta.

Turussa viime kaudella pelannut Tom Preissing pelasi muutama vuosi sitten täällä Ottawassa. Joukkue oli hyvä, meni finaaliin, ja kolmosparissa pelannut Preissing sai paljon kehuja saatuaan saldokseen +40!!!

Kun toimittajat alkoivat kyselemään asian tilaa päävalmentaja Bryan Murraylta, niin suorapuheinen veteraani totesi: "En uskalla laittaa Preissingia vastustajan kahta parasta ketjua vastaan, joten hyvässä joukkueessa hänen on syytäkin olla paljon plussalla kohdatessaan koko ajan vastustajan heikoimpia pelaajia!"

Seuraavalla kaudella Preissing pelasi Los Angelesissa isommassa roolissa ja saldoksi tuli -6. Joku jo varmaan arvaakin Los Angelesin olleen konferenssinsa jumbon. Maaleja hän teki yhden enemmän kuin Ottawassa eli yhteensä kahdeksan. Jääaika kasvoi melkein kolmella minuutilla per ottelu.

Plus/miinus-tilastoa käytetään usein kuvaamaan puolustusta. Jos olet puolustanut huonosti, niin sinulla on miinuksia. Se ei kyllä pidä sen enempää paikkaansa kuin se, että et ole ollut tarpeeksi jäällä oman joukkueen tehdessä maaleja. Erotuksestahan tuossa on kysymys.

Wayne Gretzkyn oltua uransa aikana kentällä hänen joukkueensa repussa on heilunut 2.285 kertaa, joista 1.838 tasavoimin. Noin paljon miikkoja, mutta miehen koko uran saldo plus/miinus-tilastossa on +518. Vaikuttaa kuin tilasto ei enää kertoisikaan niin paljon puolustamisesta?

Gretzkyn uran 14 parasta kautta toivat plussia 622 ja kuusi heikointa kautta miinuksia yhteensä 104. Plussakausilla "99" meni joukkueensa kanssa playoffseihin ja melkein jokaisella miinuskaudella hänen joukkueensa jäi niistä ulos. Miehen uran ennätyskaudella tässä tehotilastossa plussia tuli 98. Tuolloin Edmontonin maalisuhde jäi 103 maalia plussalle.

Gretzkyn heikoimman plus/miinus-kauden -25 syntyi kaudella, jolloin miehen joukkue oli 28 astetta pakkasella. Tuolla kaudella Gretzky teki 38+92=130 pistettä, ja hän voitti Art Ross Trophyn pistepörssin ykkösenä, joten ei kausi kuitenkaan ihan vihkoon mennyt.

Yksilön tekemisten mittaamiseen plus/miinus on täysin viraton tilasto. Se pitäisi poistaa. Haudata ja kuopata. Tilasto, joka kertoo vain satunnaisesti yksilön suorituksesta ja ottaa huomioon muiden tekemisen - myös vastustajan -, on jo keksitty paljon ennen plus/miinus-tilastoa. Se on nimeltä sarjataulukko. Se ei valehtele.