Urheilu

Kävelijä Kinnunen: Mitalit ja sijat niille, joille ne kuuluvat

Jarkko Kinnunen Pekingissä 29.8.2015. Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto
Jarkko Kinnunen Pekingissä 29.8.2015. Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto

Useiden viime vuosina käytyjen arvokisojen tuloslistat menevät uusiksi, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF saa käsiteltyä Urhelun kansainvälisen vetoomuslautakunnan CAS:n torstaina julkistaman päätöksen.

Viiden venäläisen kilpakävelijän ja yhden estejuoksijan tulokset hylätään, koska CAS asettui Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kannalle kävelijöiden dopingtuomioissa.

Suomalaisittain mielenkiintoisin on Sergei Kirdjapkinin tulosten nollaus 20. elokuuta 2009 lähtien. Kirdjapkin voitti 21. elokuuta 2009 miesten 50 kilometrin kävelyn MM-Berliinissä. Jarkko Kinnunen oli kisassa yhdeksäs, joten hän noussee pistesijalle kahdeksanneksi.

– Hyvä, että systeemi toimii, ja mitalit ja sijat menevät niille, joille ne kuuluvat. Ainakin voin nyt sanoa olevani MM-pisteurheilija, Kinnunen sanoi puhelimitse STT:lle.

Seitsemän vuoden takaiset MM-kisat ovat kaukana menneisyydessä, ja ensi kesänä siintävät Rion olympialaiset. Kinnunen alitti olympialaisten tulosrajan viime viikon sunnuntaina Slovakiassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viekkaus ja vääryys selville

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski kertoi STT:lle, että kansainvälisellä lajiliitolla on oma järjestelmänsä tulosten rukkaamiseen dopingin takia.

– Ne menevät virkatyönä, kun kaikki oikeusasteet on käyty läpi. IAAF:n hallitus ei niitä käsittele, Pihlakoski kertoi.

Pihlakoski on tyytyväinen, että ”viekkaudella ja vääryydellä” menestymisestä jää kiinni, ennemmin tai myöhemmin.

– Olen varma, että näytteiden uudelleentestaus yleistyy useissakin lajeissa. Tuloslistat voivat muuttua totaalisesti, Pihlakoski sanoi, mutta muistutti, että kärkisijoituksista maksettuja palkintorahoja on silti lähes mahdotonta saada urheilijoilta takaisin.

Etenkin kestävyysurheilijoita testataan arvokisoissa myös ennen heidän kilpailuaan. Urheilijoiden biologisessa passissa on tiedot verenkuvasta, ja muutokset voivat viitata dopingiin.

TS–STT