F1

Kimi mieluinen paluumuuttaja Haugille

Mercedeksen kilpajohtaja Norbert Haug ei yrittänytkään peitellä, että Kimi Räikkönen olisi hänelle mieluinen paluumuuttaja McLarenille ensi kaudeksi.

– Sitä pitäisi kysyä myös häneltä itseltään, mutta Minusta meillä oli fantastinen suhde Kimin kanssa, Haug vakuutti sunnuntaina alkuillasta ennen Singaporen Grand Prix -kisaa.

Onko Räikkönen muuttunut näinä Ferrarin vuosinaan?

– Minulle hän on sama Kimi kuin ennenkin. Lehdistöllä on varmasti parempi tieto asiasta, kun toimittajat ovat jutelleet hänen kanssaan 2-3 viime vuoden aikana enemmän kuin minä. Se on tosiasia, että minulla on edelleen hyvät välit Kimin kanssa – samoin kuin 95 prosenttiin muistakin kuljettajista.

– Epäilemättä Kimi on spesiaalityyppi, mutta olisi väärin, jos ryhtyisin arvioimaan, onko hän parempi tai onko hän jotenkin muuttunut. Jos jotain, niin ainakin hänellä on erilainen hiusmalli. Sellainen rock’n roll -tyyli, mistä minä pidän, Haug avautuu.

Moottoripuoli
nyt eri luokkaa

Entä haluaako Haug Räikkösen takaisin McLarenille?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Hahhah... Olemme nyt Singaporessa ajamassa kilpaa. Toki meillä on omat vaihtoehtomme ensi kaudelle.

– Olemme tehneet viisi vuotta yhteistyötä Kimin kanssa ja se ajanjakso oli kaiken kaikkiaan positiivinen. Meidän olisi yhdessä kuulunut voittaa kaksikin mestaruutta. Yhden hävisimme kahden pisteen erolla ja syy siihen oli moottoririkko. Sitten 2005 olisimme ilman muuta voittaneet mestaruuden ilman moottoririkkojamme.

– Emme Kimin aikaan olleet moottoripuolella yhtä hyviä ja luotettavia kuin parhaillaan. Toivottavasti trendi säilyy tällaisena kuin tällä kaudella. Operoimme yhdessä McLarenin kanssa paremmin kuin koskaan ennen.

– Kaksi mestaruutta Kimin kanssa olisi ollut parempi ja reilumpi tulos kummankin osapuolen kannalta. Henkilökohtaisesti pidän siitä hepusta. Aika näyttää, mitä tapahtuu.

Parhaat kuskit
aina tavoitteena

Entä tulisiko McLaren toimeen ajattamalla kahta maailmanmestaria – Kimiä ja Lewis Hamiltonia – tallikavereina?

– Hmm, megatähdet yhdessä... Meillä on sellainen linja, että teemme kaikkemme ottaaksemme kaksi parasta saatavilla olevaa kuljettajaa tiimiin. Se täytyy tehdä, vaikka siinä on aina kysymys rahasta ja kyvykkyydestä. Kuskit määritellään tuon kyvykkyyden perusteella, Haug puntaroi.

2007 McLarenilla ajoivat Hamilton ja Fernando Alonso. Silloin välillä kipinät leiskuivat.

– Mutta ei meillä ollut ongelmia Alonson kanssa. Ehkä siltä näytti ulkopuolelta, mutta todellisuudessa tiimin sisällä jokainen hoiti hommansa. Meidän olisi pitänyt voittaa se mestaruus. Ensinnä tallimääräykset on kuitenkin kielletty ja toiseksi mitä olisi tapahtunut, jos Fernando ei olisi blokannut Lewisia Unkarin aika-ajossa ja pudonnut viittä lähtöruutua alemmas. Ilman sitä hän olisi saanut jonkun pinnan lisää ja voittanut sen mestaruuden.

– Joskus vaan menee niin, mutta on turha pistää sen piikkiin, että suuret tähdet ajoivat tallikavereina. Olisimme voineet voittaa pinnalla, mutta hävisimme pinnalla. Joskus se vaan menee niin.

Entä kuka sitten päättää McLarenin kuskiasioista?

– Ei ole salaisuus, että Mercedes maksaa puolet palkoista ja siten päätämme kollektiivisesti myös kuskeista. Ei siellä ole mukana ketä ehkä luullaan, vaan päätökset teemme minä yhdessä Martin Whitmarshin kanssa. Sen jälkeen puhumme kummatkin johtokunnillemme. Keskusteluja ei ole niin paljon kuin Ron Dennisin aikana, Haug selvitti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mercedeksellä ei ole valtaa päättää asiakastallien kuskeista, mutta Haugin mukaan toki ehdotuksia voidaan antaa.

Uutiset
Suzukassa

Ferrarilta odotetaan uutisia alkavalla viikolla Suzukassa. Ilmeistä on, että perinteisen kaavan mukaan Ferrari ensin ilmoittaa Kimi Räikkösen lähtevän tallista ja kiittelee häntä kolmen kauden yhteistyöstä.

Vasta sen jälkeen vahvistetaan Fernando Alonson siirtyminen Ferrarille huhujen mukaan kolmevuotisella sopimuksella.

Faktat

1984-85 Alain Prost ja Niki Lauda, 1986 Prost ja Keke Rosberg, 1988-89 Prost ja Ayrton Senna, 2005-06 Kimi Räikkönen ja Juan Pablo Montoya, 2007 Lewis Hamilton ja Fernando Alonso, 2009 Hamilton ja Räikkönen?

Turun Sanomat, Singapore

HEIKKI KULTA