Berliinin pettymys pitää purkaa ja katsoa tulevaan

Keihäänheittäjät suuremman saaliin perässä

Leo Pusa ja Mikaela Ingberg jahtasivat suurempaa saalista kuin viime kesänä tarttui onkeen.
Leo Pusa ja Mikaela Ingberg jahtasivat suurempaa saalista kuin viime kesänä tarttui onkeen.

Turun Sanomat, Kustavi

OLLI HAKALA

Leo Pusalla on auktoriteettia arvioida suomalaista keihäänheittoa, sillä hän kilpaili itse 1970-luvulla ja on sen jälkeen valmentanut useita Suomen huippuja. Ja nyt on aikaa jutustella, kun mies on virvelin varressa Kustavin kala-apajilla.

Pusan valmennustalliin ovat kuuluneet muun muassa Tapio Korjus, Heli Rantanen ja Aki Parviainen. Valmentajan mielestään paluu Berliinin elokuisista MM-kisoista ilman mitalia oli lähtökohtiin nähden kauhuskenaario.

– Täytyy miettiä miten heittäjät olivat valmistautuneet. Kaikki ovat kolunneet nuorten kisoja, joten MM-kisat eivät voi olla mikään opintomatka, Pusa sanoo.

– Valmennuksellisesti joku osa-alue ei ilmeisesti ollut viimeisen päälle. Tapahtumat pitää purkaa ja käydä kipeitä keskusteluja. Ei voi ajatella että ”ensi kesänä taas uudet kisat”.

– Pitää selvittää miksi juuri MM-kisoissa yritys ei onnistunut, Pusa pohtii.

Keihäsvalmentajan mukaan kaikilla lajin parissa työskentelevien odotukset olivat kisojen alla korkealla.

– Oltiin varmoja, että mitali tulee. Mutta sitten kun karsinta käynnistyi, niin kyllä siinä alkoi ajatella, ettei se määrä vaan laatu. Lopulta kauhuskenaario toteutui, eikä mitalia tullut.

Seuraava etappi
EM-Barcelonassa

Suomalainen keihäänheitto ei Pusan mukaan kuitenkaan ole katastrofikisojen jälkeen katastrofin partaalla.

– Meillä ei ole puutetta keihäänheiton harrastajista. Ei Norjassakaan ole niin paljon kuin Suomessa, ja meillä on täällä kesällä joka viikonloppu kisoja.

– Joka arvokisoista pitäisi tulla vähintään mitali ja samalla taistella voitosta.

Suomalaisten heittäjien seuraava tärkeä etappi on ensi kesän EM-kilpailut Barcelonassa. Pusa ei näe Berliinin saavutuksia pelkästään negatiivisina.

– Suomessa on 6–7 yli 80 metrin heittäjää ja heistä neljä taisteli MM-finaalissa. Ei se ole ihan jokapäiväistä.

– MM-tulokset antoivat kisojen ulkopuolelle jääneille suomalaisille lisäpontti. He näkivät, että kärkimiehet eivät ole haavoittumattomia. Myöskään kärkimiehet eivät enää voi olla täysin varmoja EM-kisapaikasta.

Pusa vetää tällä hetkellä noin 30 nuoren keihäänheittäjän Keihäs kohti Lontoota -ryhmää ja valmentaa Pajulahden liikuntakeskuksessa Nastolassa.

Armeija ei hidasta
Laaksosen heittoa

Pusalla ei kalaonni ollut myötä Kustavin illassa, kuten ei myöskään muilla yleisurheilukentiltä tutuilla nimillä. Joukon yhteinen nimittäjä on Puhdas tusina -ryhmä. Ryhmän tarkoituksena on osoittaa, että kansainväliselle huipulle nouseminen on mahdollista ilman dopingia. Joukkoon valikoituneet 13 urheilijaa (tusina ja varamies) edustavat eri lajeja ja ikähaitarin päitä.

Nuorimpiin kuuluu Lahdessa varusmiespalveluksensa aloittanut keihäänheittäjä Tuomas Laaksonen. Turkulaisen kesä ei mennyt täysin suunnitelmien mukaan, kun polvi-ongelmat pilasivat alle 19-vuotiaiden EM-kisat.

– Harjoituksissa heitin kesällä EM-mitalipituuksia, mutta harjoitukset ovat eri asia kuin kilpailu. Kisojen alla sitten polvi pamahti, hän kertoo.

– Taistelin kolme viikkoa polven kanssa, eikä itse kisoissa sitten enää ollut tarpeeksi taistelumieltä jäljellä. Kymmenes sija oli pettymys.

Armeija ei juuri hidasta ensi kauteen tähtäävää harjoittelua, ja samaan aikaan Lahdessa aloittaa muun muassa toinen keihäänheittäjälupaus Tuomas Saari.

– Tulokasaika on kuulemma tiukempi, mutta sen jälkeen pitäisi päästä harjoittelemaan. On ihan mukavaa päästä treenaamaan porukassa, kun olen pääsääntöisesti yksin harjoitellut Turussa monta vuotta, 19-vuotias sanoo.

Laaksosen omat tavoitteet ovat aikuisten arvokisoissa.

– 2012 olympialaiset tulevat ehkä vähän aikaisin, mutta sen jälkeen olisi tavoitteena olla arvokisoissa mukana.

Tuomas Laaksonen aloitti juuri varusmiespalveluksensa Lahdessa, mutta ehti sitä ennen kokeilemaan kalaonneaan Mikaela Ingbergin seurassa.
Tuomas Laaksonen aloitti juuri varusmiespalveluksensa Lahdessa, mutta ehti sitä ennen kokeilemaan kalaonneaan Mikaela Ingbergin seurassa.