F1

Briatoren ja Symondsin ero pelastaa Renault-tallin

Renaultin F1-tallin teknisten toimintojen johtaja Pat Symonds (vas.) ja tallipäällikkö Flavio Briatore erosivat keskiviikkona tehtävistään. Parivaljakkoa epäillään siitä, että he olisivat pyytäneet Nelson Piquet junioria kolaroimaan tahallaan viime kaudella Singaporen GP:ssä, jotta Fernando Alonso olisi voittanut kilpailun.
Renaultin F1-tallin teknisten toimintojen johtaja Pat Symonds (vas.) ja tallipäällikkö Flavio Briatore erosivat keskiviikkona tehtävistään. Parivaljakkoa epäillään siitä, että he olisivat pyytäneet Nelson Piquet junioria kolaroimaan tahallaan viime kaudella Singaporen GP:ssä, jotta Fernando Alonso olisi voittanut kilpailun.

Köysi Renaultin tallipäällikkö Flavio Briatoren ja teknisten toimintojen johtaja Pat Symondsin kaulalla kiristyi siinä määrin viime vuoden Singaporen Grand Prix -kisan salaliittosyytöksistä, että menestyksekäs tutkapari jätti ranskalaistallin keskiviikkona.

Briatore ei halunnut kommentoida ratkaisuaan edes tutuimmille italialaismedian edustajille, mutta selvää on, että hän ja Symonds haluavat erollaan suojella Renaultin mainetta ennen ensi maanantain kuulustelua kansainvälisen autoliiton FIA:n urheiluneuvostossa.

Tallijohdon eroilmoituksella Renault toivoo selviytyvänsä mahdollisimman lievällä tuomiolla tilanteesta.

Singaporen kilpailussa Fernando Alonso lähti epäonnistuneen aika-ajon jälkeenkin kevyellä autolla liikkeelle ja kävi tankkaamassa jo 13 kierroksen jälkeen. Seuraavalla kierroksella tallikaveri Nelson Piquet junior ajoi ulos ja turva-auto kutsuttiin radalle. Seuranneessa tankkausjonotuksessa Alonso nousi kärkeen ja palautti Renaultin voittajatalliksi liki kahden vuoden tauon päätteeksi.

Jos ei muuta, niin kevyellä autolla Alonso lähti kisaan ainakin toivomalla sopivasti ajoittuvaa turva-autotilannetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun Piquet sai Unkarin Grand Prix -kisan jälkeen potkut heinä-elokuun vaihteessa, hän kertoi isäntä tukemana ajaneensa ulos tallijohdon pyynnöstä. Sittemmin molemminpuolinen syyttely on mennyt yhä ronskimmaksi ja viime viikonloppuna Briatore ilmoitti haastavansa Piquetin perheen siviilioikeuteen kiristyksestä.

Nyt keskitytään kuitenkin ensi maanantain FIA-kuulusteluun Pariisissa. Näillä näkymin on hyvin mahdollista, että Briatoren ja Symondsin vetäytyminen on se ratkaiseva käänne, mikä poistaa massiivisen rangaistusuhan Renaultin yltä.

Raskauttavin
todiste puuttuu

Isä Piquet on kuitenkin vakuuttanut brasilialaismedialle, että myös Alonso oli täysin tietoinen salajuonesta.

Briatore toimi sekä Nelson Piquet seniorin ja juniorin viimeisenä tallipäällikkönä F1-tasolla. Vanhempi lopetti Benettonilla 1991, nuorempi tänä vuonna Unkarissa.

1991 Briatore keskitti voimavarat Michael Schumacheriin, kun nyt ykköstykkinä on Alonso.

Ilman raskauttavaa todistusaineistoa Euroopan suurinta autorakentajaa ei heitetä ulos F1-urheilusta ja keskiviikkona monella taholla uskottiin, että sen toiminta jatkuu näillä näkymin siinä laajuudessa kuin on suunniteltu ennen syytösryöppyä Singaporen sopujupakasta.

Singaporen tulokset viime syksyltä voidaan muuttaa, mutta sillä ei ole merkitystä Renaultin nykyhetkeen.

Unkarin GP-kisan jälkeen tuomaristo langetti Renaultille yhden GP:n ehdottoman ajokiellon, kun Alonso oli päästetty radalle huolimattomasti kiinnitetyllä etupyörällä. Renault vetosi asiasta ja tuomio muutettiin 50000 dollarin sakoksi.

Sakkoja ja ainakin ankara varoitus on odotettavissa tälläkin kertaa. McLarenin kaltaiseen sadan miljoonan dollarin sakkoon ei kuitenkaan uskota.

Faktat

Syntynyt 12.4.1950.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Benettonin tallipäällikkö 1989-97, Renaultin tallipäällikkö 2001-09.

Pat Symonds

Syntynyt 11.6.1953

1992-95 Michael Schumacherin kilpainsinööri Benettonilla, 1996-2000 Benettonin tekninen johtaja, 2001-09 Benettonin ja Renaultin teknisten toimintojen johtaja

Yhteinen menestys:

4 kuljettajien mestaruutta: Michael Schumacher 1994-95, Fernando Alonso 2005-06.

3 valmistajien mestaruutta: Benetton 1995, Renault 2005-06.

32 paalua/46 voittoa

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA