F1

Mercedes ei huolehdi tasaustarpeista

Mercedes Benzillä on ylivoimainen ote formula 1 -autoilun moottoripuolella tällä kaudella. 14 osakilpailusta peräti kymmenen on kirjattu Stuttgartin autojätin voittolistaan. Paaluistakin kahdeksan on mennyt Mersun piikkiin.

Brawn on voittanut kahdeksan ja McLaren kaksi kisaa. Paaluista Brawn on vienyt neljä, McLaren kolme ja yhden Force India.

Mercedeksen kilpapäällikkö Norbert Haug pyyhkäisee kuitenkin tyystin syrjään epäilyt, että saksalaismoottorien hallitsevaa asemaa pyrittäisiin järkyttämään keinotekoisella käskyllä vähentää vain niiden tehoja.

– Jos emme olisi voittaneet niin paljon, tällaista keskustelua ei edes käytäisi, Haug kuittaa.

– Tätä on F1. Ei minusta yksikään moottori ole koskaan tuntunut liian vahvalta. Kukaan kuljettajsta ei koskaan väitä, että hänellä olisi käytössä liikaa tehoja. Päinvastoin. Jokainen on tehnyt moottorinsa, kuten on sovittu, Kun kierrosluvut rajoitettiin 19000:sta 18000:een kierroksen täksi kaudeksi, me säädimme moottorimme siten ja tämä on tulos.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kulutusetu
ei merkittävä

– Jutut lähtivät liikkeelle, kun Giancarlo Fisichellan Force India näytti kuluttavan vähemmän kuin Kimi Räikkösen Ferrari Belgian kisassa.

– Siitä voi olla monta mieltä, mutta nähdäkseni Fisichella teki kulutuksellisesti täydellisen lämmittelykierroksen silloin turva-auton takana, kun Räikkönen lämmitti renkaansa kunnolla. En usko, että ilman sitä Kimi olisi pystynyt ohittamaan Giancarloa turva-auton poistuttua Eau Rougen mutkan jälkeen. Se kulutus kannatti silloin ja ero tuli kuljettajista, ei moottorien kulutuksesta, Haug analysoi.

Entä sitten FIA:n esitykset Mercedeksen tehojen laskemisesta ensi kaudeksi?

– Pitää lukea ne tiedotteet kunnolla. Vain jos tiimeillä on jokin yhteinen kanta, FIA ryhtyy toimiin. Se ei ole lainkaan Mercedeksen asia, vaan jotain ihan yleistä. FIA:lla ei ole mitään syytä kontrolloida moottoritilannetta. Viime vuonna Renault sai luvan kehittää omaansa, kun siihen oli kaikkien suostumus. Tässä vaiheessa ei kukaan voi sanoa, onko meidän moottorimme jatkossakin vahva ja luotettava. F1 on sellaista, että koska tahansa kenelle tahansa voi tulla ongelmia sillä rintamalla, Haug totesi..

Turun Sanomat, Singapore

HEIKKI KULTA