Pekingin yleisurheilun MM-kisat

Bolt jälleen liian vahva Gatlinille: uran kymmenes MM-kulta

Jamaikan Usain Bolt (vas.) juoksi kauden kärkiajan 19,55 ja voitti neljännen peräkkäisen maailmanmestaruuden 200 metrillä. Lehtikuva/ Pedro Ugarte
Jamaikan Usain Bolt (vas.) juoksi kauden kärkiajan 19,55 ja voitti neljännen peräkkäisen maailmanmestaruuden 200 metrillä. Lehtikuva/ Pedro Ugarte

Jamaikan Usain Bolt juoksi kauden kärkiajan 19,55 ja voitti neljännen peräkkäisen maailmanmestaruuden 200 metrillä. Yhdysvaltain Justin Gatlin jäi hopealle, kuten kävi jo 100 metrin MM-finaalissa Pekingissä. Satasella taisto oli tiukkaa, mutta pidemmällä pikamatkalla ero oli musertava: 0,19 sekuntia.

MM-pronssin otti Etelä-Afrikan Anaso Jobodwana niukasti ennen Panaman Alonso Edwardia. Kaksikolle merkittiin sama aika (19,87), mutta tuhannesosissa Jobodwana kukisti Edwardin kahdella (19,861–19,863).

Boltille maailmanmestaruus on jo uran kymmenes. Hän on voittanut Lontoon olympialaisista 2012 lähtien kaikki arvokisafinaalit 100 ja 200 metrillä. Uran mestaruudet jakautuvat siten, että 100 metrillä voittoja on kolme, 200 metrillä neljä ja pikaviestissä kolme. Lauantaina haussa on sitten 11:s MM-kulta, kun 4x100 metriä juostaan Pekingissä.

Bolt, 29, oli ennen MM-kisoja juossut vain yhden kaksisatasen loukkaantumisten vaivaamalla kaudella, mutta tärkeimmässä paikassa legenda näytti jälleen tasonsa. Finaalin lähdössä Bolt ampaisi Gatlinin edelle, ja vaikka jenkki hetken näyttikin nousevan vielä voittotaistoon, ei Bolt antanut etusuoralla mitään mahdollisuuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Usain, hyvin tehty. Kerroin teille jo aiemmin, että teen tämän. Ei ollut mitään epäilyksiä, Bolt selosti toimittajille kisan jälkeen.

– En keskittynyt aikaan. Tiesin, etten ole ME-kunnossa. Mutta neljä maailmanmestaruutta 200 metrillä on iso juttu, iso saavutus.

Gatlin, 33, ei ollut ennen Pekingiä hävinnyt kumpaakaan pikamatkaa sitten vuoden 2013. Bolt oli kuitenkin liian kova vastus niin satasella kuin myös miesten ensimmäisessä 200 metrin kohtaamisessa sitten Helsingin MM-finaalin 2005, jolloin Gatlin voitti mestaruuden ja teini-ikäinen Bolt oli viimeinen.

– Olen vanhin juoksija tällä hetkellä mukana, ja silti juoksen yhä aika hyvin. Tuntuu hyvältä juosta häntä (Boltia) vastaan. Valmistaudun ensi vuoteen, olympialaisiin, ja tulen sinne entistä vahvempana, Gatlin jutteli.

TS–STT