F1

Renault viimeistelee Lotus-kauppoja

Moottoritoimittajana viime vuodet toiminut Renault puolestaan miettii paluuta täydellä panostuksella F1-tasolle, ja neuvottelut nykyisen Lotus-tallin ostamisesta ovat edenneet ratkaisuvaiheeseen.

Kun Renaultin ja Red Bullin välit ovat viilenneet viime vuoden alusta asti, ranskalaisyhtiö on pohtinut oman F1-tallin ostamista varmistaakseen toiminnan jatkumisen myös sen jälkeen, kun nykyinen moottorisopimus Red Bullin ja Toro Rosson kanssa päättyy ensi vuoden lopussa.

Ajatuksen herätti Caterhamilta Renautille palannut Cyril Abiteboul jo vuosi sitten. Hän havaitsi Red Bullin halukkuuden lyödä hynttyyt yhteen Audin kanssa, mikä olisi johtanut siihen, ettei Renaultille jäisi moottoriasiakkaita.

Abiteboul viettikin seuraavat kuukaudet vakuuttakseen Renaultin johtokunnan aloittamaan uudelleen omalla tallilla. Pääjohtaja Carlos Ghosn oli kuitenkin suunnitelmia vastaan, kun kilpatiimin myynti Gerard Lopezin johtamalla Genii Capitalille kauden 2009 lopussa oli vielä niin tuoreessa muistissa.

Kun Ghosn väläytti viimein vihreää valoa, Renault on tehnyt tunnusteluja Toro Rosson ja Force Indian ostamiseksi Abiteboulin alkuperäinen idea oli kuitenkin ostaa Lotus-talli takaisin. Lopez pyysi tammikuussa kuitenkin niin suurta kauppahintaa, ettei se johtanut mihinkään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Katseltuaan sitten muualle Vijay Mallya piipahti Pariisissa, mutta neuvottelut eivät johtaneet mihinkään, kun Abiteboulilla ei ollut johtokunnan hyväksymää budjettia käytössään. Johtokunta tarvitsi edelleen aikaa käsitelläkseen saisiko ostoajatus kannatusta.

Siinä vaiheessa Abiteboul kääntyi Toro Rosson puoleen. Taktiikkana oli pistää paineita Lotuksen suuntaan sen hintapyynnön laskemiseksi. Abiteboul kuitenkin kiinnostui tosissaan Toro Rossosta, joka on velaton ja jolla on aivan uudet Faenzan toimitilat käytössään.

Red Bull -pohatta Dietrich Mateschitzin F1-innon laantuessa keskustelut etenivät suotuisasti.

Tällöin Lopez otti yhteyttä. Neuvotteluja on käyty vakavasti huhtikuun puolivälistä lähtien, vaikka Lopez ja toimitusjohtaja Matthew Carter ovat koko ajan kiistäneet huhut.

Monacossa Carter sanoi, ettei tiimi ole myytävänä, mutta toisaalta osakkeenomistajat ovat myöntäneet, että kaikella on hintansa, vaikka myyntitarkoituksia ei olisikaan.

Kulissien takana neuvottelut ovat edenneet, ja ydinasiana on, mitä tehdä tallin valtavien velkojen, ja kolmen ison sijoittajan kanssa.

Genii Capital on pääomistaja, mutta näyttää hyväksyneen tosiasian, ettei saa vuonna 2010 sijoittamaansa rahaa takaisin. Yota Devices omistaa kymmenen ja Andrew Rawan 20 prosenttia yhtiöstä. Nämä eivät suostu myymään osakkuuttaan, elleivät saa omia sijoituksiaan takaisin. Yota on sijoittanut 20 ja Rawan 40 miljoonaa euroa Lotukseen.

Tämä hidastaa kaupantekoa. Takarajana Lopezin ja Abiteboulin neuvotteluille on toukokuun loppu, joten ratkaisu on odotettavissa lähipäivinä.

Renault on ajanut omalla tallillaan 1977-86 ja 2002-09.

Turun Sanomat, Lissabon

LUIS VASCONCELOS