We want Famu

TPS–Ilves 5–4

Turkuhalli oli vain kaukainen haavekuva turkulaisten kiekkomiesten unelmissa, kun montrealilainen Guido Famulare pelasi Kiekko-67:ssa kaudella 1979–80. Famulare pelasi Turussa vain 16 ottelua, eikä varmaan Turkuun saapuessaan osannut arvata, miten merkittävään osaan kaupunki hänen elämässään vielä nousee.

Guido tapasi Turussa tulevan vaimonsa ja kymmenen vuotta myöhemmin heille syntyi poika, Derek , josta myös tuli jääkiekkoilija.

– Vietimme joka kesä kolme viikkoa Turussa isovanhempieni luona. Neljä vuotta sitten treenasin sen ajan TPS:n A-junnujen kanssa ja he pyysivät minua jäämään tänne. Lähdin kuitenkin vielä takaisin Kanadaan, mutta vuosi myöhemmin aloin vakavissani harkita paluuta Turkuun, Tutossa edelliset kaksi kautta pelannut Derek kertoo.

Ja tässä sitä nyt ollaan, lokakuisessa lauantai-illassa vuonna 2013. TPS syöksyy savuverhon sisältä hämärään kaukaloon valmiina aloittamaan liigaottelun Tampereen Ilvestä vastaan.

Ensimmäisten jäälle rynnineiden mustapaitojen joukossa on isokokoinen hyökkääjä selässään numero 91. Hän potkii itsensä kovaan vauhtiin, eikä voi olla huomaamatta TPS:n fanikatsomossa isoa lakanaa, jossa lukee: ”We want Famu”.

– Oli todella hienoa nähdä fanien sanoma. Arvostan sitä todella paljon, Famulare hymyilee pelin jälkeen.

Turku on toinen kotini

We want Famu? Mitä tämä nyt tarkoittaa?

No, sitä, että Derek Famularen ja Tuomas Suomisen sopimukset TPS:n kanssa päättyvät tähän viikonloppuun, eikä kellään ole varmuutta siitä, jatkavatko he joukkueessa vielä ensi viikolla. Lauantain Ilves-peli saattoi olla kaksikon viimeinen Palloseurassa ja fanit kertovat näkemyksensä asiasta.

Syksyn aikana fyysinen ja taisteleva Famulare on nopeasti noussut yhdeksi TPS-fanien suosikkipelaajista. Fanit haluavat nähdä 23-vuotiaan montrealilais-turkulaisen jatkossakin joukkueessa.

– Haluaisin tietysti jatkaa täällä. Rakastan Turkua ja se on toinen kotini, suomea täydellisesti ymmärtävä Famulare huokaa.

TPS:sta tihkuneiden tietojen mukaan joukkueen budjetti on kuitenkin jo ylitetty, eikä seuralla ole varaa Famulareen ja Suomiseen, vaikka nämä halpoja, 20–30 tuhannen euron arvoisia pelaajia ovatkin.

TPS:n urheilutoimenjohtaja Vuori ei kuitenkaan ole vielä luopunut toivosta.

– Maanantaihin mennessä tiedämme, pystymmekö pitämään heidät. Olen kuitenkin tällä hetkellä aika toiveikas, Vuori kertoo ottelun erätauolla.

Ei mitään kakkossuunnitelmia

Ottelua on pelattu 33 minuuttia ja tilanne on kutkuttavasti tasan 2–2.

Famulare taistelee kiekon itselleen hyökkäyspäädyssä, punnertaa itsensä väkisin maalille ja laukoo laatan maalin edessä olevan mieskasan kautta maaliin. TPS siirtyy ensimmäisen kerran ottelussa johtoon Famularen ensimmäisellä liigaosumalla.

Katsomo räjähtää. We want Famu -banderolli nousee nopeasti fanikatsomossa.

– Minulla on ollut paljon paikkoja edellisissäkin peleissä, mutta kiekko ei vain ole mennyt maaliin. Nyt se sitten pomppi onnekkaasti sisään, Famulare nauraa.

Suominen ei jää paljon pekkaa (lue derekiä) pahemmaksi. Elämänsä parasta kiekkoa pelaava turkulaishyökkääjä antaa muutama minuutti myöhemmin ylivoimalla syötön viimeistä otteluaan Turussa pelaavalle Jeff Halpernille , joka iskee kiekon Ilves-vahti Juha Järvenpään taakse.

4–2 Tepsille, neljäs maali Halpernille, vahva näyttö Suomiselle.

TPS ottaa lopulta 5–4 -taisteluvoiton, Ilveksen voittoputki katkeaa kuuteen peliin. Sarjataulukossa Palloseura nousee kymmenenneksi.

– Tiesimme, että Ilves on kovassa voittoputkessa ja meillä oli alla paha tappio Porissa. Taistelimme kuitenkin upeasti. Olimme valmiit tekemään mitä vain voiton eteen, Famulare sanoo.

Jos jatkosopimusta TPS:n kanssa ei synny, hän ei vielä tiedä tulevaa osoitettaan.

– Ei minulla ole mitään kakkossuunnitelmia. Tulin Tepsiin ottamaan paikan joukkueesta. Katsotaan, miten käy, Famulare toteaa.

TS - JUSSI LEPPÄSYRJÄ

KUVAT: ARI-MATTI RUUSKA