Urheilu

USA:n jalkapallonaiset vaativat palkkatasa-arvoa - tekivät valituksen liitosta

TS/Mikael Rydenfelt
TS/Mikael Rydenfelt

Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajat vaativat yhtäläistä palkkausta miesten maajoukkueeseen nähden. Viisi maailmanmestarijoukkueen pelaajaa kertoi torstaina jättäneensä Yhdysvaltain työtasa-arvokomissiolle valituksen Yhdysvaltain jalkapalloliitosta.

– Mielestäni olemme osoittaneet arvomme vuosien aikana. Näin maailmanmestaruuden jälkimainingeissa palkkaerot miesten ja naisten välillä ovat yksinkertaisesti liian suuret. Haluamme jatkaa taistelua, viime vuonna MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi valittu Carli Lloyd kertoi NBC:lle.

Valituksen allekirjoittivat Lloyd, Megan Rapinoe, Rebecca Sauerbrunn, Hope Solo ja Alex Morgan. Sauerbrunnin mukaan koko joukkue tuki valituksen jättämistä.

Yhdysvallat naiset voittivat maailmanmestaruuden viime kesänä Kanadassa ja joukkue sai siitä palkintorahaa kaksi miljoonaa dollaria. USA:n miesten maajoukkue selviytyi 2014 MM-kisoissa neljännesvälieriin ja sai yhdeksän miljoonaa dollaria palkintorahaa.

– Uskomme, että naisten urheilun ja etenkin naisten jalkapallon velvollisuus on tehdä mitä ikinä tarvitaan, jotta saamme samat palkat, samat oikeudet ja jotta meitä kohdellaan kunnioituksella, Solo sanoi.

– Tässä ei ole kyse vain palkkatasa-arvosta – meille maksetaan alle puolet siitä mitä miehille – vaan myös tasa-arvoisesta kohtelusta. Ansaitsemme pelata huipputason ruohokentillä kuten miesten maajoukkue, ei vaarallisilla tekonurmikentillä, Morgan kirjoitti Instagram-tilillään.

Yhdysvaltain jalkapalloliitto ilmaisi olevansa pettynyt naispelaajien ratkaisusta.

– Olemme olleet maailman johtava maa naisten jalkapallossa ja olemme ylpeitä sitoutumisestamme jolla olemme rakentaneet naisten jalkapalloa Yhdysvalloissa viimeisten 30 vuoden ajan, liitto tiedotti.

TS–STT