Kahden vuoden ehdollinen kilpailukielto Renaultille

Renaultin entinen tallipäällikkö  Flavio Briatore sai ikuisen toimitsijakiellon F1-sarjaan,. Kuvassa myös Fernando Alonso.
Renaultin entinen tallipäällikkö Flavio Briatore sai ikuisen toimitsijakiellon F1-sarjaan,. Kuvassa myös Fernando Alonso.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n moottoriurheiluneuvosto jakoi Salomonin tuomion Renault-tallin kolaririkkeestä Pariisissa maanantaina. FIA kuvasi rikettä niin vakavaksi, ettei sille löydy vertailukohtaa, mutta langetti silti kahden vuoden kipailukiellon ehdollisena.

Renault-talli voi siten jatkaa toimintaansa formula ykkösissä normaalisti. Se menettää paikkaansa gp-sarjassa vain jos sortuu rikkeisiin ehdollisen tuomionsa aikana, eli ennen vuoden 2011 loppua.

Renaultin entistä tallipäällikköä Flavio Briatorea ja tallin entistä teknistä johtajaa Pat Symondsia FIA ei säästellyt. Briatore sai toimintakiellon autourheilun parissa määrittelemättömäksi ajaksi ja Symonds viiden vuoden ajaksi.

Briatore ja Symonds määräsivät Nelson Piquet Juniorin ajamaan radalta ulos formula ykkösten viime vuoden Singaporen gp:ssä auttaakseen Fernando Alonsoa voittamaan kisan. Piquetin kolari toi turva-auton radalle, mikä pohjusti sopivasti ennen turva-auton radalle tuloa varikolla käyneen Alonson yllätysvoiton.

FIA:n silmissä Renault-tallin rike oli niin vakava, että rangaistus olisi voinut olla F1-sarjasta sulkeminen. Rangaistusta lievensi se, että ranskalainen autojätti myönsi virheen, ja erotti Briatoren ja Symondsin.

– Renault hyväksyi varhaisessa vaiheessa syytöksen ja avusti sen jälkeen asian tutkimuksissa koko ajan, FIA:n tiedotteessa todettiin.

Renaultilla rahaa FIA:n projekteihin

Renault myös pyysi anteeksi aiheuttamaansa harmia. Renault maksaa asian tutkimuksista aiheutuneet kulut ja lahjoittaa huomattavan summan FIA:lle turvallisuusprojektien kuluihin.

FIA:n päätös heijastaa järjestön haluaa pitää ranskalainen autonvalmistaja mukana formula ykkösissä. Briatoren ura F1-maailmassa sen sijaan päättyy paitsi tallipäällikkönä, myös managerina.

Kansainvälisen autoliiton tiedotteessa todettiin, että Briatorella ei jatkossa saa olla mitään tekemistä FIA:n alaisissa tapahtumissa. Hän ei myöskään saa manageroida F1-kuljettajia. Yksikään F1-kuljettaja, joka jatkaa Briatoren manageroimana ei saa gp-sarjassa pakollista superlisenssiä.

Briatoren manageroimia F1-kuljettajia ovat Heikki Kovalainen, Fernando Alonso, Mark Webber ja Romain Grosjean.

FIA:n mukaan Briatoren rangaistus oli ankara, koska hän kielsi osallistuneensa vilpin tekoon. Symonds selvisi viiden vuoden pannalla myönnettyään tekonsa.

Piquet selviytyi ilman rangaistusta saatuaan syytesuojan FIA:lta. Brasilialainen myös pyysi anteeksi tekoaan. Moottoriurheiluneuvosto kuuli myös Alonsoa, mutta totesi, ettei espanjalainen ollut hankkeessa mukana.