Norjalaiset juhlivat Metsämäessä

Åsajerven maalisuoran kuningas

Tor Wollebaek ja Åsajerven saivat kunniakierroksellaan ansaitut aplodit Metsämäen yleisöltä. Norjalaisparivaljakko oli vahvin loppusuoran kirissä ja vei kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruuden.
Tor Wollebaek ja Åsajerven saivat kunniakierroksellaan ansaitut aplodit Metsämäen yleisöltä. Norjalaisparivaljakko oli vahvin loppusuoran kirissä ja vei kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruuden.

Turun Sanomat

OSMO VATANEN

Turun Metsämäessä lauantaina ravattu kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruuskilpailu päättyi norjalaisravureiden kolmoisvoittoon. 40 000 euron arvoisen ykköspalkinnon vei maalikameran varmentamana Tor Wollebaekin ohjastama Åsajerven. Mestaruutta puolustanut Mörtvedt Jerkeld jäi Jim Frickin luotsaamana niukasti toiseksi. Moe Bragen kolmas sija täydensi norjalaishevosten täysosuman.

Åsajervenin kisa ei käynnistynyt ongelmitta. Se laukkasi startissa ja jäi koko lauman hännille. Moe Brage oli kiihdytyksessä nopein mutta luovutti ensimmäisellä takasuoralla suosiolla päätöntä vauhtia tulleelle Patrikin Muistolle. Tälle kirjattiin avauspuolikas lämminverilukemiin. 1.18-kyytinen meno maksoi sitten lopussa, ja hallitseva ravikuningas taipui viimeiseksi.

Kärjen rinnalle edennyt ruotsalaisori Fakse sai loppukurvissa yliotteen mutta ei pystynyt vastaamaan norjalaisten rynnistykseen. Mörtvedt Jerkeld näytti hetken jo uusivan mestaruutensa, mutta huimaa vauhtia kirinyt Åsajerven nitisti sen maalilinjalla.

– Kärjen kova alkuvauhti oli tietenkin meille etu. Saimme viimeisellä kierroksella myös sopivasti vetoapua Frickin hevoselta, Tor Wollebaek tilitti.

– Hieno voitto ja loistava esitys hevoselta. Alkulaukka tuli yllättäen, sillä normaalisti Åsajerven on ravivarma.

Järvsöfaks
vasta viides

15-vuotias ruotsalaisori Järvsöfaks oli luotettu lähdön pelisuosikiksi. Kahdesti Pohjoismaiden mestaruuden voittanyt veteraani sai Jan-Olov Perssonin käsissä oivan reissun kolmannessa parissa ulkoa. Loppukurvissa se nousi taistelemaan voitosta, mutta viime metreillä voimat ehtyivät.

Jan-Olov Persson ei sen jälkeen enää vaatinut ajokiltaan mitään, ja viime metreillä Antti Teivaisen kirittämä Velin Vinke ehätti tämän ohi neljänneksi.

– Saimme sopivan juoksun sisällä jonossa, mutta pääsimme myöhään kiriin. Lopun Velin Vinke tuli tosi kovaa, Teivainen kertoi.

Muut suomalaiset olivat statisteja. Juha Utalan Frans ylsi sentään kuudenneksi, ja se palkittiin 3 000 eurolla. Ravikuningatar I.P. Vipotiina jäi kärjestä parikymmentä metriä, vaikka kuski Pertti Puikkonen sai liian innokkaasta käskemisestä 450 euron sakon.

Yhtä paljon rokotettiin norjalaista Jan Ove Olsenia, joka otti laukkaavaa Feseth Lynetiä kiinni liian rajusti. Siitä tuli lisäksi kolmen viikon ajokielto.

Åsajerven
kauden ykkönen

7-vuotias Åsajerven on ollut tällä kaudella kylmäveristen ykkönen. Se on voittanut 15 juoksustaan kymmenen ja on vain kerran jäänyt kärkiparista. Hevosen tilastotiedot olivat Turun käsiohjelmassa väärin, mutta sehän ei ole Suomen Hippoksen taholta mitenkään erikoista.

Åsajerven voitti myös pohjoismaisen kilpasarjan ja kuittasi siitä 30 000 euroa. Näin sen tämän kauden ansiot ovat jo 235 384 euroa. Voittosumma on lähes kaksinkertaistunut.

Åsajervenin emä Sindy Vinter lopetti kilpauransa jo nelivuotiaana mutta ehti toki olla tammaderbyn kakkonen. Siitoksessa se on tehnyt komeaa jälkeä. Jokainen neljästä ensimmäisestä varsasta on alittanut 1.30-rajan. Åsajerven on varsoista toinen.

Tuoreen pohjoismaisen mestarin ohjastaja Tor Wollebaek on kokenut hevosmies. 60-vuotiaalla veteraanilla on takanaan jo lähes 20 000 starttia. Voittoja niistä on kertynyt yli 2 300.

PM-kisa on Åsajervenille sen toiseksi arvokkain voitto. Suuremman palkinnon se nappasi kolmevuotiaana Kriteriumista, jossa ykköspalkinto oli 500 000 Norjan kruunua. Seuraavana vuonna Derbyssä oli Moe Brage niukasti parempi.

Åsajervenin omistaja-valmentaja Ola Martin Aasenin kanssa yhteistyö sujuu hyvin. Kolme viikkoa sitten Tor Wollebaek tahditti Åsajervenin pikkusiskon Oslossa tammaderbyn ykköseksi. Norjassa kylmäveristen derbyt ravataan nelivuotiailla.

Åsajervenille Suomen vierailu oli jo neljäs. Edellisillä kerroilla sitä on kuskannut Pekka Korpi. Jokimaan Olympialähdössä ori oli hienosti toinen. Viime vuoden PM-kisa ei sujunut yhtä hyvin, ja valjakko jäi rahoitta. Kaksi vuotta sitten ensivisiitillä Åsajerven oli nopein viisivuotiaiden Åbofemmanissa, ja silloin rattailla oli tuttuun tapaan Tor Wollebaek.