F1

Rata-autoilu menetti toisen kuljettajan runsaassa kuukaudessa

Brittiläinen Justin Wilson oli 37-vuotias. AFP/ Ronaldo Schemidt
Brittiläinen Justin Wilson oli 37-vuotias. AFP/ Ronaldo Schemidt

Rata-autoilu menetti kaksi kuljettajaa runsaan kuukauden sisällä. Ranskalainen F1-kuljettaja Jules Bianchi menehtyi heinäkuussa oltuaan yhdeksän kuukautta koomassa päävammojen takia.

Maanantaina kuoli IndyCar-sarjan kuljettaja Justin Wilson. Britin kohtaloksi koitui kilpakumppanin autosta irronnut osa, joka iskeytyi kohtalokkaasti Wilsonin päähän. Wilson loukkaantui sunnuntaina Pocono Raceway -radalla Pennsylvaniassa.

Wilsonin turmassa oli paljon samaa kuin vuoden 2009 F1-onnettomuudessa, jossa Rubens Barrichellon autosta irronnut jousi iskeytyi Felipe Massan kypärään Unkarin gp:ssä. Massa sai kallomurtuman, mutta toipui seuraavaksi kaudeksi.

Formula ykkösiin verrattuna IndyCar-kisoja on pidetty vaarallisempina, koska niitä ajetaan ovaaliradoilla. Vauhdit nousevat korkeammiksi kuin F1-radoilla.

37-vuotiaana kuollut Wilson oli entinen F1-kuljettaja. Hän ajoi autourheilun kuninkuusluokassa kaudella 2003, ensin 11 kilpailua Minardilla ja myöhemmin viisi kilpailua Jaguarilla. Wilsonin paras F1-sijoitus oli kahdeksas tila Yhdysvaltain gp:stä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

F1-kauden jälkeen hän siirtyi Yhdysvaltojen radoille. Hän oli varsin menestynyt IndyCar-kuljettaja, sillä miehellä oli vyöllään yhdeksän kisavoittoa sarjassa. Perheen mukaan britillä oli kova kilpailuvietti. Wilson oli aviomies ja kahden tyttären isä.

Pennsylvaniassa Wilson menetti autonsa hallinnan, kun Sage Karamin autosta irronnut osa osui Wilsoniin. Karam loukkasi kantapäätään ja rannettaan, mutta henkisesti onnettomuus on 20-vuotiaalle nuorukaiselle kova paikka.

– En pysty sanoin kuvaamaan tuskaani ja sympatiaa, jota tunnen Justinia ja hänen perhettään kohtaan, Karam kommentoi Twitterissä.

Autourheilun onnettomuudet saavat lajiväen aina varpailleen, mutta ajamisen nautintoa ne eivät kuljettajista karista. Brasilialaiskuljettaja Tony Kanaan kommentoi twiitissään, miksi kilpa-ajajat ajavat, vaikka tietävät riskit.

– Me ajamme, koska rakastamme sitä, emmekä halua olla muualla kuin radalla. Pidämme Wilsonin muistoa yllä, Kanaan kirjoitti.

TS–STT