Urheilu

Vettel palautti Ferrarin voittajaksi, Räikkönen neljäs

F1-kauden toinen kilpailu Malesiassa mullisti MM-sarjan asetelmat kertarysäyksellä, kun Ferrari ja Sebastian Vettel katkaisivat tylysti Mercedeksen voittokulun.

Vettel voitti Malesian gp:n suorassa taistelussa Mercedeksen Lewis Hamiltonia ja Nico Rosbergia vastaan ja osoitti Maranellon miehistön hypänneen sensaatiomaisesti maailmanmestaritallin rinnalle.

Tulos antaa rutkasti toivoa myös Kimi Räikköselle, jonka kilpailu Sepangissa meni mönkään heti alussa rengasrikon takia. Räikkönenkin osoitti Ferrarin vauhdin raivoamalla joukon takaa neljänneksi.

- Tämä on upea tulos tallille. Minulla olisi voinut mennä paremmin, mutta tiiminä voimme olla tyytyväisiä, Räikkönen sanoi STT:lle.

Ferrarin edellinen voitto tuli vuoden 2013 Espanjan gp:ssä. Vaikka Ferrari oli vahva jo talvitesteissä, nousua Mercedeksen rinnalle harva osasi odottaa näin nopeasti. Roimasti parantuneen moottorin lisäksi Ferraria avittaa hyvä rengaskulutus, joka korostui Malesian helteessä.

- Olemme sanoneet ensimmäisistä testeistä asti, että meillä on hyvä auto, joten tämä ei ole iso yllätys. Kuuma sää luultavasti auttoi meitä vähän, olimme hyvin nopeita. Vaikea sanoa, kuinka hyviä olemme seuraavassa kisassa, mutta tämä on hyvä pohja, Räikkönen totesi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taktiikka ratkaisi

Räikkösen kisa alkoi katastrofaalisesti. Ensin hän putosi 11. ruudusta muutaman pykälän huonolla lähdöllä, ja avauskierroksen lopussa osuma Felipe Nasrin kanssa rikkoi hänen takarenkaansa. Räikkönen joutui ajamaan koko kierroksen rikkinäisellä renkaalla ja putosi joukon hännille.

- Lähtöni ei ollut hyvä, renkaat sutivat, ja ensimmäisissä mutkissa jäin huonoihin paikkoihin. Aloin ohitella ihmisiä, mutta sitten rengas hajosi, Räikkönen selvitti.

Suomalaista auttoi Marcus Ericssonin ulosajon radalle tuoma turva-auto, jonka avulla hän sai letkan kiinni.

Turva-auto määritti myös voittotaistoa, sillä suurin osa kuskeista sukelsi saman tien varikolle. Vettel kuitenkin pysyi radalla ja nousi kärkeen ohi paalumies Hamiltonin.

Vettel selvitti kisan kahdella stopilla, kun Mersut kävivät varikolla kolmesti. Ferrarin parempi rengaskestävyys auttoi Vettelin voittoon 8,5 sekunnin erolla Hamiltoniin.

- Olen sanaton. Tämä auto tuntuu sopivan minulle erittäin hyvin, täksi kaudeksi Ferrarille siirtynyt Vettel hihkui liikuttuneena.

- Tehtävämme on tuoda maailmanmestaruus takaisin Maranelloon.

MM-kärjessä jatkava Hamilton oli tyytymätön autonsa käyttäytymiseen.

- Minulla oli vaikeuksia tasapainon kanssa. Auto aliohjasi paljon, joten en oikein voinut säästellä renkaita, Hamilton sanoi.

Williamsilta puuttuu vauhtia

Williams on tukevasti kolmanneksi paras talli, mutta selvästi Mercedeksen ja Ferrarin takana. Valtteri Bottas ajoi Sepangissa viidenneksi.

Bottas lähti kisaan yhdeksäntenä ja menetti sijoja startissa. Hän uskoi viidennen sijan olleen Williamsille sunnuntaina maksimitulos.

- Nykyisellä vauhdillamme otimme irti mitä otettavissa oli, mutta selvästi meiltä uupuu reilusti kisavauhtia, Bottas sanoi.

Bottaksen kisan makein hetki sattui viimeistä edellisellä kierroksella, kun hän ohitti tallitoverinsa Felipe Massan komeasti ulkokautta.

Toro Rosson Max Verstappenista, 17, tuli kaikkien aikojen nuorin pistemies seitsemännellä sijallaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy