Urheilu

Ortio ja Vittasmäki kiinni kisalipuissa

TPS:n Veli-Matti Vittasmäki (vas.) ja Joni Ortio tavoittelevat nuorten MM-kisapaikkaa. Turkulaisista kisakoneeseen on ehdolla myös Lukossa pelaava TPS-kasvatti Tony Vidgren.
TPS:n Veli-Matti Vittasmäki (vas.) ja Joni Ortio tavoittelevat nuorten MM-kisapaikkaa. Turkulaisista kisakoneeseen on ehdolla myös Lukossa pelaava TPS-kasvatti Tony Vidgren.

Kanadassa vuodenvaihteessa pelattavissa jääkiekon nuorten MM-kisoissa nähdään todennäköisesti turkulaisväriä. TPS:n maalivahti Joni Ortio, 18, sekä puolustaja Veli-Matti Vittasmäki, 19, aloittivat sunnuntaina Vierumäellä 24 pelaajan MM-leirin. Molemmilla on hyvät mahdollisuudet päästä kisoihin, sillä kummallekin on kertynyt mukavasti peliaikaa niin maajoukkueen Mestis-kiertueella kuin TPS:n ja TuTon paidassakin.

– Minulla on mielestäni ihan realistiset mahdollisuudet päästä kisoihin, jos kaikki menee hyvin. Mitään ei tietenkään ole lyöty lukkoon, Ortio pyörittelee.

– Kisoihin pääsy on tämän kauden päätavoitteeni. Tietysti Suomella on paljon hyviä nuoria puolustajia, mutta toivottavasti pelit menevät hyvin ja saan paikan joukkueessa, Vittasmäki miettii.

24 pelaajan ykkösleiriltä valitaan torstaina 20 pelaajaa Kanadassa 21.12. alkavalle toiselle leirille, johon osallistuu lisäksi viisi Pohjois-Amerikassa pelaavaa nuorta. Kilpailu lopullisen MM-ryhmän 22 paikasta on kovaa, mutta TPS-kaksikko ei ota paineita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ketään ei vedetä kiekolla sääreen, että omat mahdollisuudet paranisivat, Ortio naurahtaa.

– Paikkaa kisoissa haetaan oman osaamisen kautta. Joukkueen sisällä ei ole mitään keskinäistä kilpailua, Vittasmäki alleviivaa.

Skoutit eivät
hermostuta

U20-maajoukkue pelaa vielä yhden ottelun ennen tapaninpäivänä alkavia MM-kisoja. Toiselle leirille valitut pelaajat osallistuvat harjoitusotteluun Kanadaa vastaan 22.12.

Paikka Kanada-ottelun jälkeen nimettävässä kisajoukkueessa olisi suuri näyttömahdollisuus, sillä nuorten MM-kisoja seuraa suuri joukko kykyjenetsijöitä.

– Totta kai kisat ovat suuri tilaisuus näyttää osaamistaan. Tärkeintä on kuitenkin keskittyä pelaamaan omalla tasollaan, Vittasmäki sanoo.

– Ei pelatessa voi miettiä, että katsomossa on paljon skoutteja. Oma peli menisi siitä ihan sekaisin, Ortio komppaa.

Jortikalta tukea
kisahaaveille

Myös Suomen nuorten päävalmentaja Hannu Jortikka pitää tepsiläisten kisatoiveita realistisina.

– Molemmat ovat koko vuoden kuuluneet siihen porukkaan, jonka ympärille joukkuetta kasataan. Olisi TPS:n ja turkulaisen jääkiekon kannalta hienoa, jos he mahtuisivat joukkueeseen, Jortikka muistuttaa.

– Ortiolla on pieni rutiinin puute isoja pelejä ajatellen. Sitä on kuitenkin turha korostaa, sillä rutiini syntyy vain pelaamalla, hän jatkaa.

Vittasmäelle luotsi väläyttelee paikkaa alivoimassa.

– Vittasmäki kuuluu joukkueen äijäosastoon. Hänellä on hyvät valmiudet fyysiseen peliin, Jortikka toteaa.