Pekingin yleisurheilun MM-kisat

Nikkanen kunnossa arvaamattomaan seiväsfinaaliin

Minna Nikkanen oli hyvässä hyppyvireessä maanantain karsinnassa. Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto
Minna Nikkanen oli hyvässä hyppyvireessä maanantain karsinnassa. Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto

Seiväshyppääjä Minna Nikkasen valmentaja Jarmo Koivunen arvioi varovaisesti valmennettavansa mahdollisuuksia Pekingin MM-kisojen seiväsfinaalissa. Hän luottaa Nikkasen kuntoon, mutta kilpailun rajut korotukset tekevät keskiviikkona hypättävästä loppukilpailusta arvaamattoman.

– Varsinkin sijoitusta on vaikea ennustaa. Kymmenen sentin korotusten takia esimerkiksi 460 ylittäneiden sijoitus voi muuttua kovastikin sen mukaan, onko hyppääjä ylittänyt korkeuden ensimmäisellä vai vasta kolmannella yrityksellä, Koivunen huomauttaa.

Tällä kaudella kolme kertaa Suomen ennätystä parantanut Nikkanen todisti hyppyvireensä maanantain karsintakilpailussa. Koivunen vertasi hyppyjä Kuortaneen Eliittikisojen suorituksiin, joilla Nikkanen ylitti Suomen ennätyksen 460.

Karsinnassa meni 455.

– Kuortaneen hypyt olivat ehkä vielä parempia kuin nyt karsinnassa, mutta aikalailla samoissa ollaan, Koivunen arvioi.

Koivusen mukaan tärkeintä karsinnassa oli finaalipaikan lisäksi hitaaseen hyppyrytmiin sopeutuminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Minna pystyi käyttämään samaa seivästä, jolla hän ylitti Suomen ennätyksen. Se oli tärkeä asia, ja mukana on yksi vielä sitäkin isompi versio.

Kuusi ratkaisevaa askelta

Nikkasen hyppy ratkeaa tällä hetkellä vauhdinjuoksun kuuteen viimeiseen askeleeseen.

– Jos ne onnistuvat, Minnan hyppykin onnistuu hyvin suurella prosentilla, Koivunen kertoo.

– Siihen asiaan Minna keskittyy kaikkein eniten jokaisessa suorituksessaan.

Nikkanen pyrkii pysyttelemään vauhdin loppuun asti painopisteen päällä niin, että askel kuopaisee edestä, eikä nokita etupainoiseksi.

– Keväällä juoksun muoto oli hyvässä formussa, mutta pitkä reissu maajoukkueiden EM-kisoihin ja kylmässä hypätyt kilpailut hajottivat juoksuasennon keskikesällä. Juoksu piti rakentaa uudelleen, ja se löytyikin taas Kalevan kisoissa.

Kilpailun suosikkeja ovat Yhdysvaltain Jenn Suhr, Kuuban Yarisley Silva, Brasilian Fabiana Murer ja Kreikan Nikoleta Kiriakopoulou eli maailmantilaston kärkinelikko. Nikkanen otti tilastovoiton jo pääsemällä finaaliin.

TS–STT