Urheilu

Aarne ”Dynamo” Honkavaara oli kaikessa mukana

Aarne Honkavaara sai Pro urheilu-mitalin tunnustuksena kulttuuriministeri Suvi Lindeniltä vuonna 2001. Arkistokuva Lehtikuva/ Pasi Autio
Aarne Honkavaara sai Pro urheilu-mitalin tunnustuksena kulttuuriministeri Suvi Lindeniltä vuonna 2001. Arkistokuva Lehtikuva/ Pasi Autio

Suomalaisessa jääkiekossa ei ole kovin monta asiaa, jossa Aarne ”Dynamo” Honkavaara ei olisi ollut mukana.

Tiistaina 91 vuoden iässä Tampereella kuollut Honkavaara nousi huipulle pelaajana ja valmentajana. Vuonna 1924 syntynyt Honkavaara voitti Ilveksessä pelaajana seitsemän ja valmentajana kolme Suomen mestaruutta.

– Aarnella oli jännä aura. Kunnioitus oli niin suurta, että jos Aarne toivoi jotain, asia yleensä tehtiin. Hän oli käytökseltään aina korrekti, Honkavaaran ystävä ja Suomen Jääkiekkomuseoyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Leinonen sanoo.

Pelaajana uranuurtaja

Honkavaara oli loppuun saakka kiinnostunut jääkiekosta.

– Aarnelta alkoi näkö mennä, mutta hän kuunteli melkein yhden äänikirjan vuorokaudessa. Sukulaiset kävivät hänen luonaan päivittäin. Aarne tiesi, mitä jääkiekossa oli tapahtunut, Leinonen kertoo.

Pelaajana Honkavaara oli pelätty viimeistelijä. Hän oli myös uranuurtaja, joka lähti ensimmäisenä suomalaiskiekkoilijana Pohjois-Amerikkaan 1950-luvun alussa.

Honkavaara matkasi rahtilaivalla ja junalla kanadalaiseen Sarniaan. Paluu kotimaahan koitti toivottua nopeammin viisumivaikeuksien vuoksi. Honkavaaran saldoksi jäi kaksi harjoitusottelua IHL-seura Sarnia Sailorsissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Suomessa ei silloin tiedetty vielä paljon Kanadan jääkiekkoilusta. NHL juuri ja juuri tunnettiin ja siinä pelaavat kuusi joukkuetta. Mikä tämmöinen IHL sitten oli, se oli minullekin ihan tuntematon asia, Honkavaara muisteli STT:n haastattelussa vuonna 2004.

Matka oli kuitenkin merkityksellinen.

– Aarnella oli rohkeutta lähteä hakemaan oppia paikan päältä, Leinonen sanoo.

Tilastoinnin kehittäjä

Honkavaaran pelaajaura käytännössä päättyi loukkaantumiseen vuonna 1953. Hän alkoi valmentaa Ilvestä ja oli maajoukkueen päävalmentajana neljässä MM-turnauksessa 1950-luvulla.

Vuonna 1979 Honkavaara oli perustamassa Jääkiekkomuseota Tampereelle. Lisäksi hän kehitti jääkiekon tilastointimenetelmiä ja vaati tekojääratoja, mikä Leinosen mukaan nopeutti olosuhteiden parantumista.

Ehtivä mies.

TS–STT

FAKTA

Leijonien ja Ilveksen maalitykki

Aarne Honkavaara (s. 7. kesäkuuta 1924, k. 22. maaliskuuta 2016):

– Tampereella syntynyt Honkavaara pelasi Suomen jääkiekkomaajoukkueessa MM-kisoissa 1949 sekä 1951 ja olympialaisissa 1952.

– 47 A-maaottelua (46 maalia ja 12 syöttöä).

– Pelipaikaltaan hyökkääjä, seitsemän Suomen mestaruutta ja kaksi SM-hopeaa Tampereen Ilveksessä.

– Suomen paras jääkiekkoilija 1950 ja 1952.

– MM-joukkueen valmentajana 1955, 1957, 1958 ja 1959.

– Suomen jääkiekkoleijona numero kymmenen.

– Valmensi Ilveksen Suomen mestariksi 1958, 1960 ja 1972 sekä kerran SM-hopealle 1968.

– Liikuntaneuvos (1987).

– Työskenteli Tampereella Kaarilan yläasteella liikunnanopettajana ja rehtorina.