Pekingin yleisurheilun MM-kisat

Ashton Eaton kiri maailmanennätykseen

Kymmenottelun kuninkaan Ashton Eatonin yritys parantaa maailmanennätystään yleisurheilun MM-kisoissa Pekingissä jäi päätöslaji 1?500 metrin viimeisen kierroksen varaan. Afp/Franck Fife
Kymmenottelun kuninkaan Ashton Eatonin yritys parantaa maailmanennätystään yleisurheilun MM-kisoissa Pekingissä jäi päätöslaji 1?500 metrin viimeisen kierroksen varaan. Afp/Franck Fife

Kymmenottelun kuninkaan Ashton Eatonin yritys parantaa maailmanennätystään yleisurheilun MM-kisoissa Pekingissä jäi päätöslaji 1 500 metrin viimeisen kierroksen varaan. Eatonin piti juosta korkeintaan 4.18,25, ja ennen viimeistä kierrosta hän oli reilusti aikataulusta jäljessä.

Eaton kuitenkin rynni viimeisen kierroksen hämmästyttävästi noin 62 sekunnissa, juoksi maaliin ajassa 4.17,52 ja nosti maailmanennätystä kuudella pisteellä 9 045 pisteeseen.

– Mietin etten ehkä pystyisi siihen aikaan, mutta yritin ajatella, että pakko painaa, Eaton kertasi kisan jälkeen.

Eaton kertoi saaneensa innoitusta loppukiriinsä Saksan Rico Freimuthilta, joka nousi kisan kolmanneksi Eatonin ja Kanadan Damian Warnerin jälkeen.

– Rico kertoi ennen 1 500:aa metriä tarvitsevansa oman ennätyksensä mitaliin. Ajattelin että jos Rico on noin kova, täytyy minunkin yrittää, Eaton kertoi.

Sebrle kannusti

Edellinen ME, 9 036 pistettä, oli myös Eatonin nimissä. Amerikkalainen oli tehnyt sen vuoden 2012 olympiakarsinnoissa ennen Lontoon olympiakisoja, joissa alkoi hänen voittosarjansa arvokisoissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Muistan teininä lukeneeni lehtijutun, jossa pohdittiin kuka edustaisi koko maailmaa urheilukisassa. Jutussa sanottiin, että maailman edustaja olisi Roman Sebrle, Eaton kertoi.

Tshekki Sebrle teki kymmenottelun maailmanennätyksen 9 026 pistettä toukokuussa 2001.

– Kun sitten myöhemmin tutustuimme, hän kertoi tehneensä ennätyksen, jotta voi katsoa miten muut yrittävät rikkoa sen. Hän kannusti minuakin yrittämään, ja ilman häntä en olisi pystynyt 9 000 pisteeseen, Eaton kertoi.

Maailmanennätys toi Eatonille 100 000 dollarin bonuksen.

Viime vuonna Eaton piti välivuoden kymmenottelun kilpailuista palatakseen entistä tuoreempana.

– Kun valmistauduin avauslaji sadalle metrille, tajusin miten olin kaivanut tätä lajia. Jokainen meistä ottelijoista yrittää voittaa itsensä, se on tämän lajin luonne. Piiskaamme toinen toisiamme parempaan. Toveruus tulee siitä, että kaikki tiedämme tarvitsevamme toistemme antaman haasteen kehittyäksemme, Eaton kiitteli kilpakumppaneitaan.

TS–STT