KHL elää mutta voi huonosti
Kuhmuisesta Ladasta on taottu kovalla uurastuksella edustus-Ziliä isokenkäisten kummisetien suojeluksessa. KHL näyttää ulospäin hyvältä. Urheilutuotteesta ei löydy paljon moittimista. Budjetit, pitkäjänteisyys ja uskottavuuden hallinta ovat miljardien ruplien kysymyksiä.
Venäjän federaation vientituloista puolet tulee kaasusta ja öljystä. Hinnat ovat romahtaneet 50 prosentia viime kesästä. Gazprom, Rosneft, Lukoil, VTB-pankki, Tatneft, muut isot sponsorit ja aluehallinnot tukevat avokätisesti KHL:ää.
Gazprom sponsoroi muun muassa Avangardia, SKA:ta ja Saksan Bundesligan jalkapallojoukkue Schalke 04:ää. Rosneft pelasti legendaarisen TsSKA:n talouskriisistä.
Työmuurahaiset, pelaajat, ovat ihmeissään, vaikka monesta nuoresta miehestä on tullut hetkessä miljonäärejä muutenkin kuin ruplissa laskien.
- Jos palkka tulee perjantaina, nostan sen heti. Maanantaina pankkia ei ehkä enää ole, sanoo yksi suomalainen kiekkotyöläinen.
Palkat ovat huimaavia. SKA:n Ilja Kovaltshukin tienesteiksi mainitaan noin kahdeksan miljoonaa euroa kaudessa. TsSKA:n taituri Aleksandr Radulov joutuu tyytymään alle seitsemään miljoonaan euroon.
Suomalaisista miljoonaluokan tiliä on takonut tiettävästi kymmenkunta pelaajaa, ainakin Leo Komarov, Jori Lehterä, Petri Kontiola, Teemu Laine, Jarkko Immonen, Niko Kapanen ja Mikko Mäenpää.
Palkkojen suitsimisesta kuiskitaan. Sopimuksiin puututaan, jos seurojen tulot vähenevät.
KHL on ilmoittanut halunsa avoimuuteen. Palkkatilastoja on julkaistu, mutta viime aikoina on ollut hiljaisempaa. Liiga on monissa asioissa ottanut oppia NHL:stä, jossa ammattilaisuutta on harjoiteltu pitempään.
KHL ei ole bisnes, jos voittoja ajatellaan. Mutta sama sävel soi myös SM-liigassa, useissa NHL-seuroissa ja miljoonatappioita tekevissä jalkapallon huippujoukkueissa.
SM-liigaseurojen budjetit ovat yhteensä noin 90 miljoonaa euroa. KHL:ssä luku kerrotaan noin kymmenellä. Jo pari suurinta seuraa kuittaa 90 miljoonaa.
"Talouskurimus voi tervehdyttää markkinat"
- Jääkiekko on tärkeä asia venäläisille, mutta en tiedä mitä presidentti Putin ajattelee. Talouden tilasta en ole kovin huolissani, se voi tervehdyttää markkinat ja on hyvä happotesti KHL:lle ja monelle seuralle. Seuraavaan kauteen ei voi ilmoittautua, jos ei ole puhdasta tilinpäätöstä, Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen toteaa.
KHL:n hallituksen jäsen Jari Kurri korostaa, että palkat on saatava järkevälle tasolle ja toiminta maltilliseksi ja pitkäjänteisemmäksi.
Vanhempi ekonomisti Heli Simola Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitokselta analysoi, että Venäjän talouteen ja ruplan kurssiin ovat vaikuttaneet rakenteelliset ongelmat, Ukrainan konflikti, pakotteet ja öljyn hinnan lasku.
- Tilanne voi syödä mahdollisuuksia käydä erilaisissa tapahtumissa, eikä rahaa jää viihteeseen, arvioi Simola.
Keskiansio Venäjällä oli lokakuussa noin 600 euroa kuukaudessa, mutta joulukuun puolivälissä enää 450 euroa länsivaluutaksi laskettuna.
- Venäläiset ovat urheiluhulluja, ja aina siellä on järjestetty sirkushuveja. Pitkäjänteisyyttä ei tunneta ollenkaan. Kun iso herra käy kuumana, väliportaan miehetkin juoksevat. KHL:n takana on isoja firmoja, ei sieltä paukut heti lopu, uskoo kokenein suomalainen itäliigan valmentaja Kari Heikkilä.