Pekingin yleisurheilun MM-kisat

Farahille taas tupla

Mo Farah oli 5000 metrin finaalissa varsin ylivoimainen. Afp/Adrian Dennis
Mo Farah oli 5000 metrin finaalissa varsin ylivoimainen. Afp/Adrian Dennis

Kenian Caleb Ndiku oli 5 000 metrin MM-finaalin ainoa juoksija, joka keksi edes jonkinlaisen suunnitelman Mo Farahin kukistamiseksi. Kaikki muut tyytyivät seuraamaan 13-kertaisen arvokisavoittajan juoksua ja toivoivat ihmettä.

Myös Ndiku tyytyi tarkkailijan rooliin 4 200 metriin saakka. Sitten hän säntäsi kärkeen ja venytti vauhdilla kohti maalilinjaa. Rohkea yritys palkittiin hopeamitalilla. Farah otti mestaruuden Britanniaan kirimällä loppusuoralla karkuun ja loppuaikaan 13.50,38.

– Voitto oli tärkeintä, ja sen otin, Pekingissäkin tuplamestaruuden ottanut Farah kertoi lähinnä helpottuneen oloisena.

Farah, 32, on voittanut vitosen ja kympin tuplat Lontoon 2012 olympialaisissa, Moskovan 2013 MM-kisoissa ja nyt Pekingissä. Uran saldo on jo kaksi olympiakultaa, viisi maailmanmestaruutta ja kuusi Euroopan mestaruutta.

– Tupla tuntuu taas upealta, mutta ei se helpolla tullut. Palautuminen oli taas hankalaa, ja olinkin tänään jo vähän väsynyt.

Farah ehkä näki pisimpien ratamatkojen tulevaisuuden jo rinnallaan. Vasta 22-vuotias Ndiku juoksi ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan ja haastoi heti arastelematta suuren mestarin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Yritin voittaa Farahin, mutta olen hopeaankin tyytyväinen. Onhan tämä hienoa, Ndiku kertoi.

Ndiku lupaa parantaa Riossa

Ndiku juoksi kilpailun viimeisen tonnin 2.19:ään ja viimeisen kierroksen alle 53 sekunnin. Viimeiset 600 metriä hän juoksi kovempaa kuin David Rudisha 800 metrillä, mutta sekään ei riittänyt Farahia vastaan.

– Tiesin, että Farah tulee lopun kuin sprintteri. Lähdin sen takia kiriin jo kaksi kierrosta ennen maalia, mutta sekin taisi olla liian myöhään, Ndiku pohti.

Ndiku arveli pystyvänsä Riossa merkittävästi parempaan, mutta Farahin kukistumista hän ei kuitenkaan rohjennut luvata.

– Minulla on jotain vikaa vasemmassa jalassani. Se on pohkeesta reiteen saakka oikeaa ohuempi ja heikompi. Asia hoidetaan Saksassa kuntoon syksyn aikana, Ndiku kertoi.

– Tulen varmasti Rioon paremmin valmistautuneena.

Etiopian Hagos Gebrhiwet kiri maaliin kolmantena. Hänkin sanoi kärsivänsä jalkavammasta.

TS–STT