F1

Renaultin kauppa ei selvittänyt isäntää

Renault julkisti keskiviikkona tehneensä kaupat formula 1 -tallistaan luxemburgilaisen sijoitusfirma Genii Capitalin kanssa. Itse asiassa ranskalaismerkki vahvisti vasta molempien osapuolien hyväksymän aiesopimuksen, sillä lopulliset kiemurat Englannin Enstonessa sijaitsevan kilpatiimin pääosakkuuden myymisestä viimeistellään vasta tammikuussa.

Varmin voittaja tässä vaiheessa on pääjohtaja Carlos Ghosn, joka voi esittää johtokunnalleen F1-tallin jatkavan yhä Renaultin nimellä, mutta budjetista vastaa pääosin uusi sijoittaja Genii Capital.

Epäselväksi vielä jäi, kenellä on päätösvalta talliasioista. Gerald Lopezin omistama sijoitusyhtiö osti 75 prosenttia kilpatiimin osakkeista, mutta sitä ei kerrottu, jäikö määräysvalta kuitenkin vähemmistöosakkaalle eli Renaultille.

– Olemme ilahtuneita, kun meidät valittiin Renaultin F1-tallin strategiseksi partneriksi. Meidän pitkän tähtäimen visiomme on palauttaa Renault F1-huipulle. Yhdessä Renaultin kanssa aiomme luotsata tiimiä samoilla arvoilla kuin kaikkia muitakin sijoituskohteitamme kohti kunnianhimoisia tavoitteita, Genii Capitalin pääjohtaja Eric Lux luritteli lehdistötiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käytännössä sijoitusyhtiö hankki pääosakkuuden Enstonessa toimivasta kilpatiimistä ja Renaultin liisaamasta Enstonen tehtaasta, joka edelleen on Flavio Briatoren omistuksessa. Viryn tehtaalla toimiva moottoripuoli pysyy tiukasti Renaultin omassa hallussa.

Renault vahvisti keskiviikkona toimittavansa moottorit edelleen myös Red Bullille.

Kubica vaatii
lisäselvitystä

Kubicalla on yhden vuoden sopimus Renaultin kanssa. Hän haluaa ehdottomasti vapaat kädet valita tiiminsä vuodeksi 2011. Kun Michael Schumacher on pääehdokas Mercedekselle, Kubicalle ei ole Renaultin sijasta yhtään parempaakaan ottajaa.

– Tilanne on muuttunut siitä, kun Robert allekirjoitti tämän sopimuksen. Meille on tärkeää nyt saada tietää, kuka tiimiä johtaa, Morelli sanoo.

Kubica itse ei tiedä edes sitä, oliko hänen sopimuksensa tehty Ranskassa toimivan Renaultin vai Enstonessa toimivan kilpatiimin kanssa.

Jos Gerald Lopez saa kaupan myötä vaikutusvaltaa kuskiasioihin, kiinalaishollantilaisesta Ho-Pin Tungista tulee Kubican tallikaveri.

Renaultin valmistautumiseen ensi kauteen osakekaupalla ei ole muuta merkitystä kuin raha-asioiden varmistuminen. Uutta R30-autoa rakennetaan ihan entiseen tapaan ja työ on hyvin aikataulussa.

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA