Reilusti yli tuhat pihkaniskaa Mynämäen maastossa

Oravatonni osoitti suunnistuksen suosion

Thomas Ekström (vas.), Iida Varmavuo, Konsta Piiroinen, Tommi Viilo ja Annabella Tolonen kirmasivat vauhdilla Oravatonnissa. Tapahtuma oli jälleen suosittu, sillä osallistujia oli reilusti toistatuhatta.
Thomas Ekström (vas.), Iida Varmavuo, Konsta Piiroinen, Tommi Viilo ja Annabella Tolonen kirmasivat vauhdilla Oravatonnissa. Tapahtuma oli jälleen suosittu, sillä osallistujia oli reilusti toistatuhatta.

Turun Sanomat, Mynämäki

SAKARI ITÄLÄ

Mynämäen Suunnistajien perinteinen Oravatonni keräsi jälleen kerran yli 1 200 pientä ja suurta suunnistajaa kilvoittelemaan paremmuudestaan. Kilpailun maalialueella ei tarvinnut pyöriä minuuttia kauempaa, kun saattoi todeta, että suunnistus on ennen kaikkea kaiken ikäisten laji ja koko perheen harrastus.

Vaikka Oravatonni onkin pääpainoisesti tarkoitettu alle 16-vuotiaille suunnistajille, mukana oli myös kosolti varttuneempaa väkeä. Miesten ja naisten yleisissä sarjoissa rasteja haki aivan kansallisen tason suunnistajia. Maajoukkuetason kilpailijat olivat ymmärrettävästi muualla.

Vaikka tämänvuotinen Oravatonni keräsikin reippaasti yli tuhat osanottajaa, se ei ollut kaikkien aikojen suurin Oravatonni.

Kilpailun ratamestari Veli-Matti Rintala muistaa, että Oravatonni saavutti hetimmiten suuren suosion. 1980-luvun loppupuolella Oravatonni-kilpailu upposi ilmeisen otolliseen maaperään.

Se oli hittituote alkumetreiltä asti.

– Muistan hyvin kun itse oli mukana pienempien suunnistajien sarjassa, että kisassa oli suurtapahtuman tuntua porukkaa oli paljon, kertoi Rintala.

Koko seura
mukana

Näin suuri urheilutapahtuma vaati maalaisseuralta aikamoisia ponnistuksia, jotta kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Talkootyöt on aloitettava jo keskikesällä. Itse h-hetkellä paikalla ovat seuran kaikki aktiivijäsenet. Töitä kyllä riittää.

Kilpailun suuruudesta saa jonkinlaisen kuvan, kun kuulee metsässä risteilevän yli 40 suunnistusrataa. Melkoinen haaste myös ratamestarille.

Oravatonnilla toki kilpaillaan henkilökohtaisista sijoituksista mutta seurojen välinen paremmuus on vieläkin tärkeämpää. Parhaille seuroille on luvassa palkinnoksi rahaa.

Tampereen Pyrintö on ollut koko Oravatonni-historian vahva seura.

Pyrinnöllä oli aikamoinen edustus tälläkin kertaa. Yksi Pyrinnön pisteiden saalistajista oli 13-vuotias Jussi Harju.

– Aika haastava rata täällä oli. Loppupuolella tuli tehtyä paha pummi, pyörin paikallani ainakin puoli minuuttia.

– Se saattoi maksaa vaikka mitä, päivitteli Jussi.

Jussi Harju on tottunut menestymään suunnistuskilpailuissa. Kauden aikana tulee kasaan 30 kisaa, ja aika usein on tullut täydennystä palkintokaappiin.

Jussi tili Mynämäkeen Pyrinnön bussilla jo lauantaina, jolloin oli ohjelmassa nuorisoviesti Naantalissa.

Jussille suunnistuksen valitseminen lajikseen on tullut ikään kuin veren perintönä.

Harjun perheessä kaikki suunnistavat. Ensimmäiset kosketuksena suunnistukseen Jussi otti jo viisivuotiaana.

Jussi Harju on myös innokas jalkapalloilija. Nuori mies harmittelikin sitä, että lajit menevät välistä pahasti päällekkäin.

Paljon jännempää kuin
pelkkä juokseminen

Aivan nuorimpien sarjassa mukana olivat Valorinnan veljekset Lauri ja Antti.

Pirkkalan Hiihtäjiä edustavat pojat ovat kokovuosiurheilijoita: Kun suunnistuskengät pannaan talvisäilöön, kaivetaan sukset esille.

Sunnuntaina Antilla ja Laurilla oli aikainen herätys. Isä-Mika oli lupautunut kyytimieheksi.

– Aika iso osa kesästä menee täh än suunnistushommaan. Kilpailuja on paljon. Mutta kivaahan tämä on, paljon jännempää kuin pelkkä juokseminen, tokaisi 10-vuotias Antti.

Niin sitä jännitystä tuo mukaan eksymisen mahdollisuus. Siitäkin on pojilla kokemusta.

Laurin ja Antin suunnistuskausi päättyy ensi viikolla yösuunnistuksen merkeissä. Kilpailuna se on pojille uusi kokemus mutta isän kanssa sitä on jo vähän harjoiteltu.

– Siitä tulee varmasti sellaisen seikkailujen yö, arveli isä.

Pojat olivat hiljaa ja odottavalla kannalla.

--

Tampereen Pyrinnön Jussi Harju harmitteli maalissa puolen minuutin pummiaan.
Tampereen Pyrinnön Jussi Harju harmitteli maalissa puolen minuutin pummiaan.
Valorinnan  veljekset Antti (vas.) ja  Lauri tekivät  kilpailun päätyttyä  tossukauppoja.
Valorinnan veljekset Antti (vas.) ja Lauri tekivät kilpailun päätyttyä tossukauppoja.