F1

Bottaksen stressi poiki positiivisen kisalatauksen

Valtteri Bottas Sepangissa  27. maalikuuta. AFP\Greg Baker
Valtteri Bottas Sepangissa 27. maalikuuta. AFP\Greg Baker

Valtteri Bottaksen Malesian Grand Prix -stressi väistyi kerralla, kun kansainvälinen autoliitto FIA vahvisti Williamsin suomalaiskuljettajan ajokelpoiseksi viikonlopun kuumiin haasteisiin.

Bottaksen alaselkään tuli välilevyn repeämä Australian aika-ajossa. Nyt 12 päivää myöhemmin selkä on tutkimusten ja kuntotestin mukaan taas kunnossa.

25-vuotias Bottas huoahti helpotuksesta istuttuaan Turun Sanomien haastatteluun päätöksen kuultuaan.

Kuinka hektiset ovat viimeiset pari viikkoa olleet sinulle?

– Onhan tämä aika erilainen kisaväli kuin normaalisti. Kaikki keskittyminen kuntouksessa oli siinä, että pääsen tänne ajamaan kilpaa.

– Ensimmäiset päivät Melbournen jälkeen pystyin vain lepäämään. Makailin sängyllä ja välillä olin ylhäällä. Sitten pikkuhiljaa sain tehdyksi enemmän ja enemmän erilaisia harjoitteita. Manipuloimme joka päivä sinne selkään vähän enemmän ja enemmän liikettä. Sitten viime viikonloppuna pystyin jo vähän uimaan ja tekemään ristikkäistreeniä kunnon kohentamiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Keskiviikkona sitten juoksin Sepangin ratakierroksen ilman mitään kipuja. Olen taas palautunut hyvin.

Koska tiesit, että pystyt ajamaan tässä kisassa?

– Viime viikon lopussa tuli tunne, että se onnistuu, kun joka päivä huomasin kipuja olevan koko ajan vähemmän. Tiesin silloin, että pystyn taas tekemään normijuttuja, ja ennen kaikkea tiesin, että pystyn taas ajamaan.

Bottas hikoili ja totuttautui kuumaan keliin Balin saarella.

Kuinka karvaan pettymyksen jouduit nielemään, kun Australian kisa jäi ajamatta?

– Olihan se tietenkin paha pettymys. Ei siinä mitään. Se oli FIA:n päätös, ja arvostan heidän ratkaisuaan. Ehkä se oli jatkon kannalta parempi, että annoimme sen selän parantua tällä tavalla. Mutta oli se minulle todella outo viikonloppu.

Oliko selässäsi murtumaa?

– Ei siellä mitään murtumaa ollut, vaan välilevyn repeämä. Mitään välilevyn pullistumaa ei tullut. Sen pitäisi parantua täysin. Siihen tulee arpi, mutta vahva siitä taas tulee.

Kuinka tällainen takaisku sitten vaikuttaa kauteesi? Joudutaanko tavoitteita tarkistamaan?

– Ei se nyt vielä ainakaan vaikuta siihen. Jokaiselle kuljettajalle tulee 1-2 kisaa, mistä ei saa pisteitä. Toivottavasti minun loppukauteni sujuu ilman epäonnea. Sitä on kuitenkin turha miettiä tässä vaiheessa. Se on tapahtunut, ja ne pisteet on menetetty. Katson vain eteenpäin.

Oliko tämä urasi kivuliain vamma?

– Ilman muuta. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ei olisi ollut mahdollisuuksia kävellä edes kepeillä. Sunnuntaiaamuna pystyin taas kävelemään, ja todella nopeasti se vamma lähti sitten paranemaan.

Vamma tuli Australian toisessa aika-ajossa, kun Bottas jarrutti rajusti 13. mutkaan.

– Oli kuin puukkoa olisi työnnetty selkään. Rata on pomppuinen ja penkin asento sekä polkimien etäisyys olivat syynä, että vamma tuli. Nyt olemme tehneet muutoksia niin, että istun neutraalimmassa asenossa, jolloin selkään ei kohdistu niin kovia paineita.

Bottas hankki aika-ajofinaalissa kuudennen lähtöruudun.

– Mutta siinä ajaminen oli, mitä oli. Voimat lähtivät vasemmasta jalasta, ja ensimmäisellä vedolla jarrutuksista ei tullut mitään. Toisella kerralla kokosin väkisin kierroksen, mutta ei se mitään normaalia puristusta ollut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun Sanomat, Kuala Lumpur

HEIKKI KULTA