Urheilu

Backe harvalukuiseen seuraan kolmella tappiolla

Hans Backen kausi Huuhkajien päävalmentajana ei ole alkanut hyvin. Lehtikuva/ Markku Ulander
Hans Backen kausi Huuhkajien päävalmentajana ei ole alkanut hyvin. Lehtikuva/ Markku Ulander

Suomen jalkapallomaajoukkueen synkeä 0–5-tappio Puolalle lauantaina näytti, että päävalmentajana vuoden alussa aloittaneella Hans Backella on paljon töitä edessä ennen syksyllä alkavia MM-karsintoja. Backe ei ole nähnyt toistaiseksi pestissään kuin tappioita sekä maalittomuutta.

Backen ryhmä hävisi tammikuun talvimaaotteluissa Ruotsille ja Islannille 0–3 ja 0–1, joten kolmen tappion yhteismaalit ovat musertavat 0–9. Backesta tuli samalla maajoukkuehistorian kuudes päävalmentaja, joka on hävinnyt kolme ensimmäistä peliään. Listalta löytyvät kaukaa 1930- ja 1940-luvuilta Gabor Obitz (maalit 3–13) ja Niilo Tammisalo (2–24) sekä 1950-luvulla päävalmentanut Kurt Weinreich (2–16).

”Modernimman” ajan luotseista kolmella tappiolla avasivat Olavi Laaksonen (2–11) vuonna 1962 sekä Stuart Baxter, joka hävisi vuoden 2008 keväällä Kreikalle, Bulgarialle ja Turkille maalierolla 2–6.

Tammisalon valmentajuus päättyi kolmeen tappioon. Obitz, Laaksonen ja Baxter välttivät tappion neljännessä pelissään ja Weinreich viidennessä. Puola-pelin esitystä muun muassa termillä ”painajainen” kuvannut Backe puolestaan jatkaa avausvoiton ja -maalin hakua tiistaina, kun Huuhkajat kohtaa Norjan Oslossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kun on hävitty tällä lailla, pelaajat yleensä pitävät siitä että seuraava peli tulee mahdollisimman pian, Huuhkaja-tv:lle puhunut Backe totesi porukkansa innosta heti perään koittavaan toiseen hankalaan vieraspeliin.

– Meidän on analysoitava Puola-peli hyvin, hyvin tarkkaan nähdäksemme mitä voimme tehdä ja mitä teimme väärin. Meidän on nostettava tasoa tiistain peliin.

”Kärsimysnäytelmä”

Maajoukkueen suurin tappio sitten Ruotsin vuonna 2011 antaman 0–5-löylytyksen kirvoitti pääsiäisteemaisia kommentteja Twitterissä.

– Ei muistella kyllä tätä pääsiäistä Suomen futiksessa ylösnousemisena vaan lauantai oli sysimusta melkeinpä joka saralla. Usko kovilla, totesi pelaaja-agentti Ville Lyytikäinen.

– Kyllä @yleurheilu pitäisi näyttää #Huuhkajat pelit, aina. Sopisi hyvin laajemminkin pääsiäisen teemaan Ylen kanavilla, kärsimysnäytelmä, tviittasi puolestaan kovana jalkapallofanina tunnettu Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Jalkapalloentusiasti ja ex-maajoukkuehyökkääjä Atik Ismail puolestaan otti filosofista tuntumaa.

– v.1977 Puola-Suomi 11–0 23-vuotiaiden maaottelussa. Onko Puola heikentynyt vai Suomi kehittynyt? Hyvää pääsiäistä. #thosewherethedays, Ismail kyseli muistellen liki 40 vuotta sitten pelaamaansa ottelua Puolassa.

TS–STT